HomeΚΡΗΤΗΠρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων

Πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κρήτης με νόμιμο εκπρόσωπο τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Γεώργιο Τερζάκη συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων-Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtvig με θέμα «Πώς να γίνεις παππούς ή γιαγιά». Μέλη της παιδαγωγικής ομάδας της Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Κρήτης θα επισκεφτούν στις 3 Ιουνίου το φορέα εκπαίδευσης ενηλίκων στο CEPER “El Palmarillo” στο Dos Hermanas στην Σεβίλλη της Ισπανίας προκειμένου στην τελευταία διακρατική συνάντηση να παρουσιαστεί η δράση «Grandparent club» καθώς επίσης και να αποτιμηθεί το έργο και να συνταχθεί η τελική έκθεση του ευρωπαϊκού προγράμματος εκπαίδευσης ενηλίκων-Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtvig στον εθνικό φορέα ΙΚΥ.
Κατά τη διάρκεια της διετούς συνεργασίας με φορείς εκπαίδευσης ενηλίκων από το Βέλγιο, την Β. Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πολωνία, και την Τουρκία δημιουργήθηκαν ευκαιρίες για τους συμμετέχοντες εκπαιδευομένους και από τις 6 ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να τους δοθούν κίνητρα για να αποκτήσουν γνώσεις Αγγλικών, Νέων Τεχνολογιών και δεξιοτήτων συνεργασίας σε συλλογικό έργο, συμμετέχοντας σε πολιτιστικές δραστηριότητες και βιωματικά εργαστήρια διασφαλίζοντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο της μη τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης και αλληλεπιδρώντας με 15 μαθητές της Στ’ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Αλικαρνασσού.

Το προφίλ των εκπαιδευόμενων της ομάδας-στόχου του προγράμματος αποτέλεσαν γονείς και παππούδες, κάποιοι όμως άνεργοι και χωρίς εγγόνια ή ενήλικες που φοιτούν σε νυχτερινά σχολεία ή σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ή ενήλικες με ή χωρίς τη βασική εκπαίδευση ηλικίας, όλοι όμως πάνω από 50 χρονών.
Στο πλαίσιο αυτό και υλοποιώντας τη δράση «Grandparent club» στα Ανώγεια διέμειναν δύο μέρες στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων 20 εκπαιδευόμενοι ενήλικες και μέλη της παιδαγωγικής ομάδας της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Κρήτης που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την υπεύθυνη Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη και τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ Ανωγείων για τα προγράμματα που υλοποιούνται στο ΚΠΕ. Επιπλέον επιχειρήθηκε η ενδυνάμωση της ομάδας των ενηλίκων με δραστηριότητες πεδίου στα μονοπάτια των μιτάτων και στο φυσικό περιβάλλον του Αγίου Υακίνθου παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επίσκεψη στο σπίτι του βοσκού, ακολουθώντας το μονοπάτι του Αγίου Υακίνθου», που περιλάμβανε τυροκόμιση, εκπαιδευτικά βιωματικά παιχνίδια στον Άγιο Υάκινθο καθώς και επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ανωγείων.
Επίσης προβλήθηκαν οι ταινίες από τις διακρατικές επισκέψεις με επιμέλεια της Αργυρώς Βασιλειάδη και πραγματοποιήθηκε προβολή από τις συνεντεύξεις των μαθητών, στα ελληνικά και στα αγγλικά, που έδωσαν οι εμπλεκόμενοι μαθητές της Στ’ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Αλικαρνασσού στην συντονίστρια του προγράμματος εκπαίδευσης ενηλίκων Τζένη Ψαλτάκη σχετικά με την δική τους αποτίμηση και την πρωτόγνωρη μοναδική εμπειρία που αποκόμισαν στο πλαίσιο της διαγενεακής, ευρωπαϊκής διετούς συμμετοχής τους στο πρόγραμμα GRUNDTVIG. Τους ενήλικους εκπαιδευόμενους περίμενε όμως και μία έκπληξη καθώς οι μικροί μαθητές κατά τη διάρκεια της προβολής τους προέτρεπαν να παίξουν μαζί τους τα «μινωικά επιτραπέζια παιχνίδια» που είχαν κατασκευάσει, μέσα και από τη συμμετοχή τους στη δράση Teachers4 Europe, εξηγώντας ξεχωριστά ο καθένας γιατί ήθελε να παίξει με το συγκεκριμένο «παίκτη παππού ή γιαγιά».

image003
Στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε βιωματικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής με αφετηρία τη σύνδεση της ψηφιακής πινακοθήκης «Πίνακες που ταξιδεύουν» του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ: Εκπαίδευση και Πολιτισμός» με έργα Ελλήνων Λογοτεχνών. Εμψυχώτρια του συγκεκριμένου εργαστηρίου η Μαρία Δρακάκη, Σχολική Σύμβουλος του εμπλεκόμενου Δημοτικού Σχολείου.

Στόχοι του εργαστηρίου η ανάπτυξη δεξιοτήτων εικονικής περιήγησης , η εξοικείωση με απλές δεξιότητες ΤΠΕ και η ενθάρρυνση της έκφρασης και της επικοινωνίας στην ομάδα μέσω των εικαστικών και της ποίησης. Επιπλέον, δόθηκε η ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους ενήλικες να αναστοχαστούν και να αξιολογήσουν τη διαδρομή του προγράμματος, αλλά και να μοιραστούν σκέψεις με τους μικρούς τους φίλους που επικοινώνησαν μαζί τους μέσω υπολογιστή.
Τέλος, συμμετείχαν σε εργαστήρι μουσικής έκφρασης με έμφαση σε ασκήσεις μουσικών αυτοσχεδιασμών και ρυθμού, αλλά και ερμηνεία γνωστών τραγουδιών. Εμψυχώτρια του συγκεκριμένου εργαστηρίου η μουσικός του συνεργαζόμενου δημοτικού σχολείου Κατερίνα Καριωτάκη. Παράλληλα απάντησαν σε διαδικτυακά ερωτηματολόγια αξιολόγησης του έργου στα αγγλικά, ερωτηματολόγια που τα αποτελέσματά τους θα παρουσιάσει στην συνάντηση λήξης στην Ισπανία η συντονίστρια της Πολωνίας Ewa Bora.
Ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Ανωγείων τον Βαγγέλη Βρέντζο, την Αγάπη Καλομοίρη, τον Γιώργο Αλατσάκη και φυσικά την Υπεύθυνη του Κέντρου Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη για τη άριστη διεξαγωγή του «Grandparent club» και τη ζεστή φιλοξενία τους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση