HomeΚΡΗΤΗΣταθερή η κατάσταση της Ρωσίδας που χτυπήθηκε από τον κεραυνό στην Κνωσό

Σταθερή η κατάσταση της Ρωσίδας που χτυπήθηκε από τον κεραυνό στην Κνωσό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη ΜΕΘ του Βενιζελείου νοσοκομείου εξακολουθεί να νοσηλεύεται η 36χρονη τουρίστρια από τη Ρωσία, η οποία μαζί με ομάδα συμπατριωτών της «χτυπήθηκαν» από κεραυνό στη διάρκεια ξαφνικής καταιγίδας χθες το πρωί στο ανάκτορο της Κνωσού (δείτε εδώ).

Η 36χρονη που είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή και ανένηψε μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί και τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που έσπευσαν στον αρχαιολογικό χώρο αμέσως μετά το συμβάν, βρίσκεται κάτω από τη φροντίδα του ιατρικού προσωπικού του Βενιζελείου, που άνοιξε χθες το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του – αν και δεν εφημέρευε – λόγω της κρισιμότητας του περιστατικού και της γειτνίασης του με την Κνωσό.

Η γυναίκα που είχε έρθει για διακοπές στο Ηράκλειο μαζί με το σύζυγο και το ανήλικο παιδί της, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα στα εσωτερικά όργανα λόγω του χτυπήματος που δέχθηκε από το λεγόμενο «ηλεκτρικό τόξο» του κεραυνού.

Μετά την επέμβαση εισήχθη στη ΜΕΘ όπου οι γιατροί θεωρούν την κατάστασή της κρίσιμη μεν, ωστόσο σταθερή, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα επόμενα δύο 24ωρα θεωρούνται τα πιο κρίσιμα. Εντός της ημέρας η 36χρονη τουρίστρια πρόκειται να υποβληθεί σε νέο κύκλο εξετάσεων.

Την ίδια ώρα, στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση και χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους, άλλα 7 άτομα από την ομάδα των Ρώσων τουριστών που έζησε «δύσκολες ώρες» στην Κνωσό, ανάμεσα στους οποίους και δύο ανήλικα παιδιά. Εκτιμάται ότι το αργότερο μέχρι την Τρίτη θα έχουν πάρει εξιτήριο.

Έκαναν ό,τι δεν έπρεπε να κάνουν!

Εν τω μεταξύ, οι έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το πρωτοφανές αυτό περιστατικό οδεύουν προς το τέλος τους, καθώς όπως όλα δείχνουν δεν προκύπτει ευθύνη για το Υπουργείο Πολιτισμό, ως υπεύθυνο φορέα λειτουργίας του Αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος μάλιστα διαθέτει … 20 αλεξικέραυνα. Η ομάδα των Ρώσων τουριστών ωστόσο, φαίνεται ότι έκανε όλα όσα δεν έπρεπε να κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις. Η συγκέντρωση πολλών ατόμων μαζί, κάτω από ένα δέντρο, υπό βροχή και με ανοιχτές ομπρέλες με μεταλλικούς σκελετούς, ήταν οι συγκυρίες που διαμόρφωσαν τις συνθήκες για να πέσει ο κεραυνός απάνω στο ψηλό πεύκο, κάτω από το οποίο είχαν βρει καταφύγιο από τη βροχή.

Απλές οδηγίες αυτοπροστασίας

Οι πτώσεις κεραυνού είναι φυσικό φαινόμενο, που δεν μπορεί να προβλεφθεί. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να γνωρίζουμε όλα απλά μέτρα αυτοπροστασίας σε ανάλογες περιπτώσεις. Χρήσιμες οδηγίες, αλιεύσαμε από την ιστοσελίδα του meteo.gr:

Όλες οι καταιγίδες συνοδεύονται από αστραπές και κεραυνούς και επομένως αποτελούν κίνδυνο.

Οι αστραπές μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 15 χιλιόμετρα απόσταση από το σημείο της εντονότερης βροχόπτωσης. Υπάρχει επομένως κίνδυνος κεραυνού ακόμα και σε περιοχές όπου δεν βρέχει ή βρέχει ασθενώς.

Αν ακούτε τις βροντές σημαίνει ότι βρίσκεστε σε περιοχή η οποία είναι αρκετά κοντά ώστε να κινδυνεύετε από κτύπημα κεραυνού.

Οι κεραυνοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Περίπου το 20% των θυμάτων καταλήγουν ενώ περίπου το 70% των επιζώντων παρουσιάζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.

Μερικοί απλοί κανόνες προστασίας

1) Αν η καταιγίδα σας βρεί σε ανοικτή περιοχή κατευθυνθείτε αμέσως στο εσωτερικό κλειστού κτηρίου (όχι κάτω από στέγαστρο ή μέσα σε ανοικτό γκαράζ). Αν δεν υπάρχει κοντά σας κτήριο μπείτε σε κλειστό αυτοκίνητο (αποφύγετε αυτοκίνητα με κουκούλες), με κλειστά παράθυρα, χωρίς να ακουμπάτε τις εσωτερικές μεταλλικές επιφάνειες.

2) Προσπαθήστε να μην είστε το ψηλότερο σημείο σε ένα ανοικτό πεδίο. Αν δεν υπάρχει άλλο υψηλότερο σημείο, καθίστε κουλουριασμένοι στο έδαφος.

3) Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα.

4) Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω. Το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και μπορείτε να κτυπηθείτε από κεραυνό σε αρκετή απόσταση από το σημείο επαφής του με το νερό. Αν είστε σε σκάφος, καθήστε στο κέντρο του σκάφους, μακριά από οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο.

5) Απομακρυνθείτε από οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο (στύλους, φράκτες, σύρματα για άπλωμα ρούχων). Μην ακουμπάτε πάνω σε αυτοκίνητα ή μηχανές. Αφήστε από τα χέρια σας όλα τα μεταλλικά αντικείμενα (πχ. καλάμι ψαρέματος, εργαλεία, ομπρέλες κλπ).

6) Απομακρυνθείτε από ομάδες ανθρώπων. Αν είστε με παρέα σε εξωτερικό απροστάτευτο χώρο μην στέκεστε δίπλα-δίπλα και προπαντώς μην ακουμπάτε ο ένας τον άλλο.

Τι να κάνετε αν κάποιος κοντά σας κτυπηθεί απο κεραυνό

Ειδοποιήστε το 166 αμέσως, αναφέροντας ότι έχετε κοντά σας θύμα από πτώση κεραυνού.

Αν το θύμα δεν αναπνέει προσπαθήστε να του κάνετε τεχνικές αναπνοές. Αν η καρδιά του δεν κτυπάει και έχετε τις κατάλληλες γνώσεις επιχειρήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Οι άνθρωποι που έχουν κτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν κανένα φορτίο και επομένως μπορείτε να τους ακουμπήσετε και να τους συνδράμετε άφοβα.