HomeΚΡΗΤΗΚρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια ανίατες ασθένειες θερίζουν τους κατοίκους στο Πενταμόδι Μαλεβιζίου, με τους ίδιους να έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι κάποιος εξωγενής παράγοντας οφείλεται γι’ αυτές.

Σε εξετάσεις που έγιναν από το Εργαστήρι Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε κατοίκους της περιοχής, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται δίπλα σε αμπελοκαλλιέργειες, βρέθηκαν στοιχεία που “δείχνουν” ότι η συστηματική και χρόνια έκθεση σε φυτοφάρμακα, έχει άμεση σχέση με την εκδήλωση σοβαρών, ανίατων ασθενειών.

Αν και υπάρχει σχετική νομοθεσία η οποία λέει ότι σε περιοχές όπου τα αμπέλια βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 500 μέτρα από σπίτια απαγορεύονται οι ψεκασμοί με τρακτέρ, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν εφαρμόζεται στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Οι  επιστήμονες, πλέον κατονομάζουν τα “ύποπτα” τοξικά οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα,κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η αλόγιστη χρήση τους στην ανθρώπινη υγεία, ζητώντας από τις Αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

 

Η μακροχρόνια έκθεση σε αυτά όπως τονίστηκε και σε ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποίησε χθες ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταμοδίου, τα συνδέει με την αύξηση καρκινικών, νευροεκφυλιστικών, ενδοκρινολογικών, νεοπλασματικών, φλεγμονωδών, ανοσολογικών και αιματολογικών και άλλων σοβαρών ασθενειών.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση