HomeΚΡΗΤΗΣτ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν κάνει παζάρια με το παλιό

Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν κάνει παζάρια με το παλιό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αντίθεσή του στο παλιό σύστημα που συνεχίζει να κυβερνά τη χώρα εξέφρασε από την Κρήτη όπου βρίσκεται ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ερωτώμενος από Χανιώτες δημοσιογράφους, για το ενδεχόμενο το Ποτάμι να κατέβει στις εκλογές σε συνεργασία με άλλα κόμματα, δήλωσε:

Κατανοώ την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να πακετάρει όλους μαζί τους αντιπάλους του. Όμως το Ποτάμι δημιουργήθηκε για να συγκρουσθεί με το παλιό και όχι για να το αγκαλιάσει. Η χώρα για να πάει μπροστά χρειάζεται μεγάλες αλλαγές και όχι μεγάλα παζάρια και μεγάλους συνεταιρισμούς. Το Ποτάμι δεν θα γίνει σανίδα σωτηρίας για όσους έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Ο κομματισμός, το πελατειακό κράτος, η αναξιοκρατία, τα «ντιλ» με τα συμφέροντα και τις συντεχνίες, η πολιτική δηλαδή που συνεχίζει και σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι μέσα στους δικούς μας στόχους. Οπότε ας ανησυχούν. Στις εκλογές θα κατέβουμε μόνοι μας, ενισχυμένοι με όλους αυτούς που καθημερινά απογοητεύονται από μια πολιτική που μόνο προοδευτική δεν είναι.

Στο ερώτημα αν το Ποτάμι επιμένει ότι θα ψηφίσει την συμφωνία που θα φέρει ο κ. Τσίπρας, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:

Το Ποτάμι δεν έχει συνιστώσες και ως εκ τούτου δεν έχω τα προβλήματα που έχει ο κ. Τσίπρας. Η δική μας απόφαση είναι ομόφωνη. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Θα ψηφίσουμε μια συμφωνία που θα μας κρατήσει στην Ευρώπη και αμέσως μετά θα δώσουμε τη μάχη για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Βέβαια εδώ είναι το μεγάλο κενό καθότι οι ακροδεξιοί και οι ακροαριστεροί που συστεγάζονται σήμερα στην κυβέρνηση δεν μπορούν να προσφέρουν λύσεις προς όφελος των πολλών. Το γεγονός αυτό το αντιλαμβάνονται πλέον και οι φιλοευρωπαϊστές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αρχίσει να νιώθουν μια αφόρητη μοναξιά. Ελπίζω μόνο στο τέλος της ημέρας να μην γίνουν οι κομπάρσοι σε ένα έργο καταστροφής που θα συνυπογράφουν ιδεοληπτικοί αναχρoνιστές και γραφικοί ψεκασμένοι.

Για το σκηνικό ρήξης που δημιουργούν στελέχη της συγκυβέρνησης και στελέχη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε:

Όσοι ζητούν ρήξη, στάση πληρωμών, πτώχευση και επιστροφή στη δραχμή είναι επικίνδυνοι. Αυτά τα 4 είναι αλληλένδετα. Είναι το ντόμινο που θα διαλύσει την κοινωνία. Δεν ξέρω αν υπηρετούν σκοπιμότητες ή είναι αφελείς, το γεγονός όμως δεν αλλάζει: παίζουν με τη φωτιά και πρέπει να απομονωθούν.

Στο Καστέλι όπου βρέθηκε το μεσημέρι ο επικεφαλής του Ποταμιού-μετά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Κισσάμου- μιλώντας σε δημοσιογράφους επανέλαβε ότι «το Ποτάμι θα κατέβει στις επόμενες εκλογές με όλους τους απογοητευμένους από τη σημερινή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι σε συνεργασία με άλλα κόμματα» προσθέτοντας:

Σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει το Ποτάμι αν η σύγκρουση στις εκλογές είναι ανάμεσα σε φιλοευρωπαϊκές με τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις είπε:

Η ευθύνη του παλιού συστήματος για την κατάσταση της χώρας είναι τεράστια. Το ότι κάθε μέρα μιλάμε για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δε σημαίνει ότι ξεχνάμε την ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τα χάλια μας έχουν και την υπογραφή των προηγούμενων Πρωθυπουργών. Το Ποτάμι λοιπόν, ως νέο κίνημα της χώρας δεν έχει σκοπό να συνεργαστεί με το παλιό. Είτε στη μορφή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είτε στη μορφή των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ερωτώμενος εκ νέου για το κατά πόσο το Ποτάμι θα στηρίξει μια συμφωνία απάντησε ότι θα το πράξει επεσημαίνοντας ότι:

Την επόμενη μέρα μιας συμφωνίας, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τα βγάλει πέρα; Μπορεί να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος; Εδώ πραγματικά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα να συνεχίσει μια ευρωπαϊκή πορεία. Πιστεύω ότι κάθε μέρα θα έχουμε πισωγυρίσματα. Εδώ είναι μια μεγάλη ευθύνη λοιπόν των φιλοευρωπαϊστών του ΣΥΡΙΖΑ -όσοι είναι και αν αντέχουν- να συγκρουστούν και με τους λαϊκιστές και με τους γραφικούς και με τους ψεκασμένους και με τους ιδεοληπτικούς και να βοηθήσουν τη χώρα, σ’ ένα πλατύτερο μέτωπο για την ευρωπαϊκή ανασύνταξη και για την ανάπτυξη.

Σε ερώτηση τέλος για το αν είναι αρκετοί οι φιλοευρωπαϊστές του ΣΥΡΙΖΑ -με τους ΑΝΕΛ ή χωρίς αυτούς- για να παραμείνουν στην εξουσία, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε:

Πολλά απ’ αυτά που λέει σήμερα το Ποτάμι είναι αυτά που έλεγε και χθες και πριν από τις εκλογές και είναι αυτά που δειλά ψελλίζει σήμερα το φιλοευρωπαϊκό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω τις θέσεις μας για το χρέος, για τα πλεονάσματα, όλα αυτά είναι πράγματα που το Ποτάμι έθεσε στην πολιτική σκηνή και τα αναπαράγει τώρα ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το χρέος του κ. Τσίπρα είναι να ελέγξει τις διάφορες ομαδούλες, τις διάφορες συνιστώσες στο κόμμα του. Και νομίζω ότι ένας ηγέτης κρίνεται κυρίως από αυτό. Δηλαδή, τι τάξη μπορεί να επιβάλλει στο κόμμα του και αμέσως μετά πώς αποτελεσματικά θα προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση