HomeΚΡΗΤΗ«Τυχόν κόντρες και διαγκωνισμοί εργολάβων δε μπορούν να ζημιώνουν τα έργα της Κρήτης»

«Τυχόν κόντρες και διαγκωνισμοί εργολάβων δε μπορούν να ζημιώνουν τα έργα της Κρήτης»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δυο μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κρήτη αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τις «κόντρες» των κατασκευαστών, όπως προέκυψε από την ενημέρωση που είχε κατά την περιοδεία του ο Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας & Πολεοδομίας – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Πρόκειται για δύο «ταλαιπωρημένα έργα», και πιο συγκεκριμένα το οδικό τμήμα «Απομαρμά – Αγία Βαρβάρα» στο Ηράκλειο και το οδικό τμήμα «Πάνορμος – Εξάντης».

Η εργολαβία «σκούπα» Αγία Βαρβάρα – Απομαρμά έρχεται να ολοκληρώσει την προηγούμενη εργολαβία Απομαρμά- Άγιοι Δέκα και είναι μέρος του οδικού άξονα «Ηράκλειο – Μεσαρά». Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, ο έλεγχος από το ΣΤΕ, η ενημέρωση της Βουλής και απομένει η συμβασιοποίηση, η οποία αντιμετωπίζει κωλύματα. Πιο συγκεκριμένα η αναθέτουσα αρχή διαπίστωσε ότι το αντίγραφο πτυχίου του εργολάβου την ημέρα της δημοπρασίας δεν ίσχυε. Το ζήτημα βρίσκεται στη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών και στη Διεύθυνση Μητρώου Εργοληπτών του Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εγκατάσταση του αναδόχου στο έργο, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αναφορικά με την χρηματοδότηση του έργου καθότι συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη του 2015.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το έργο «Αναβάθμιση και Βελτίωση του οδικού τμήματος Πάνορμος – Εξάντης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ)» στο Ν. Ρεθύμνης, όπου η αναθέτουσα αρχή διαπίστωσε ότι το πτυχίο του ενός από τους δύο εργολάβους της κοινοπραξίας, δεν ήταν σε ισχύ, καθώς δεν είχε γίνει ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, για να διαθέτει 6ης τάξεως πτυχίο.

Τα προβλήματα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα εάν απορριφθούν οι εργολάβοι που μειοψήφησαν, και οι θιγόμενοι προσφύγουν στη δικαιοσύνη, δημιουργώντας δικαστική εμπλοκή με συνέπεια την καθυστέρηση των έργων.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης σχολίασε: «Οι τυχόν κόντρες και οι διαγκωνισμοί εργολάβων δεν επιτρέπεται να βλάπτουν τα έργα στην Κρήτη. Αν υπάρχει όντως πρόβλημα οφείλει η ηγεσία του Υπουργείου να το διερευνήσει, να βρει άμεσα τη λύση και να προχωρήσει παρακάτω με ό,τι προβλέπει ο νόμος. Αν όμως δεν υπάρχει όντως κάποια εκκρεμότητα στα δικαιολογητικά του ενός ή του άλλου εργολάβου και απλώς μεταφέρουν εντάσεις του παρελθόντος στο πεδίο έργων της Κρήτης, η ηγεσία του Υπουργείου οφείλει να βρει λύση. Σε κάθε περίπτωση θα μας βρει απέναντι οποιοσδήποτε παίζει με  την εξέλιξη σημαντικών έργων υποδομής του νησιού μας.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση