HomeΚΡΗΤΗΜεγάλη συμμετοχή στην διαβούλευση για το χωροταξικό σχεδιασμότης Κρήτης

Μεγάλη συμμετοχή στην διαβούλευση για το χωροταξικό σχεδιασμότης Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το μέλλον της Κρήτης για την επόμενη 15ετία σε επίπεδο ανάπτυξης-υποδομών σχεδιάζεται το διάστημα αυτό μέσα από την δημόσια διαβούλευση του  ΠΠΧΣΑΑ Κρήτης (Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Κρήτης) που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης με ξεχωριστές ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί από χθες με επιτυχία και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού με τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Χωροταξίας & Περιβάλλοντος Νίκου Καλογερή. Οι  ανοιχτές παρουσιάσεις του ΠΠΧΣΑΑ Κρήτης με την συμμετοχή δημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, εμπλεκομένων φορέων, παραγωγικών τάξεων και υπηρεσιών ξεκίνησε χθες από τον Άγιο Νικόλαο και συνεχίζεται από το πρωί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, το απόγευμα στο Ρέθυμνο και αύριο Τετάρτη στα Χανιά. Οι παρουσιάσεις του Χωροταξικού Σχεδιασμού αφορούν το αναπτυξιακό «μοντέλο» της Κρήτης που θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια σε συνεργασία με την Πολιτεία αφού εγκριθεί πρώτα από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Όπως τόνισε στην σημερινή εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης  «αυτό που πρέπει να τονιστεί και να ενημερωθούν οι πολίτες της Κρήτης, είναι ότι, με το χωροταξικό σχεδιασμό το μέλλον προετοιμάζεται. Αυτό κάνουμε το διάστημα αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση με τους φορείς, μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, για το πώς θέλουμε την ανάπτυξη της Κρήτης τα επόμενα χρόνια. Οφείλει το Υπουργείο να ακούσει τις απόψεις των φορέων της Κρήτης, του Περιφερειακού Συμβουλίου, τις απόψεις των φορέων του νησιού των Τεχνικών Επιμελητηρίων, των Δημοτικών Συμβουλίων. Θεωρώ ότι μπορεί να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα, και οφέλη για την ανάπτυξη του τόπου».

2

Τις παρουσιάσεις-εισηγήσεις πραγματοποιεί η μελετητική ομάδα του ΠΠΧΣΑΑ Ράνια Κλουτσινιώτη παρουσία και των εκπροσώπων του Υπουργείου ΠΑΠΕΝ και συγκεκριμένα των επιβλεπόντων Γιάννη Ράμμου, Μανόλη Βούρβαχη, και του μέλους της συντονιστικής επιτροπής χωροταξικού σχεδιασμού Ελλάδας Ανέστη Γουργιώτη.

Στην σημερινή εκδήλωση-παρουσίαση του χωροταξικού σχεδιασμού στο Επιμελητήριο Ηρακλείου συμμετείχαν επίσης η Αντιπεριφερειάχης Κρήτης για θέματα Ενέργειας-Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη, δήμαρχοι της ΠΕ Ηρακλείου, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, παραγωγικών τάξεων, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και των δήμων της Κρήτης.

4

Στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Χωροταξίας-Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, τόνισε ότι, η χρησιμότητα του χωροταξικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική, γιατί «δεν οργανώνει απλά το χώρο και καθορίζει τις χρήσεις γης στην ουσία σηματοδοτεί και διευκολύνει την ανάπτυξη. Ο χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να συμβαδίζει με τις δικές μας αναπτυξιακές κατευθύνσεις, να συμπορεύεται και με την νέα Προγραμματική Περίοδο ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην ένταξη έργων που σχεδιάζουμε για τα επόμενα χρόνια. Θέλουμε μια ανάπτυξη βιώσιμη με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην πολιτισμική κληρονομικά, με ορθολογική διαχείριση των πόρων μας, μια ανάπτυξη ισόρροπη που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής» και πρόσθεσε: «Το χωροταξικό, αυτό κάνει, αναδεικνύει τις διαφορές και τις αξιοποιεί. Η υλοποίηση του χωροταξικού θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους φορείς, την κοινωνία και αμέσως μετά θα τις επεξεργαστούμε σε μια κοινή εισήγηση που θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η οποία τελικά θα είναι η άποψη της Κρήτης. Επομένως όσο πιο ευρεία διαβούλευση γίνει, και όσο πιο πολλοί συμμετέχουν, αυτό είναι καλό για την πρόοδο του νησιού μας».

3

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Χαρωνίτης επεσήμανε: «Το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι πάντοτε δίπλα, κοντά στους μελετητές, δίπλα στην Περιφέρεια. Προσπαθούμε με τις προτάσεις μας να επηρεάσουμε έτσι ώστε να προβλεφθούν  όλες αυτές οι ενέργειες οι οποίες θέλουμε να υπάρχουν τα επόμενα 15 χρόνια στην Κρήτη έτσι ώστε αναπτυξιακά να μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά και βεβαίως να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε κάποιους κινδύνους οι οποίοι ενδεχομένως να κρύβονται με τη μη εφαρμογή του χωροταξικού ή με τη μη κατάθεση του χωροταξικού γιατί μας έχει αποδείξει η πρακτική ότι εάν δεν ενδιαφερθούμε εμείς για το τόπο μας θα ενδιαφερθούν κεντρικά και δεν θα ενδιαφερθούν με τον τρόπο που εμείς θέλουμε».

Οι μελετητές του Υπουργείου ανέφεραν ότι, όλη αυτή η προσπάθεια διαβούλευσης- ενημέρωσης γίνεται για να υπάρξει η δυνατότητα να ληφθούν υπόψη, μετά από τεκμηρίωση νέες προτάσεις, διορθώσεις και τροποποιήσεις της Μελέτης, καθώς αυτή η φάση αποτελεί πρόταση του ΠΠΧΣΑΑ η οποία βρίσκεται ακόμα σε δυναμική διαμόρφωσης, και η οποία θα ολοκληρωθεί κατά τη φάση Β2.

1

Η παρουσίαση στον Άγιο Νικόλαο

Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η παρουσίαση της Μελέτης του ΠΠΧΣΑΑ Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου που οργανώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας & Περιβάλλοντος Νϊκο Καλογερή.

Η παρουσίαση έγινε από την εκπρόσωπο της μελετητικής ομάδας του ΠΠΧΣΑΑ Ράνια Κλουτσινιώτη παρουσία και των εκπροσώπων του Υπουργείου ΠΑΠΕΝ.  Στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αγίου Νικολάου  παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Κλώντζας, οι δήμαρχοι της ΠΕ Λασιθίου, φορείς και πολίτες που είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν και να εκφράσουν παρατηρήσεις και απόψεις επί της μελέτης.  Υπήρξε γόνιμος διάλογος, χωρίς να εκλείψουν και οι αντιπαραθέσεις και οι διαφωνίες, σε επικεντρωμένα σημεία που αφορούν στην ανάπτυξη και στις υποδομές της Π.Ε. Λασιθίου. Εποικοδομητική κρίθηκε από τους παριστάμενους η πρόταση την οποία έκανε η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη για σύσταση ομάδας εργασίας με την συμμετοχή όλων των φορέων της ΠΕ Λασιθίου. Στόχος να καταγραφεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας.

Οι παρουσιάσεις του ΠΠΧΣΑΑ συνεχίζονται σήμερα στις 6 το απόγευμα στην Π.Ε. Ρεθύμνης στο κτίριο της Π.Ε. Ρεθύμνης (Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, αίθουσα συνεδριάσεων, Ρέθυμνο), και αύριο Τετάρτη 13 Μαΐου στις 10 το πρωί στην Π.Ε. Χανίων, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης (Νεάρχου 29).

Διαφήμιση
Διαφήμιση