HomeΚΡΗΤΗΜάγεψε η… Κρήτη στο Κάιρο – Τεράστιο ενδιαφέρον για τα προϊόντα του νησιού

Μάγεψε η… Κρήτη στο Κάιρο – Τεράστιο ενδιαφέρον για τα προϊόντα του νησιού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στρατηγικής σημασίας χαρακτηρίστηκε από τον Έλληνα πρέσβη στο Κάιρο κ. Λάζαρη αλλά και από Άραβες επιχειρηματίες-εισαγωγείς η συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην 1η Παναφρικανική και Μ. Ανατολής έκθεση τροφίμων και ποτών «Food Africa 2015» που πραγματοποιήθηκε από 6 έως 9 Μαίου στο Κάιρο της Αιγύπτου. Η Περιφέρεια Κρήτης, η μοναδική Ελληνική Περιφέρεια στην έκθεση,  συμμετείχε με δικό της περίπτερο προβάλλοντας τα ποιοτικά μας προιόντα όπως είναι ελαιόλαδο, είδη αρτοποιίας, σταφίδα, αρωματικά φυτά, μέλι, κ.α. Την έκθεση, που εγκαινίασε ο Υπουργός Βιομηχανίας της Αιγύπτου, επισκέφθηκαν εκατοντάδες επιχειρηματίες, εισαγωγείς τροφίμων, από την Αίγυπτο και τις χώρες της Μ. Ανατολής, όπως επίσης χιλιάδες επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα Κρητικά προϊόντα.

11

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε,  σήμερα που η Αίγυπτος αρχίζει και πάλι να σταθεροποιείται πολιτκά, είναι μεγάλη ευκαιρία για τα Κρητικά προιόντα να διεισδύσουν ακόμα περισσότερο στην αγορά της Αιγύπτου που αριθμεί περί τα 90 εκ. καταναλωτές. Παράλληλα  επισημάνθηκε από αξιωματούχους της Αιγύπτου και της Ελληνικής Πρεσβείας ότι,  θα ήταν ιδανική η ακτοπλοϊκή διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω Κρήτης, γεγονός που θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο το εμπορικό σταυροδρόμι των Ελληνικών, Κρητικών εξαγωγών προς τις χώρες της Αφρικής και της Μ. Ανατολής, με χαμηλότερο κόστος μεταφοράς. Σήμερα οι Ελληνικές επενδύσεις στη χώρα των «Φαραώ» ανέρχονται στα 4 δις ευρώ, (6ος εμπορικός μας εταίρος) με τάσεις συνεχούς ανόδου, ενώ δραστηριοποιούνται 184 Ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν 130.000 εργαζόμενους.

12

Η Αντιπεριφερειάχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη αναφερόμενη στην συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην 1η Food Africa επισήμανε ότι η Περιφέρεια, στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού και της εξωστρέφειας με την στήριξη του   Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη,  δίνει το παρόν στην έκθεση την κατάλληλη χρονική περίοδο που η χώρα καταρχήν αρχίζει να σταθεροποιείται, και να είναι ραγδαία αυξανόμενες οι οικονομικές-εμπορικές επενδύσεις-συναλλαγές στη χώρα.

8

«Με την συμμετοχή μας στην συγκεκριμένη έκθεση η Κρήτη βάζει τα «θεμέλια» για να αναπτυχθούν το εξαγωγικό εμπόριο του νησιού μας και να διευρυνθούν οι εμπορικές σχέσεις με μια χώρα που αλλάζει «πρόσωπο» ραγδαία. Η Αίγυπτος είναι το μεγάλο «σταυροδρόμι» για τα Κρητικά, τα Ελληνικά προϊόντα προς τις Αραβικές χώρες και την ευρύτερη βόρεια Αφρική» δήλωσε η κ. Βρέντζου και πρόσθεσε: «Στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας είναι η εξωστρέφεια της οικονομίας της Κρήτης προς τις αναδυόμενες οικονομικά και εμπορικά χώρες, και αυτό επιχειρούμε με την συμμετοχή μας στην Food Africa, να ανοίξουμε την «πόρτα» στα ποιοτικά Κρητικά προιόντα στην Αίγυπτο με τους 90 εκ. καταναλωτές, στις χώρες της Μ. Ανατολής.

7

Θα επιχειρήσουμε μαζί με όλες τις παραγωγικές τάξεις του τόπου να διοργάνωσουμε ένα επιχειρηματικό φόρουμ μεταξύ Αιγύπτου-Κρήτης ώστε να ισχυροποιηθούν οι οικονομικοί μας δεσμοί. Επιδίωξη μας είναι να γίνει σύντομα το επιχειρηματικό-οικονομικό φόρουμ στην Κρήτη σε συνεργασία και με την πρεσβεία μας στο Κάιρο. Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρέσβη μας τον κ. Λάζαρη, αλλά και τον εμπορικό μας ακόλουθο τον κ. Μακρανδρέου που έδειξαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την επιτυχή παρουσία της Κρήτης στην έκθεση». Στην Κρητική αποστολή στην έκθεση του Καίρου  συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Δεικτάκης, και το στέλεχος της διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης  της ΠΕ Λασιθίου Ελένη Δρακωνάκη.

6

Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφθηκαν η επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου ποιότητας, ασφάλειας των τροφίμων στην Αίγυπτο Dr. Rudinah Betarsech, ο Πρόεδρος της IFP Group (οργανωτής εκθέσεων στις Αραβικές χώρες) κ. Aoun Albert, ο αντιπρόεδρος της IFP Group κ. Fadi Kadura, στελέχη της Ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, αλλά και πολλοί Έλληνες ομογενείς που εκδήλωσαν την χαρά τους για την παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση.

5

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο Χριστόδουλος Λάζαρης, ο οποίος το επόμενο διάστημα τοποθετείται πρέσβης στη Μόσχα,  ανέφερε: «Χαίρομαι καταρχήν που υπάρχει Ελληνική εκπροσώπηση στην έκθεση και μάλιστα τόσο αξιόλογη. Η συμμετοχή της Ελλάδας μέσω της Περιφέρειας Κρήτης είναι στρατηγικής σημασίας θα έλεγα χωρίς υπερβολή. Η Food Africa είναι από τις μεγαλύτερες εκθέσεις προϊόντων στην Αφρική αλλά και στις χώρες της Μ. Ανατολής. Η Αίγυπτος πριν από 5 χρόνια ήταν ο 29ος εμπορικός μας εταίρος και σήμερα είναι ο 6ος κατά σειρά, και αυτό το επιτύχαμε μετά από πολλές προσπάθειες. Στην χώρα εξάγουμε από φρούτα και λαχανικά μέχρι βιομηχανικά, οικοδομικά υλικά ειδικών εφαρμογών.

4

Έχουμε επενδυμένα κεφάλαια ύψους 4 δις ευρώ, και δραστηριοποιούνται 184 επιχειρήσεις με 130.000 θέσεις εργασίας. Η Αίγυπτος εκτιμά ότι η Ελλάδα την έχει επιλέξει ως γεωστρατηγικό της εταίρο στην ευρύτερη περιοχή. Οι πολιτικές σχέσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι άριστες, και επεκτείνονται σε πολλούς τομείς. Οι οικονομικές επενδύσεις-συνεργασίες έχουν ακόμη μεγάλο περιθώριο να αναπτυχθούν. Δεν πρέπει να διστάζουμε, πρέπει να είμαστε ακόμα πιο εξωστρεφείς. Η Αίγυπτος είναι μια μεγάλη αγορά η οποία για τα επόμενα χρόνια φαίνεται ότι θα είναι σταθερή, και θα ενθάρρυνα τους Έλληνες επενδυτές, εξαγωγείς, να στραφούν στην αγορά των 90 εκ. καταναλωτών. Τα 5 τελευταία χρόνια η κερδοφορία της χώρας μας από τις οικονομικές συναλλαγές με την Αίγυπτο ανέρχονται στα 13 δις ευρώ».

-                                      .        (     )                        .             (        )                                .

Ο γενικός σύμβουλος οικονομικών-εμπορικών υποθέσεων Ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο (Κάιρο) Θάνος Μακρανδρέου δήλωσε:

«Η έκθεση αυτή είναι ένα πολύ καλό «εργαλείο» για την περαιτέρω διείσδυση των Ελληνικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών στην Αίγυπτο. Μόνο με τη συμμετοχή μας σε τέτοιου είδους εκθέσεις μπορεί να καταστεί το Ελληνικό όνομα ακόμα πιο γνώριμο στον καταναλωτή της Αιγύπτου. Τα Κρητικά προιόντα έχουν πάρα πολύ καλή φήμη στην Αίγυπτο, θεωρούνται από τους Αιγύπτιους ότι είναι κοντά στις δικές τους προτιμήσεις σε σχέση με άλλα  προιόντα. Αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί εκ μέρους μας κατάλληλα. Μάλιστα αν δημιουργηθεί γραμμή ακτοπλοϊκή για την μεταφορά των εμπορευμάτων με διασύνδεση Κρήτης και Αιγύπτου οι προοπτικές θα γίνουν ακόμα καλύτερες για την εξαγωγές των Ελληνικών προιόντων, και σίγουρα θα αυξηθεί το διμερές εμπόριο.

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Δεικτάκης επεσήμανε ότι, «με την επιτυχημένη πολιτική εξωστρέφειας που ακολουθείται ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης μπορεί να βγει ωφελημένος. Με την συμμετοχή μας στη έκθεση του Καίρου, σίγουρα μπήκαν οι βάσεις για οικονομικές, εξαγωγικές συναλλαγές. Στο χέρι μας είναι να το εκμεταλλευτούμε όπως πρέπει και να βγει κερδισμένος ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης, αλλά και ο τουρισμός μας».

-                                                IFP Group

Τεράστιο ενδιαφέρον για εισαγωγές Κρητικών προϊόντων

Στην τετραήμερης διάρκειας έκθεση το Κρητικό περίπτερο επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων Αιγύπτιοι, Σαουδάραβες, Ιορδανοί, Λιβανέζοι  επιχειρηματίες που ενδιαφέρθηκαν για εισαγωγές Κρητικών προιόντων στις χώρες τους με προιόν «ναυαρχίδα» το ελαιόλαδο. Η κ. Βρέντζου υποδέχτηκε μεταξύ άλλων Ιρακινή επιχειρηματία που λειτουργεί μέχρι σήμερα αλυσίδα 50 καταστημάτων σούπερ μάρκετ  που θα αυξηθούν μέχρι το τέλος του έτους σε 250 καταστήματα σε Αραβικές χώρες, και η οποία ενδιαφέρθηκε για την εισαγωγή Κρητικών προιόντων. Επίσης Ιορδανός επιχειρηματίας με 23 Αραβικές εταιρείες τροφίμων ενδιαφέρθηκε για εισαγωγές Κρητικών προιόντων. Τέλος στην έκθεση οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για το τουριστικό προιόν της Κρήτης, με την διανομή τουριστικών φυλλαδίων, συγχρόνως προβαλλόταν σε video η τουριστική καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ διανέμονταν και  φυλλάδια  για την προώθηση της μοναδικής Κρητικής διατροφής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση