HomeΚΡΗΤΗΉταν 25 χρόνια αλκοολικός και τώρα είναι καθαρός – Ένα παράδειγμα προς μίμηση

Ήταν 25 χρόνια αλκοολικός και τώρα είναι καθαρός – Ένα παράδειγμα προς μίμηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ήταν 12 περίπου χρόνια αλκοολικός και μία μέρα πήρε την απόφαση να μην ξαναβάλει ποτό στο στόμα του.

Ο λόγος για τον Μιχάλη, έναν αλκοολικό σε αποχή ο οποίος με αφορμή την 11η Εβδομάδα Πρόληψης του Αλκοόλ άνοιξε την καρδιά του και είπε την ιστορία του.

«Ο κάθε αλκοολικός έχει μια ιστορία για να πει. Βασικά του αρέσει η ουσία. Ξεκινάει από ένα ποτηράκι και δε φαντάζεται ότι θα γίνει αλκοολικός. Όταν το ανακαλύπτει είναι τόσο εγκλωβισμένος, που δεν μπορεί να ξεφύγει. Είμαι αλκοολικός σε αποχή 11 χρόνια, 8 μήνες και 6 μέρες. Ήξερα πως έχω πρόβλημα. Προσπαθούσα αλλά πάντοτε ξανάπεφτα. Μερικές φορές τα παιδιά είναι πιο σοφά από τους γονείς. Είχα την τύχη να έχω ένα τέτοιο παιδί, που μου είπε ότι δεν ήθελε να έχει έναν τέτοιο μπαμπά. Η κόρη μου με τράβηξε από το αλκοόλ».

Εφτά λέξεις ήταν αρκετές για να αλλάξει για πάντα η ζωή του. «Δε θέλω να έχω έναν τέτοιο πατέρα». Αυτό του είπε η κόρη του και ήταν αρκετό για να του δώσει τη δύναμη. Την ώθηση να αλλάξει πλεύση στη ζωή του. Υπήρξε για 25 χρόνια αλκοολικός. Είναι καθαρός εδώ και 11 χρόνια. Ζωντανή απόδειξη. Αν θέλεις κάτι πολύ, μπορείς να το πετύχεις. Αρκεί να προσπαθήσεις. Θέληση, δύναμη ψυχής και στήριξη. Στοιχεία συστατικά για το μεγάλο βήμα της απεξάρτησης.

Αυτόν τον άνθρωπο, τον κύριο Μιχάλη, τον συναντήσαμε σε μια εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στα πλαίσια της 11ης Εβδομάδας Πρόληψης Αλκοόλ. Η συγκεκριμένη ημερίδα είχε θέμα «Μιλάω στα παιδιά για το αλκοόλ».

Γιατί το αλκοόλ δεν κοιτά ηλικία, επάγγελμα, μορφωτικό επίπεδο, κοινωνικό στάτους. Είναι ο σιωπηλός εχθρός που μπορεί να χτυπήσει παντού. Τρίτο έρχεται το νησί σε όλη την Ελλάδα στη συχνότητα χρήσης αλκοόλ από ανήλικους, ενώ 2ο στην υπερβολική κατανάλωση, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΕΣΠΑ.

Είναι το λιγότερο εγκληματικό να βλέπεις παιδιά στην Κρήτη από την ηλικία των 8 ετών να δοκιμάζουν αλκοόλ. Να βλέπεις αγόρια από την ηλικία των 10 να πίνουν κανονικά και με το νόμο. Επειδή ο μπαμπάς τους θέλει να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό τους. Επειδή θέλει να τους δείξει ποια είναι η «κρητική λεβεντιά». Κι όλα αυτά με τη συνενοχή της μαμάς. Που αντί να γίνει «λέαινα» για να προστατεύσει το παιδί της, υποτάσσεται στο σύζυγο. Κι αυτό συνεχίζεται και στις επόμενες γενιές. Και γίνεται συνήθεια. Και επαναλαμβάνεται.

Κι εμείς ακούμε για παιδιά που μεταφέρονται στο νοσοκομείο από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Και συγκλονιζόμαστε. Λες και δεν ξέρουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Λες και πρώτη φορά το ακούμε.

«Ας βάλει ο καθένας το λιθαράκι του», λέει ο κ. Μιχάλης. «Να μιλήσουμε. Να μη γινόμαστε συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα που συντελείται εδώ και χρόνια στο νησί μας. Για να έχουμε περισσότερα παιδικά χαμόγελα. Γιατί είναι ωραία αυτά τα χαμόγελα…».

Διαφήμιση
Διαφήμιση