HomeΚΡΗΤΗΝίκησαν τη μάχη κατά των γηρατειών – Επιστημονική ανακάλυψη από το ΙΤΕ

Νίκησαν τη μάχη κατά των γηρατειών – Επιστημονική ανακάλυψη από το ΙΤΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη μάχη κατά των γηρατειών φαίνεται ότι νίκησαν οι επιστήμονες του ΙΤΕ.

Οι ερευνητές Κωνσταντίνος Παληκαράς και δρ Ειρήνη Λιονάκη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του ΙΜΒΒ κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, αποκάλυψαν ένα κομβικό μονοπάτι που οδηγεί σε ένα ελπιδοφόρο δρόμο για το αύριο με την αποκατάσταση και ανανέωση των «εργοστασίων παραγωγής ενέργειας» των ίδιων των κυττάρων, τα μιτοχόνδρια, διαδικασία που θα μπορούσε να αλλάξει τους «κανόνες του παιχνιδιού» στη γήρανση και τη διάρκεια της ίδιας της ζωής.

Η σημαντική αυτή έρευνα, που δημιουργεί νέα δεδομένα, δημοσιεύεται στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό του κόσμου, το «Nature», γεγονός που από μόνο του έχει τεράστια σημασία τόσο για την ίδια την επιστημονική προσπάθεια και τους ανθρώπους που την υπογράφουν, αλλά και συνολικά για το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, το ΙΤΕ και ολόκληρη την Κρήτη.

Το «κλειδί» βρίσκεται σε μικροσκοπικές δομές που υπάρχουν μέσα στα κύτταρα, τα λεγόμενα μιτοχόνδρια, που είναι απαραίτητα για πολλές βασικές λειτουργίες, καθώς αποτελούν στην πραγματικότητα τα «εργοστάσια» που παράγουν ενέργεια, αρκεί βεβαίως να δουλεύουν σωστά, αφού η οποιαδήποτε αλλαγή είτε στον αριθμό τους, είτε στη μορφολογία είτε γενικά στη λειτουργία τους επηρεάζουν το κύτταρο και σε τελική ανάλυση την υγεία του οργανισμού και βεβαίως το προσδόκιμο της ζωής. Καθώς γερνούν τα μιτοχόνδρια, όπως καθετί οργανικό, φθείρονται και «χαλάνε».

Τα μιτοχόνδρια είναι απαραίτητα για πολλές βασικές λειτουργίες του κυττάρου, καθώς αποτελούν στην πραγματικότητα τα «εργοστάσια» που παράγουν ενέργεια.

Και όπως σε κάθε «εργοστάσιο», αν τα απόβλητα γίνουν περισσότερα από την παραγόμενη ενέργεια, τότε υπάρχει πρόβλημα που οδηγεί σε δυσάρεστες καταστάσεις, καθώς οι δυσλειτουργίες σε αυτά είναι υπεύθυνες για σοβαρές παθολογικές καταστάσεις όπως καρδιομυοπάθειες, οι νευρομυϊκές ανωμαλίες και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως οι νόσοι Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ και άλλες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση