HomeΚΡΗΤΗΝέα αναβολή στο διαγωνισμό για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Νέα αναβολή στο διαγωνισμό για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θετική στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, αλλά με νέα αναβολή στο διαγωνισμό εμφανίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης σε συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ και υπεύθυνο του τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Η κατάθεση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη 7 Απριλίου όμως είναι σαφές ότι θα δοθεί νέα παράταση (δίμηνη ή τρίμηνη), προκειμένου η κυβέρνηση να βάλει τις δικές της πινελιές σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών της χώρας. «Αν και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ασάφεια στα όσα δηλώνει η κυβέρνηση φαίνεται ότι ο διαγωνισμός για το Καστέλι θα προχωρήσει ως έχει αλλά με νέα παράταση» αναφέρει στο newmoney.gr ο κ. Αυγενάκης.

Το διαγωνισμό για την κατασκευή με σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου στο Καστέλι συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ είχε παρουσιάσει πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τους προηγούμενους μήνες δόθηκε στους ενδιαφερόμενους το σχέδιο της σύμβασης, προκειμένου να γίνουν παρατηρήσεις και σχόλια και να διαμορφωθούν τα τελικά τεύχη δημοπράτησης. Το βελτιωμένο σχέδιο είναι έτοιμο αλλά δεν έχει δοθεί ακόμη στους ενδιαφερόμενους, εξαιτίας της εκλογικής αναμέτρησης που πάγωσε τις διαδικασίες. Για το νέο αεροδρόμιο εμφανίζεται να υπάρχει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς μεταξύ των υποψηφίων είναι τα σχήματα Vinci-Ελλάκτωρ, Bouygues- η J&P Avax, ο όμιλος Μυτιληναίου αλλά και η Ισπανική ACS με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Κινεζική China State Construction Engineering Corporation (CSCEC). Το ισχυρό πλεονέκτημα του έργου είναι η επιβατική του κίνηση που το 2013 άγγιξε τα 6 εκ. επιβάτες με το 80% να είναι πτήσεις τσάρτερ.

Ο πρώτος διαγωνισμός για το Καστέλι έγινε εν μέσω προεκλογικής περιόδου το 2009. Έκτοτε ακυρώθηκε πολλές φορές λόγω απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα δημιουργηθεί μια εταιρεία στα πρότυπα του Ελευθέριος Βενιζέλος στην οποία το ελληνικό Δημόσιο θα κατέχει ένα ποσό που εκτιμάται να προσδιοριστεί μεταξύ 35% έως 55%.

Όπως προβλεπόταν εάν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός με βάση και τις απαιτήσεις της νέας κυβέρνησης για μεγαλύτερη συμμετοχή του Δημοσίου στις παραχωρήσεις, το ποσοστό του κράτους θα είναι στοιχείο του διαγωνισμού. Ταυτόχρονα θα παραχωρηθεί και έκταση 400 στρεμμάτων για εμπορική εκμετάλλευση η οποία θα αποτελέσει μέρος της σύμβασης και θα γίνουν και οδικά έργα μήκους 30 χιλιομέτρων ώστε το νέο αεροδρόμιο να συνδεθεί με τον βόρειο και νότιο οδικό άξονα της Κρήτης. Μόνο το ύψος των απαλλοτριώσεων υπολογίζεται να φτάσει τα 100 εκ.ευρώ και να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η λειτουργία του αεροδρομίου έχει εκτιμηθεί ότι θα φέρει τουλάχιστον 1.000 νέες θέσεις εργασίας και 4.000 στον τουριστικό τομέα.

newmoney

Διαφήμιση
Διαφήμιση