HomeΚΡΗΤΗΣταθάκης: Αρχές της επόμενης εβδομάδας κλείνει η διαπραγμάτευση

Σταθάκης: Αρχές της επόμενης εβδομάδας κλείνει η διαπραγμάτευση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τις συζητήσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και για την πρόβλεψη του ότι οι διαπραγματεύσεις θα τελειώσουν σε λίγες ημέρες μίλησε ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα κλείσει το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και αυτό τόνισε ότι σημαίνει πως αφενός θα υποβληθεί το λεγόμενο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα καταρτιστεί αποκλειστικά από ελληνικής πλευράς  και θα εγκριθεί από τους εταίρους μας και αφετέρου η έγκριση θα οδηγήσει στο «ξεκλείδωμα» της χρηματοδότησης προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Ο κ.Σταθάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι όλη αυτή η διαπραγμάτευση αποτελεί στην ουσία συνέχιση του μνημονίου των τελευταίων κυβερνήσεων και υποστήριξε ότι πλέον η βάση κάθε συζήτησης είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Με βάση αυτή θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο τέλος του τετραμήνου και στη συνέχεια θα καταλήξουμε σε νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Παράλληλα, μίλησε και για τα σχέδια της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «αγκάθι» των κόκκινων δανείων, ξεκαθαρίζοντας  ότι το τελικό πλάνο χρειάζεται τουλάχιστον 5 με 6 μήνες για να ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ίδρυση ενός δημόσιου φορέα στον οποίο θα μεταφερθούν όλα τα κόκκινα δάνεια των οικογενειών που ζουν λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το όριο της φτώχειας καθώς επίσης και των οικογενειών που είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραματικά λόγω της κρίσης.

Η προοπτική αυτή αφορά τα στεγαστικά δάνεια προκειμένου να μην κινδυνέψει η πρώτη κατοικία των νοικοκυριών, αλλά θα υπάρξει πρόβλεψη και για άλλες κατηγορίες δανείων (καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες κ.α), χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει προσδιοριστεί το πλαίσιο για αυτές τις κατηγορίες.

Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του ΦΠΑ, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει περιθώριο για μικρής κλίμακας αλλαγές που θα κάνουν πιο προοδευτικό φιλικό και δίκαιο το θεσμό του ΦΠΑ, αλλά αυτές οι βελτιώσεις δεν θα αφορούν το ΦΠΑ στα νησιά.

iefimerida

Διαφήμιση
Διαφήμιση