HomeΚΡΗΤΗΜε επιτυχία ο 1ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου

Με επιτυχία ο 1ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε ο 1ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου που διοργάνωσε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ), το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» και του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του ΑΣ. Ρεθύμνου».

Η βράβευση έγινε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή και τον Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Μανόλη Χνάρη στο κτήριο της Π.Ε. Ρεθύμνης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νίκος Κακογιαννάκης & Σταύρος Τζεδάκης καθώς και εκπρόσωποι φορέων, ελαιοπαραγωγοί, τυποποιητές, επιχειρηματίες και πλήθος κόσμου.

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ

Ο διαγωνισμός αφορούσε το τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, εσοδείας 2014-15, ενώ η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η αξιολόγηση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του διαπιστευμένου, από το ΕΣΥΔ, εργαστηρίου του ΑΣ Ρεθύμνου.

Κριτήριο για την αξιολόγηση των δειγμάτων ήταν η ποιότητα των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών (γεύση οσμή) με τη χρήση «φύλλου» που χρησιμοποιείται στον διαγωνισμό Mario Solinas που διοργανώνεται από το διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας .

DSCN0505

Επικεφαλής της δεκαμελής κριτικής επιτροπής αξιολόγησης των δειγμάτων, ήταν η Έφη Χριστοπούλου χημικός εμπειρογνώμονας και γευσιγνώστης με πολυετή εμπειρία. Συντονίστρια του τεχνικού και επιστημονικού μέρους του Διαγωνισμού ήταν η Ελευθερία Γερμανάκη panel supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΑΣ Ρεθύμνου ενώ η υπόλοιπη επιτροπή αποτελούνταν από εκπαιδευμένους δοκιμαστές κι από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

DSCN0504

Τα βραβεία που δόθηκαν ήταν:

Χρυσή «ΕΛΑΙΑ»  – ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ KARDIA TSOUNATI ΤΣΟΥΝΑΤΗ

Αργυρή «ΕΛΑΙΑ» – TERRA CRETA ΑΒΕΕ TERRA CRETA ESTATE Π.Ο.Π ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΕΠΕ ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ

Χάλκινη «ΕΛΑΙΑ» – TERRA CRETA PLATINIUM 0.2 ΕΠΕ ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ

Επίσης δόθηκαν 7 τιμητικές διακρίσεις:

  1. KRETA FOOD LTD CRETE GOLD PDO KOLYMPARI ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ
  2. MINOAN ELEA MINOAN ELEA ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ
  3. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΙΛΑΜΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΟΕΕ SITIA 0.3 ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ
  4. ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ Ι.Κ.Ε APOLLONIA ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ
  5. ΑΓΡ.ΣΥΝ.ΟΡΓ.ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Δ. ΒΙΑΝΝΟΥ BIENNA ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ (πιστοποιημένο προϊόν με το σήμα «ΚΡΗΤΗ»)
  6. ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ KARDIA KORONEIKI ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ
  7. MINOAN GAIA PC MITERRA ΓΗ ΜΟΥ ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ
  8. DSCN0503

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συνεχάρη τους διακριθέντες αλλά και τα στελέχη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης για την υλοποίηση του διαγωνισμού τονίζοντας χαρακτηριστικά: «τέτοιες  προσπάθειες που προάγουν και στηρίζονται στη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης με τους φορείς δεν μπορούν παρά να είναι επιτυχείς και για το λόγο αυτό αξίζει ο διαγωνισμός να θεσμοθετηθεί. Η προσπάθειά μας έχει επικεντρωθεί στην ενιαία ανάδειξη και προώθηση των ποιοτικών μας προϊόντων με την «ταυτότητα»  «ΚΡΗΤΗ» και την αντίστοιχη προστιθέμενη αξία».

Επισημαίνεται τέλος ότι ελαιόλαδα που συμμετείχαν στον 1ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου NYIOOC (New York International Olive Oil Competition),  που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Απριλίου 2015 στο Διεθνές Μέγαρο Γαστρονομίας στη Νέα Υόρκη, με περισσότερες από 700 ετικέτες από 25 χώρες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση