HomeΚΡΗΤΗΟ Λ. Αυγενάκης για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης

Ο Λ. Αυγενάκης για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ζήτημα της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, στα πλαίσια του διευρωπαϊκού δικτύου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, επεσήμανε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης κατά την σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, που συνεδρίαζε με θέμα την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία του έργου αλλά και την βούληση της πολιτικής ηγεσίας ως προς το ζήτημα της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης: «Θα ήθελα να γνωρίζω τη θέση της Κυβέρνησης, σχετικά με την διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ένα έργο το οποίο μας έχει απασχολήσει ως τοπική κοινωνία και σε προηγούμενο χρόνο στην Επιτροπή. Αρκετές ερωτήσεις έχουν γίνει και από εμένα και άλλους συναδέλφους, ωστόσο σε αυτή τη φάση θα ήθελα να γνωρίζω τη δική σας θέση, ποιος είναι ο στόχος σας, αν έχει χρονοδιάγραμμα, αν επιθυμείτε να το συνεχίσετε το έργο αυτό και αν ναι τι χρονοδιάγραμμα βάζετε. Αν είστε ενήμερος και κατά πόσο είστε διατεθειμένος να κάνουμε μια συνάντηση, όπως το είχαν απαιτήσει συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, την προηγούμενη περίοδο στην Κρήτη, ώστε να υπάρξει ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθαρή συγκεκριμένη για το τι είναι αυτό το έργο, πλέον δια στόματος Υπουργού. Τι προσφορά θα έχει για τον τόπο, τι οφέλη ή τη ζημία αν επιμείνετε σε προηγούμενες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι προκαλεί ζημία και τέλος των πάντων είναι ένα έργο το οποίο κάθε άλλο παρά αναπτυξιακή προσφορά θα έχει στον τόπο.»

Από πλευράς του ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντώντας στον κ. Αυγενάκη επεσήμανε ότι: «Υπάρχει μια εγκληματική καθυστέρηση στην ενεργειακή διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά και την Κρήτη. Δεκαετίες τώρα ταλαιπωρείται ο τόπος και ο απλός πολίτης βλέπει στους λογαριασμούς να πληρώνει υπέρογκα ποσά για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας προκειμένου να εξυπηρετηθούν – και σωστά εφόσον δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα – τα νησιά μας. Η Ελλάδα είναι μια νησιωτική χώρα και το πρώτο πράγμα που έπρεπε να ήταν η φροντίδα και το μέλημά μας είναι να υπάρχει μια κοινή ενεργειακή πολιτική, η οποία να καλύπτει αυτήν τη νησιωτική Ελλάδα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια έχουμε μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και σε αυτό θα έπρεπε να είχαμε κάνει μια ειδική πολιτική και, βεβαίως, να είχαμε κάνει μια πολιτική απέναντι στην Ε.Ε., προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να επιχορηγηθούν οι ενεργειακές διασυνδέσεις με τα νησιά.»

«Εμείς είμαστε μερικές εβδομάδες Κυβέρνηση και αυτό το πρόβλημα το έχουμε εντοπίσει και είναι πρώτο μέλημά μας να το αναδείξουμε και να προσπαθήσουμε να το επιλύσουμε. Αν έχετε παρακολουθήσει – οι πιο επιμελείς νομίζω ότι το έχουν δει – για πρώτη φορά σε σύνοδο της Ε.Ε. για την ενεργειακή ένωση εγώ έθεσα ευθέως την ανάγκη, πρώτον, να ενταχθεί στα έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος η ενεργειακή διασύνδεση Κύπρου, Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι ένα έργο το οποίο έχει τεράστια εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή σημασία και για την Κύπρο και για τη χώρα μας και νομίζω ότι αυτό ακούστηκε αρκετά θετικά από όλους. Δεν βρήκα μια αντίθεση σε αυτήν την πρόταση και θα την προωθήσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική δύναμη που διαθέτουμε. Είναι ευκαιρία τώρα όσο αναπτύσσεται η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., με την οποία βεβαίως έχουμε και ουσιαστικές διαφωνίες τις οποίες καταθέσαμε στη Σύνοδο των Υπουργών.»

Στη δευτερολογία του ο κ. Αυγενάκης είπε: «Αν έχω καταλάβει καλά, είστε υπέρ της καλωδιακής σύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό είναι το ένα ερώτημα. Δεύτερον, εξήρατε και πολύ σωστά και χαίρομαι γι’ αυτό που άκουσα δια στόματος του κ. Υπουργού, του κ. Λαφαζάνη, που είναι προερχόμενος από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ότι υπάρχει ο ήλιος, ο αέρας, το νερό. Για να γίνουν όμως όλα αυτά, πρέπει να γίνουν και οι σχετικές επενδύσεις. Άρα, να μην υιοθετούμε την οποιαδήποτε κίνηση 3 – 4 ή 5 πολιτών, που είναι πολλές φορές άσχετοι με την περιοχή, με τους γνωστούς ξεσηκωμούς, τις γνωστές παραστάσεις.  Χάρηκα που άκουσα δια στόματός σας, να λέτε ότι, πρέπει να κινηθούμε τολμηρά και επιθετικά, αναφερόμενος στις ΑΠΕ στις νησιωτικές περιοχές. Πώς ακριβώς δηλαδή; Θα δώσετε επιπλέον άδειες; Θα παρακινήσετε; Θα αγκαλιάσετε τις περιοχές αυτές με κάποιου τύπου επενδύσεις, φυσικά εφόσον σέβονται τους περιβαλλοντικούς κανόνες και προϋποθέσεις; Αυτά είναι τα ερωτήματά μου προς διευκρίνιση. Κύριε Λαφαζάνη υπενθυμίζω και την πρόταση που σας έκανα να σας φιλοξενήσουμε στην Κρήτη, ώστε να κάνουμε μια συζήτηση ανοικτή με την παρουσία την δική σας για το θέμα της τελωνειακής σύνδεσης, εφόσον, αν έχω καταλάβει καλά είστε θετικός σε αυτό το έργο».

Ο Υπουργός απαντώντας στον κ. Αυγενάκη τόνισε ότι: «είμαστε υπέρ της επέκτασης των ΑΠΕ, αλλά ταυτόχρονα είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι στα κινήματα, που αναπτύσσονται κατά τόπους και αφορούν, πέρα από τα άλλα, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της φυσικής ομορφιάς και των τοπίων. […] Είμαστε υπέρ της διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη. Όπως σας είπα, έθεσα το θέμα και στη Σύνοδο, θέλουμε να γίνει έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ζητάμε και επιχορήγηση και χρηματοδότηση από την Ε.Ε., στο πλαίσιο των ενεργειακών διασυνδέσεων, που θέλει να αυξηθούν οι ενεργειακές διασυνδέσεις και να φτάσουν στο 10% στο ενεργειακό δυναμικό της Ε.Ε.. Μπορούμε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε αυτή τη νέα κατεύθυνση, για να έχουμε μια θετική εξέλιξη και μια θετική χρηματοδοτική στάση από την πλευρά της Ε.Ε., η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στη φάση που διανύουμε.»

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης ζήτησε να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στην Κρήτη για τα παραπάνω ζητήματα, στην οποία θα συμμετέχουν φορείς, αρμόδιοι της Περιφέρειας και βουλευτές και από τον ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο ο Υπουργός απέφυγε να δεσμευτεί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση