HomeΚΡΗΤΗΤο ΙΕΚ Φυλάκων Μουσείων στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης

Το ΙΕΚ Φυλάκων Μουσείων στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» πραγματοποίησαν την Τρίτη 3 Μαρτίου, οι σπουδαστές του Δημόσιου ΙΕΚ Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων και γνώρισαν τόσο τον ίδιο τον ναό όσο και τα πολύτιμα εκθέματά του.

IEK MOYSEIO1

Οι 80 περίπου σπουδαστές που θα στελεχώσουν στο μέλλον τους αρχαιολογικούς μας χώρους είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από την υπεύθυνη λειτουργίας του Μουσείου, αρχαιολόγο Δρ Έφη Ψιλάκη, σε ένα ναό με πλούσια ιστορία, καθολικό μιας σπουδαίας ορθόδοξης μονής που λειτούργησε για αιώνες στο κέντρο της πόλης, και να παρακολουθήσουν την ιστορική διαδρομή του (μετά το 1669 μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος, γύρω στο 1922 φιλοξένησε πρόσφυγες, ενώ, πριν λειτουργήσει ως μουσείο το 1968, είχε αποδοθεί στη χριστιανική λατρεία).

IEK MOYSEIO2

Οι αυριανοί φύλακες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μια από τις πιο σημαντικές και αντιπροσωπευτικές συλλογές χριστιανικής τέχνης η οποία περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα εικόνων, δειγμάτων τοιχογραφιών, λιθογλυπτικής, ξυλογλυπτικής, μεταβυζαντινής μεταλλοτεχνίας και μικροτεχνίας, νομισμάτων, λατρευτικών αντικειμένων, αμφίων, κεντητικής, χειρογράφων και παλαιτύπων. Ανάμεσα στα σπουδαιότερα εκθέματά του είναι δυο αντιπροσωπευτικές εικόνες του σπουδαίου Κρητικού ζωγράφου Άγγελου και άλλες έξι του Μιχαήλ Δαμασκηνού.

IEK MOYSEIO4

Με τη νέα μορφή του το μουσείο έδωσε στους επισκέπτες την ευκαιρία  να αποκτήσουν μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα της χριστιανικής τέχνης που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τα τέλη του 14ου αι. μέχρι τα τέλη της Τουρκοκρατίας (19ος αιώνας) και στάθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αποκαλούμενη «Κρητική Σχολή Αγιογραφίας», το πολιτιστικό και θρησκευτικό θαύμα που συντελέστηκε στο νησί κατά τους τελευταίους αιώνες της Ενετοκρατίας.

Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης ανήκει στο Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και λειτουργεί κάθε μέρα, από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο, 9.00 – 13.00.

Διαφήμιση
Διαφήμιση