HomeΚΡΗΤΗ“Ξεκλειδώνουν” το μυστήριο με τους 65 σκελετούς οι επιστήμονες του ΙΤΕ

“Ξεκλειδώνουν” το μυστήριο με τους 65 σκελετούς οι επιστήμονες του ΙΤΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το DNA θα ρίξει φως στο μυστήριο με τους 65 σκελετούς που βρέθηκαν πέρυσι σε αρχαίο νεκροταφείο στο Σφεντύλι.

«Να δούμε τι στοιχεία θα δώσουν οι αναλύσεις και να δούμε πώς αυτά συνάδουν με τα αρχαιολογικά δεδομένα. Ό,τι στοιχεία μας δώσουν είναι καλά», τόνισε η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων κ. Αθανασία Καντα.

Οι σκελετοί, όπως αναφέρει η κ. Καντα, τοποθετούνται στη Νεολιθική Εποχή και η έρευνα, η οποία κινείται σε τρεις άξονες, έχει προχωρήσει πολύ.

Την ίδια ώρα η βιοαρχαιολόγος Έυα Δασκαλάκη δηλώνει ότι «Πρόσφατα καταφέραμε να πούμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι με αυτά τα δείγματα, μπορούμε να κάνουμε σωστή γενετική».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η εξέταση DNA ανατίθεται στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ Κρήτης.

Όπως υπογραμμίζει ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δημήτρης Καφετζόπουλος μέσα απο αυτή τη διαδικασία μπορούν να δοθούν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα: «Ακόμη και σε ένα ελάχιστο αριθμό από αυτά να μπορέσουμε να ρίξουμε λίγο φως, τα ευρήματα θα είναι για μας εξαιρετικά χρήσιμα και σημαντικά. Αν όλοι προέρχονται από τον ίδιο πληθυσμό, αν έχουν την ίδια καταγωγή, ποιες ήταν οι σχέσεις μεταξύ τους, αν υπήρχαν οικογενειακές σχέσεις, οι οποίες είναι πολύ εύκολο να αναγνωριστούν, αλλά προϋπόθεση είναι τα δείγματα θα έχουν αρκετό υλικό για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτές τις αναλύσεις».

Διαφήμιση
Διαφήμιση