HomeΚΡΗΤΗΜια ανάσα πριν το δεύτερο TEDx στο Ηράκλειο – «Πέρα από τα Τείχη»

Μια ανάσα πριν το δεύτερο TEDx στο Ηράκλειο – «Πέρα από τα Τείχη»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέρυσι ενώθηκαν έχοντας ως κύριο στόχο να παρουσιάσουν ότι καλύτερο έχει η Κρήτη στον υπόλοιπο κόσμο. Φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το TEDxHeraklion είναι πραγματικότητα και επιθυμεί να γίνει σημείο σκέψης, διαλόγου αλλά και αλληλεπίδρασης μεταξύ πολλών ανθρώπων που είτε θα βρίσκονται στον χώρο του event είτε θα το παρακολουθήσουν μέσω υπολογιστή.

Η ημερομηνία διεξαγωγής του δεύτερου κατά σειρά TEDxHeraklion είναι σε 2 ημέρες, Σάββατο 28 Φεβροιυαρίου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηράκλειου με τίτλο «Πέρα από τα Τείχη» (Beyond the Walls).

Πηγή έμπνευσης του τίτλου αποτελεί η επιθυμία να κοιτάξουμε πέρα από τα προσωπικά μας τείχη και να εμπνευστούμε παρακολουθώντας ομιλίες

ανθρώπων που προχέονται από διαφορετικούς χώρους και έχοντας διαφορετικές εμπειρίες .

Όμως περισσότερα για το φετινό TEDxHeraklion θα μας εξηγήσουν 3 άτομα της οργανωτικής επιτροπής Σάντρα-Οντέτ Κυπριωτάκη ( υπεύθυνη επικοινωνίας), Λίλα Τζαμούση ( storyteller) και Νατάσα Καμπουράκη (storyteller) που μίλησαν στα prosopakritis για την φετινή διοργάνωση, τι θα παρακολουθήσουμε αλλά και τι σημαίνει το TEDx για τις ίδιες.

Μέλη της οργανωτικής επιτροπής  του TEDxHeraklion

Τι είναι το TEDx;

Σάντρα: Είναι ένα συνέδριο που διοργανώνεται εθελοντικά από ανθρώπους για άλλους ανθρώπους. Είναι ένα σημείο συνάντησης, μια δημιουργική ανάσα λέξεων. Το βασικό για εμένα δεν είναι η ημέρα της διοργάνωσης αλλά τα βίντεο που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο μέσα από το διαδίκτυο.

Λίλα: Τα TEDx events διοργανώνονται ανεξάρτητα και σε τοπικό επίπεδο ανά την υφήλιο και αποτελούν ξεχωριστές προσπάθειες ώστε οι «Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν» να βρουν τους κατάλληλους αποδεκτές και να καταφέρουν να εμπνεύσουν όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Όλα αυτά μέσα από 18λεπτες ομιλίες πάνω σε μια σκηνή.

Νατάσα: Το ΤEDx event είναι ανεξάρτητο ,μη κερδοσκοπικό και έχει τοπικό χαρακτήρα ενώ συνδυάζει μια σειρά από ομιλίες και δραστηριότητες βασισμένες στα πρότυπα του TED. Διαφέρει από τα περισσότερα συνέδρια καθώς καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων από διάφορους κλάδους. Κάθε TEDx event αποτελεί έναν χώρο συνάντησης “ανήσυχων” ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, τις σκέψεις τους, και τις ιδέες τους όχι μόνο μέσω του διαλόγου αλλά μέσω διαφορετικών τρόπων έκφρασης.

Πολύ συχνά δημιουργούνται φιλίες ή συνεργασίες οι οποίες συνεχίζουν πέρα από αυτό.

 

Τι σημαίνει το TEDxHer για την καθεμία και για ποιο λόγο συμμετέχετε;

Σάντρα: Για μένα σημαίνει πολύ απλά: μια πλατφόρμα ιδεών. Ένα βήμα όπου άνθρωποι, με διαφορετικά ενδιαφέροντα και ‘ειδικότητες’ μας παρουσιάζουν ένα μικρό κομμάτι της αλήθειας τους. Κι αυτό μπορεί να σε κάνει να σκεφτείς, να ονειροπολήσεις, να αναρωτηθείς και ίσως να εμπνευστείς.

Λίλα: Για μένα σημαίνει πολυφωνία, δημιουργικότητα, ομάδα, γέλιο και γλυκά σε κάθε meeting με την υπόλοιπη ομάδα. Είναι η ομορφότερη ευκαιρία που μου δόθηκε για να γεμίσω το κενό που αφήνει η καθημερινή ανιαρή εργασία του λογιστή .

Νατάσα: Το ΤEDxΗer για μένα αποτελεί μια πολυδιάστατη εμπειρία. Πέρυσι που το παρακολούθησα ως θεατής είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση  μέσα μου, υποδεικνύοντας μου πράγματα που συνέβαιναν γύρω μου κι εγώ τα αγνοούσα. Πράγματα τα οποία έκαναν το μέλλον να φαίνεται πιο φωτεινό σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο.

Φέτος αυτή η μοναδική εμπειρία συνεχίζεται αφού έχω την χαρά να συνεργάζομαι με μια δημιουργική ομάδα αποτελούμενη από νέους ανθρώπους που δίνουν το χρόνο, το χαμόγελο και την ενέργεια τους δωρεάν για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

ted walls 1Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας μέσα από το TEDx;

Σάντρα: Δεν έχω κάποια προσωπική φιλοδοξία. Με ενδιαφέρει που σηκωνόμαστε από τον καναπέ μας κι αφιερώνουμε τον χρόνο μας για την πραγματοποίηση του συνεδρίου. Ύστερα, φιλοδοξία μου θα έλεγα είναι, να δώσει το TEDx μια μικρή σπίθα έστω και σε έναν επισκέπτη! Φαντάζομαι έναν άνθρωπο στην άλλη άκρη της γης να παρακολουθεί μια ομιλία που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο, μέσα από τον υπολογιστή του. Και ξαφνικά να του έρχεται αναλαμπή: «Ναι ρε συ! Αυτό πρέπει να το κάνω κι εγώ εδώ!»

Λίλα: Η διοργάνωση ενός TEDx event δεν αφορά τόσο προσωπικές, όσο ομαδικές φιλοδοξίες. Αγωνιούμε όλοι μαζί για την πορεία της προετοιμασίας μας και είμαστε όλοι ευτυχείς όταν το αποτέλεσμα μας δικαιώνει.

Νατάσα: Προσωπικές φιλοδοξίες δεν υπάρχουν. Κοινή φιλοδοξία αποτελεί οι ιδέες αυτές να συνεχίσουν να διαδίδονται μετά το τέλος του event, είτε από στόμα σε στόμα ,είτε με την βοήθεια του διαδικτύου σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Τι θα παρακολουθήσουμε στο φετινό TEDx ;

Σάντρα: Πολλά και διάφορα. Ομιλητές, μουσικές, τέχνες, γεύσεις σε έναν υπέροχο χώρο, στη σκιά του Νίκου Καζαντζάκη!

Λίλα: Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος οι ομιλητές μας καταλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων, από τη θαλάσσια γεω-αρχαιολογία και τον εθελοντισμό, μέχρι τη συμβουλευτική γεωργικών επιχειρήσεων και την ταξιδιωτική φωτογραφία. Όλοι οι ομιλητές μας θα προσπαθήσουν να κοιτάξουν πέρα από τα προσωπικά τους τείχη παροτρύνοντας μας και για τη δική μας προσωπική υπέρβαση.

Νατάσα: Το ΤEDxHer φέτος θα προσπαθήσει να μας κάνει να ξεπεράσουμε τα προσωπικά μας τείχη μέσα από μια σειρά ομιλιών αλλά και άλλων παράλληλων εκδηλώσεων οι οποίες σκοπό έχουν να αφυπνίσουν όλες μας τις αισθήσεις.

Τι προσφέρει το TEDx σε μια πόλη όπως το Ηράκλειο;

Σάντρα: Έρχεται να προστεθεί σε όλες τις ενδιαφέρουσες και δημιουργικές προσπάθειες ανθρώπων, ομάδων, συλλογικοτήτων. Φέρνει έναν αέρα νέων ιδεών και ανθρώπους πιο κοντά. Όλο πολύ ταιριάζει στην πόλη μας.

Λίλα: Κάθε κοινωνία έχει ανάγκη φρέσκες ματιές και ιδέες μέσα στα τείχη της. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και στην πόλη του Ηρακλείου. Αν καταφέρουμε μέσα από τη διοργάνωση μας να κάνουμε έστω και έναν άνθρωπο να αναθεωρήσει μια άποψη του προς όφελος δικό του και του κοινωνικού συνόλου, για εμάς είναι επιτυχία.

Νατάσα:  Αποτελεί ακόμα μια δράση από ανθρώπους που ζουν στο Ηράκλειο και έχουν ως στόχο όχι μόνο την διάδοση νέων ιδεών και προοπτικών, αλλά και την ανάδειξη της ιστορίας, και του πολιτισμού του τόπου μας. Στοιχεία που από μόνα τους μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση.

Ειρήνη Καρκανάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση