HomeΚΡΗΤΗΛ. Αυγενάκης: Ποιο το σχέδιο της Κυβέρνησης

Λ. Αυγενάκης: Ποιο το σχέδιο της Κυβέρνησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κρίσιμα ζητήματα αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική, την ενίσχυσης της φρούρησης των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, αλλά και σχετικά με τη χορήγηση ασύλου, επισημαίνει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ.κ. Νίκο Κοτζιά, Πάνο Καμμένο, Γεώργιο Σταθάκη και Νίκο Βούτση αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει ο κ. Αυγενάκης στο έγγραφό του: «Η συστηματική παράνομη/παράτυπη είσοδος μεγάλου αριθμού μεταναστών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Κατά τη δεκαετία 2000 – 2010, η Ελλάδα έγινε πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών όχι μόνο από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αλλά από ολόκληρο τον κόσμο με αποτέλεσμα περίπου το 7% του πληθυσμού της χώρας να αποτελείται από μετανάστες από χώρες εκτός Ε.Ε.»

«Η ελληνική κρίση χρέους δεν έχει μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί το κύριο δρόμο εισόδου στην Ευρώπη. Το 2010, σύμφωνα με την FRONTEX, 9 στους 10 μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ευρώπη, εισήλθαν μέσω της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι από στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. οι συλληφθέντες μη νόμιμοι μετανάστες, για παράνομη είσοδο & παραμονή από Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές το 12μηνο του 2013 ανήλθαν σε 43.002, ενώ για το 12μηνο του 2014 73.163.»

«Οι πολιτικές εξελίξεις στις γειτονικές χώρες αύξησαν κατακόρυφα τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη», υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής σημειώνοντας ότι «η λαθρομετανάστευση αποτελεί ένα φαινόμενο υπερεθνικού χαρακτήρα, με συνέπειες που αφορούν το σύνολο της Ε.Ε. κι όχι μόνο την Ελλάδα. Η λαθρομετανάστευση επιδεινώνεται και λόγω της “ακριτικής” ιδιότητας της χώρας, καθότι η Ελλάδα, ως φύλακας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αντιμετωπίζει δυσανάλογο βάρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης στην άκρη της Ευρώπης, της εγγύτητάς της με «καυτές ζώνες» όπως η Τουρκία, αλλά και περιοχές, όπως οι χώρες του Τρίτου Κόσμου. Εξίσου σημαντικό ζήτημα αποτελεί και η χορήγηση ασύλου στους μετανάστες και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ζητείται άσυλο και χορηγείται.»

Όπως τονίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης «για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την αποτροπή της απώλειας της ζωής μεταναστών θα συμβάλλει μια ξεκάθαρη μεταναστευτική πολιτική με προσδιορισμένους στόχους, η οποία σε συνεργασία με τα γειτονικά και ευρωπαϊκά κράτη θα συνδράμει στην αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, αλλά και με συγκεκριμένες θέσεις για το άσυλο.»

Ο κ. Λ. Αυγενάκης ερωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς ποια είναι η εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας, με ποιο τρόπο θα αυξηθεί η φρούρηση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων για την αποφυγή εισόδου μεταναστών και τι θα γίνει με το θέμα του ασύλου; Σε ποιους θα χορηγείται και τι θα γίνεται για τις περιπτώσεις των αιτούντων ασύλου και την παραμονή τους στα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών;

Διαφήμιση
Διαφήμιση