HomeΚΡΗΤΗΟργισμένη αντίδραση καταστηματαρχών για τις κατεδαφίσεις

Οργισμένη αντίδραση καταστηματαρχών για τις κατεδαφίσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή τις αλλαγές που έχουν προκύψει στην απευθείας παραχώρηση της χρήσης κοινόχρηστων χώρων πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ιεράπετρας συνάντηση παρουσία του δημάρχου Ιεράπετρας, των αντιδημάρχων και κλιμακίου της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης.

Η κοινοποίηση των προθέσεων της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, που αφορούν στην έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης των πανάκριβων σταθερών κατασκευών, που φτιάχτηκαν για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, τις οποίες θεωρεί ότι είναι αυθαίρετες, αλλά και η επιβολή υπέρογκων προστίμων, που θα υπολογιστούν σε βάθος πενταετίας, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των καταστηματαρχών.

«Το 2007 η τότε δημοτική Αρχή μας υποχρέωσε για λόγους αισθητικής και ομοιομορφίας να κατασκευάσουμε με συγκεκριμένες προδιαγραφές και υλικά που εκείνη όρισε τις πέργκολες μπροστά από την ταβέρνα μας, ξοδεύοντας 200.000 ευρώ. Μετά από καταγγελίες μας πήγαν στο δικαστήριο κατηγορούμενους για αυθαίρετες κατασκευές, αθωωθήκαμε και η κατασκευή μας νομιμοποιήθηκε, όπως αναφέρει η απόφαση του Δικαστηρίου που έχει ο δικηγόρος μας. Ό,τι φτιάξαμε το φτιάξαμε με υπόδειξη και σχέδια του Δήμου, ενώ τα δάπεδα κατασκευάστηκαν από τον ίδιο το Δήμο χωρίς εμείς να επιβαρυνθούμε. Ο Δήμος μας παραχώρησε έναντι ενοικίου τα τετραγωνικά μέτρα που έχουμε καλύψει και δε μας είπε ποτέ κανείς ότι αυτό που κάναμε εμείς και όλα τα παραλιακά μαγαζιά της Κρήτης είναι παράνομο», μας είπε ο ιδιοκτήτης ταβέρνας κ. Αντώνης Βασιλάκης.

«Μας έβαλε ο Δήμος να χρεωθούμε 200.000 ευρώ, και να φτιάξουμε σύγχρονες ανοιγόμενες πέργκολες, αφού μας παραχώρησε με ενοίκιο το χώρο, και έρχεται μετά από 8 χρόνια πάλι η Κτηματική Υπηρεσία να μας απειλεί με κατεδάφιση και με πρόστιμα.

Αν θέλουν να τις κατεδαφίσουν να μας τις αποζημιώσουν πρώτα. Διαφορετικά, αν τολμήσουν να πλησιάσουν στα μαγαζιά μας θα πάρουμε τα όπλα», μας λέει εξοργισμένος με τον τρόπο που λειτουργεί το Ελληνικό Δημόσιο ο εστιάτορας κ. Μανόλης Σκύβαλος.

«Ό,τι κατασκευάσαμε τότε, στο ζαχαροπλαστείο μας μπροστά, είχε την έγκριση της τότε δημοτικής Αρχής, μετά από αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλοι οι επιχειρηματίες στην πάνω και στην κάτω παραλία της Ιεράπετρας είχαν πεισθεί πως αυτές οι πανάκριβες κατασκευές είναι νόμιμες. Μας κόστισε η πέργκολα 140.0000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν περίσσευαν τότε στους επαγγελματίες και κάποια πήραν δάνεια για να φτιάξουν αυτό που τους ζητούσε ο τουριστικός Δήμος Ιεράπετρας για να ευπρεπιστεί το παραλιακό μέτωπο, ενώ οι ίδιοι δεν είχαν φτιάξει ακόμη το δικό τους σπίτι. Αν ξέραμε ότι κάναμε ένα αυθαίρετο, θα βάζαμε αυτά τα λεφτά να φτιάξουμε τα σπίτια μας. Τώρα θέλουν να μας τις κατεδαφίσουν τις πέργκολες, ενώ ακόμα δεν έχουμε αποπληρώσει τα δάνειά μας. Ας περάσουν μια βόλτα από τις τράπεζες να ρωτήσουν πόσα χρωστάμε. Εάν τολμήσουν να κατεδαφίσουν την οποιαδήποτε κατασκευή, θα πάρουμε τα όπλα. Θα χυθεί αίμα…», προσθέτει φανερά εκνευρισμένος ο κ. Λάμπρος Χρυσοφάκης.

 

Ο Δήμος

Το θέμα των κατασκευών που έχουν τοποθετηθεί από τα καταστήματα, αλλά και των σκέπαστρων που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της παραλιακής ζώνης συζητήθηκε προχθές, με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης να εξηγεί τι προβλέπει το νέο πλαίσιο. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, «η συγκεκριμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις αλλαγές που έχουν προκύψει στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την απευθείας παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων στα καταστήματα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων να ενημερωθούν για τα όσα πλέον έχουν τεθεί σε ισχύ. Οι αλλαγές είναι γεγονός ότι δημιουργούν αρκετά προβλήματα, ωστόσο πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε όσο μπορούμε τις επιχειρήσεις προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν. Από την πλευρά μας ως δημοτική Αρχή έχουμε πρώτιστο στόχο να υποστηρίξουμε το παραλιακό μέτωπο στο σύνολό του, κάνοντας τις απαιτούμενες παρεμβάσεις ανάπλασης σε όλη την παραλιακή ζώνη, βελτιώνοντας έτσι την αισθητική του εικόνα που δυστυχώς σήμερα δεν είναι αντιπροσωπευτική. Ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία για τη νομιμοποίηση του παραλιακού μετώπου όσον αφορά τις παρεμβάσεις του δήμου που έχουν γίνει επί της εδαφικής επιφάνειας και αναμένουμε την ολοκλήρωσή της προκειμένου να μπορούν να προγραμματιστούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, για να αλλάξουμε την όψη της παραλιακής ζώνης της πόλης μας».

«Έχουμε προχωρήσει τη διαδικασία για τη νομιμοποίηση του παραλιακού μετώπου, προκειμένου να μπορούμε νόμιμα να εκτελούμε απαραίτητες εργασίες όπως την επιδιόρθωση των φθαρμένων κάγκελων ή την ανακατασκευή του πλακόστρωτου ή ακόμη και την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων που παρουσιάστηκαν σε διάφορα σημεία της παραλίας», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Μανόλης Λουτσέτης.

 

Καταστηματάρχες: «Να νομιμοποιηθούν οι κατασκευές»

«Πάντα κάθε νέος καταστηματάρχης που ζητούσε τη χρήση του χώρου μπροστά από το κατάστημά του υπέβαλλε στο Δήμο σχέδιο κάτοψης, έπαιρνε την έγκριση από το γραφείο αδειοδότησης καταστημάτων, και ο Δήμος του έδινε άδεια λειτουργίας και άδεια χρήσης του χώρου που ζητούσε. Παρότι έχουμε αυτές τις αδειοδοτήσεις από το Δήμο, τώρα απειλούμαστε με κατεδαφίσεις και πρόστιμα. Το πιο πιθανό είναι το πρόστιμο να ξεκινά σε βάθος πενταετίας. Αυτό που ζητάμε είναι να νομιμοποιηθούν οι κατασκευές των ιδιωτών, και ο Δήμος να προχωρήσει στην επέκταση της ζώνης αιγιαλού για να χαρακτηριστεί κοινόχρηστος χώρος, έτσι ώστε να μπορεί να τον μισθώσει χωρίς να κινδυνεύει κανείς επιχειρηματίας να κατηγορηθεί ως παράνομος», καταλήγει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Βολυράκης

neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση