HomeΚΡΗΤΗΗμερίδα με θέμα τα Υβριδικά Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα

Ημερίδα με θέμα τα Υβριδικά Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα πλαίσια Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του 6ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης το project «Υβριδικό Ηλεκτρο-Υδρογονο-κίνητο Αυτοκίνητο». Σκοπός είναι οι μαθητές με την καθοδήγηση των Καθηγητών να υλοποιούν καινοτόμες δράσεις και κατασκευές αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που αποκομίζουν από τη φοίτηση τους στο Επαγγελματικό Λύκειο. Μέσα από τα προγράμματα αυτά οι μαθητές αναδεικνύουν τεχνικές δεξιότητες σε πρωτοποριακά Συστήματα Παραγωγής, Ελέγχου και Αυτοματισμού φιλικά προς το περιβάλλον με απώτερο στόχο να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας και των προηγμένων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Οι δράσεις εμπλέκουν όλους τους τομείς της Σχολικής Μονάδας (Ηλεκτρολογικός, Μηχανολογικός, Ηλεκτρονικός και Πληροφορικής).

Το συγκεκριμένο project έχει προβληθεί:

  • στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, EXPO CRETA 2014, (12-17 Σεπτεμβρίου 2014
  • στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, που διεξήχθη στις 20-21 Νοεμβρίου 2014
  • στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από τον “Άνεμος Ανανέωσης” – Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, σε συνεργασία με το INNOVATHENS Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Τώρα στα πλαίσια διάδοσης αποτελεσμάτων η σχολική μονάδα του 6ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει 2 Ημερίδες όπου μπορούν να παρακολουθήσουν:

  • α. Καθηγητές & Μαθητές και
  • β. Γονείς & Ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό.

Ημερομηνίες Διεξαγωγής Ημερίδων:

  • Σάββατο 14/02/2015 και
  • Σάββατο 28/02/2015

Ώρα έναρξης και Λήξης: 10:00 έως 16:00 (Διάλλειμα από 12:30 – 13:00)

Στην Αρχή της Ημερίδας (10:00 – 10:30) θα υπάρξει ένας σύντομος Χαιρετισμός από τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, καθώς και από το Σύμβουλο Υπεύθυνο Εκπαιδευτικών Θεμάτων  & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Ηρακλείου.

Τόπος Διεξαγωγής Ημερίδων:

Αμφιθέατρο του 6ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης, Πιτσουλάκη 24 -ΤΚ 713 07 Ηράκλειο Κρήτης

Εισηγητής: (Υπεύθυνος του Project)

Καγιαμπάκης Εμμανουήλ, Εκπαιδευτικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MSc,

του 6ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης.

Επίσης, θα ακολουθήσουν Εισηγήσεις και Παρουσιάσεις σχετικές με το Project από μαθητές που έλαβαν μέρος στην υλοποίηση καθώς και παρουσίαση – επίδειξη του αυτοκινήτου.

Η θεματολογία αφορά:

– Προβληματισμοί η Εξέλιξη της Τεχνολογίας και Προστασία του Περιβάλλοντος

– Θέσεις – Προτάσεις του ΕΛΙΝΗΟ (Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων)

– Προοπτικές Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων

– Αναφορά στη Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ (Ρυθμισυική Αρχή Ενέργειας) για τη Φόρτιση Ηλεκτρικών αυτοκινήτων

– ΔΕΗ & Πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Green eMotion

– Πρωτοεμφανιζόμενοι Σταθμοί φόρτισης Ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τα Ελληνικά Πετρέλαια

– Φόρτιση Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων (Είδη – Προδιαγραφές – Υποδοχές – Χρόνος – Σταθμοί)

– Έξυπνα Δίκτυα Διανομής Ηλεκτρικής ενέργειας

– Πλεονεκτήματα Ηλεκτροκίνησης

– Σύγκριση Συμβατικού και Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου

– Συμβολή των ΑΠΕ για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας

– Μορφή – Δομή – Σχεδιασμός Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων

– Τεχνολογία Ηλεκτροκινητήρων Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων

– Συστήματα Οδήγηση Ηλεκτροκινητήρων (Inverter) Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων

– Τεχνολογία Μπαταριών Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων

– Όργανα Ελέγχου Λειτουργίας Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων

– Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο & Εκπαιδευμένο Τεχνικό Προσωπικό

– Εισαγωγή στην Τεχνολογία του Υδρογόνου

-Ασφαλής  Αποθήκευση  Υδρογόνου σε Φιάλες Μεταλλο-υδριδίων

– Ο ρόλος των ΑΠΕ στην διαφαινόμενη Οικονομία του Υδρογόνου

–  Παραγωγή Υδρογόνου στη Βιομηχανία σήμερα

– Τρόποι Παραγωγής Υδρογόνου από ΑΠΕ

– Μορφή – Δομή – Σχεδιασμός  Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων Υδρογόνου

– Εταιρείες Αυτοκινήτων που ευαισθητοποιούνται σε θέματα της Τεχνολογίας Υδρογόνου

– Πλεονεκτήματα Υδρογόνου έναντι Συμβατικών Πηγών ενέργειας

– Ανάπτυξη Εφαρμογών Υδρογόνου που έχουν υλοποιηθεί στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου

Υβριδικό Ηλεκτρο-Υδρογονο-Κίνητο Αυτοκινήτο  – 6ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης

Στα πλαίσια των Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο τεχνογνωσία που αποκομίζουν οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. από τα μαθήματα που διδάσκονται, με βάση τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, για το σχολικό έτος 2013-2014, οι μαθητές με την καθοδήγηση των Εκπαιδευτικών, αξιοποιούν τις γνώσεις ώστε να υλοποιούν καινοτόμες δράσεις και κατασκευές.

Στόχος των προγραμμάτων είναι οι μαθητές να αναδείξουν τεχνικές δεξιότητες και το γνωστικό τους επίπεδο σε πρωτοποριακά Συστήματα Παραγωγής, Ελέγχου και Αυτοματισμού, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, με προηγμένα τεχνολογικά επιτεύγματα. Για άλλη μία φορά θα γίνει έκθεση στο κοινό και παρουσίαση αποτελεσμάτων καθώς και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης με τη δημιουργία επιχειρήσεων έντασης γνώσης, για περαιτέρω ενίσχυση του εθνικού συστήματος καινοτομίας.

Το συγκεκριμένο project «Υβριδικό Ηλεκτρο-Υδρογονο-κίνητο Αυτοκίνητο» που υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του 6ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης, αποτελεί αντικείμενο μελέτης πάνω στις νέες Τεχνολογίες. Με αυτό το project δίνεται η ευκαιρία στην μαθητική κοινότητα να συμβάλει στην ανάπτυξη πρωτοπόρων καινοτόμων δράσεων, στα πλαίσια της μαθησιακής διαδικασίας. Οι δράσεις εμπλέκουν όλους τους τομείς της Σχολικής Μονάδας (Ηλεκτρολογικός, Μηχανολογικός, Ηλεκτρονικός και Πληροφορικής), για την σύνθεση του Υβριδικού Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου (ισχύος Ηλεκτροκινητήρα 35KW). Η φόρτισή του γίνεται από μία Υδρόψυκτη Μονάδα Κυψέλη Καυσίμου Υδρογόνου (Hydrogen Fuel cells Stack) ισχύος 5KW, μέσω ενός τροποποιημένου Inverter DC/AC, ενώ το απαιτούμενο υδρογόνο είναι αποθηκευμένο σε φιάλη υδριδίων μετάλλων. Η όλη κατασκευή διαθέτει ένα πλήρες σύστημα Ηλεκτρονικού και Ηλεκτρο-μηχανολογικού ελέγχου, με όλα τα συστήματα ασφαλείας, καθώς επίσης, σύστημα πλοήγησης το οποίο μπορεί να επικοινωνεί με τοπικές και απομακρυσμένες κινητές συσκευές, μεταφέροντας δεδομένα και λειτουργικά στοιχεία της μονάδος μέσω internet.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρησιμοποιούμενο υδρογόνο της μονάδας πρέπει να προέρχεται από Ηλεκτρόλυση του Νερού (Η2Ο) μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα από φωτοβολταïκά. Έτσι το σύστημα είναι φιλικό προς το Περιβάλλον αφού αποτελεί καθαρή πηγή ενέργειας, χωρίς να μολύνει το περιβάλλον τόσο κατά την διαδικασία παραγωγής του Υδρογόνου όσο και κατά την κίνηση του αυτοκινήτου μέσα στην πόλη.

Αποτέλεσμα είναι το Ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο (Electric Smart της Mercedes), το οποίο αποτελεί καθαρά ενδεικτικό όχημα επίδειξης της λειτουργικότητας της μονάδας, να αποκτά πλήρη αυτονομία κινητικότητας, προσεγγίζοντας πολλαπλάσια χιλιομετρική απόσταση από την εργοστασιακή, ενώ είναι φιλικό προς το περιβάλλον με μηδενικούς ρύπους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση