HomeΚΡΗΤΗΑναγκαιότητα η απομάκρυνση των καταπατητών από την κοίτη του Γιόφυρου – Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια

Αναγκαιότητα η απομάκρυνση των καταπατητών από την κοίτη του Γιόφυρου – Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η λήψη μέτρων-προτάσεων, και οι ευθύνες του Κράτους για τις συνεχιζόμενες  καταπατήσεις δημόσιας γης, συζητήθηκαν σήμερα στη πολύωρη ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσαν στη Περιφέρεια Κρήτης  ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση-μείωση του κινδύνου ενός νέου πλημμυρικού φαινομένου στην ευρύτερη περιοχή του Γιόφυρου. Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης, Χάρις Μαμουλάκης,  ο εντεταλμένοι σύμβουλοι Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ηρακλείου Γιάννης Λεονταράκης, του δήμου Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός, διευθυντικά στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, εκπρόσωποι φορέων-παραγωγικών τάξεων, πολιτιστικών συλλόγων και κάτοικοι της περιοχής.

Ειδικότερα σε δηλώσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης ανέφερε: «Οι υποδείξεις που είχαμε για άμεσες παρεμβάσεις από το επιτελείο των τεχνικών με την ουσιαστική εθελοντική βοήθεια του κ. Μανόλη Πολυδάκη, σχεδόν ολοκληρώνονται. Τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα ήταν πάρα πολύ έντονα, και αν δεν παρέμβουμε αποφασιστικά στα αίτια που προκάλεσαν τις συνέπειες, θα έχουμε ξανά δυσάρεστες καταστάσεις. Τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή ήταν βεβαίως τα πολλά χιόνια που έπεσαν, ο μεγάλος όγκος βροχοπτώσεων, αλλά και ο ενδιάμεσος νοτιάς που δημιούργησε τα πλημμυρικά φαινόμενα. Ανάλογα φαινόμενα υπήρξαν και στη Β. Ελλάδα και είδαμε επίσης τις δυσάρεστες συνέπειες».

siskepsi2

Αναφερόμενος ο Αντιπεριφερειάρχης στον ποταμό Γιόφυρο είπε: «η κοίτη του ποταμού έχει αλλοιωθεί, δεν έχει τη φέρουσα ικανότητα για να καλύψει ένα μεγάλο φαινόμενο. Και έχει αλλοιωθεί από παρεμβάσεις, καταπατήσεις κλπ. Αυτό που προέχει να ξαναδούμε στην κοινή χρήση την ιδιοκτησία του δημοσίου. Τα ρέματα δεν μας ανήκουν. Υπάρχουν καταπατήσεις. Πρέπει να γίνει μια οργανωμένη δουλειά από τη Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου ώστε να αποδοθεί ελεύθερος ο ποταμός. Υπάρχουν σημεία που δεν μας επιτρέπουν να πλησιάσουμε, δεν υπάρχει ούτε δρόμος ούτε πρόσβαση ούτε δυνατότητα να μας αφήσουν μέσα από ιδιοκτησίες να περάσουμε. Με την υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικός καθαρισμός». Για τις γέφυρες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και συντελούν στα πλημμυρικά φαινόμενα ο κ. Κουκιαδάκης τόνισε: «Υπάρχουν 4 γέφυρες που δημιουργούν εδώ και δεκαετίες προβλήματα , δεν μπορούν να «περάσουν» τα νερά του ποταμού. Η μία μάλιστα αποτελεί και νεώτερο μνημείο και απαιτείται πολυσύνθετος χειρισμός. Η γέφυρα της Φοινικιάς θα έπρεπε να έχει πολύ μεγαλύτερη διατομή και έχει μόλις 15 τ.μ. Επίσης η γέφυρα του «Δρακουλιάρη»,  όσο υπάρχει δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οριστική λύση που προτείνουμε είναι ανακατάληψη της ιδιοκτησίας του δημοσίου, οριοθέτηση οριστική του ποταμού για την υλοποίηση ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων, όπως επίσης κατασκευή φραγμάτων. Δεν μπορούν να γίνουν, αν δεν έχει προηγηθεί η οριοθέτηση, δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης. Ευτυχώς έχουμε τη βοήθεια των πολιτιστικών συλλόγων, των κατοίκων, που πιέζουν τους καταπατητές».

siskepsi3

Για τις αποζημιώσεις, τέλος ο κ. Κουκιαδάκης επεσήμανε ότι ήδη «έχουμε έρθει σε επαφή με τους νεοεκλεγμένους βουλευτές, αναμένουμε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα Κυβέρνηση και την επόμενη εβδομάδα σε συνεννόηση μαζί τους, θα έχουμε μια σύσκεψη για τις αποζημιώσεις αποκλειστικά».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε: «Έγινε σήμερα μια εποικοδομητική συζήτηση, υπάρχει εξελισσόμενη εργολαβία στη περιοχή από την Περιφέρεια Κρήτης, για τον καθαρισμό του ποταμού από τα φερτά υλικά. Αυτό θα συνεχιστεί έως να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος να επαναληφθεί το φαινόμενο σε μια παρόμοια νεροποντή. Πρέπει να εκπονηθεί μια μελέτη, δηλαδή τι πρέπει να γίνει ακριβώς για να μην έχουμε επανάληψη μιας παρόμοιας κατάστασης. Είναι υπόθεση του Κράτους, θα το παρακολουθούμε συνεχώς, στενά και εμείς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνατότητες, και θα εργαζόμαστε παράλληλα ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να μειώσουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να ξανασυμβεί το ίδιο πράγμα. Με ανησυχεί ιδιαίτερα η περιοχή «Δρακουλιάρη». Υπάρχει μια γέφυρα που πρέπει να απομακρυνθεί όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι τεχνικοί».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση