HomeΚΡΗΤΗΗ «Greek Mafia» του Βλαστού: Οι χρυσαυγίτες, ο Άκης, ο Σμπώκος και οι επώνυμοι

Η «Greek Mafia» του Βλαστού: Οι χρυσαυγίτες, ο Άκης, ο Σμπώκος και οι επώνυμοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η μια πιο σοκαριστική από την άλλη είναι οι αποκαλύψεις που βγαίνουν από την πολυσέλιδη δικογραφία που έχει να κάνει με τη συμμορία των εκβιαστών. Μέσα σε αυτήν υπάρχει μια συγκλονιστική αποκάλυψη του Παναγιώτη Βλαστού που είναι ο ιθύνων νους της συμμορίας για τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής που δολοφονήθηκαν την 1η Νοεμβρίου 2013 στο Νέο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα, βάσει της δικογραφίας, ο Βλαστός φέρεται να είπε σε συγγενικό του πρόσωπο που τον επισκέφθηκε στον Κορυδαλλό την επόμενη ημέρα της διπλής δολοφονίας πως γνώριζε ποιος τους δολοφόνησε.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος εμπλεκόταν στις ανθρωποκτονίες η απάντηση, όπως τη δίνει το συγγενικό πρόσωπο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, κατέθεσε ότι ο βαρυποινίτης απάντησε μεν ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό, εντούτοις γνώριζε ποιος σκότωσε τους Φουντούλη και Καπελώνη, και μάλιστα ότι τα λευκά κράνη που φορούσαν οι δράστες για να μην φαίνονται τα χαρακτηριστικά τους την ώρα της επίθεσης ήταν δικά του. Επίσης, μέσα από το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ, προκύπτει ότι ο Βλαστός παρακολουθούσε για να απαγάγει από το κέντρο της Αθηνάς υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας.

GREEK MAFIA1

Η περίπτωση Σμπώκου

«Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Κοίταξε να μάθεις ποιος είμαι και επειδή ξέρω ότι έχεις πολλά λεφτά, θα μου δώσεις 10 εκατ. ευρώ αλλιώς θα σου διαλύσω το σπίτι, τα πάντα και μετά θα με παρακαλάς για να μου τα δώσεις».Αυτό φέρεται να είπε προς τον έγκλειστο πρώην γενικό γραμματέα εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, ο Γιάννης Σκ., ένας από τους τρεις κατηγορούμενους ως «εγκεφάλους» του κυκλώματος εκβιαστών, που εξάρθρωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με τη δικογραφία του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, που αποκαλύπτει η «Κ», το παραπάνω περιστατικό σημειώθηκε στις 5 το απόγευμα της 20ης Ιανουαρίου 2014 και ενώ ο Σμπώκος εργαζόταν δίπλα στο Αρχιοφυλακείο της Στ’ Πτέρυγας. Λίγες εβδομάδες αργότερα, την 19 Μαρτίου 2014, τον Σμπώκο επισκέφθηκε στο κελί του ο 54χρονος απότακτος αστυνομικών της ΕΚΑΜ, που κατηγορείται για ανάμειξη στην υπόθεση Ξηρού και κρατείτο τότε στον Κορυδαλλό για υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων.

GREEK MAFIA2

Ο πρώην αστυνομικός είπε στον Σμπώκο ότι ήθελε να του μιλήσει ο Παναγιώτης Β., έτερος κατηγορούμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος. Ο Σμπώκος δεν ανταποκρίθηκε και λίγο αργότερα ο απότακτος αστυνομικός και συνεργός του Χρ. Ξηρού τον επισκέφθηκε εκ νέου λέγοντάς του: «δεν είναι τίποτα, θέλει να σου δώσει ένα μήνυμα από τον Γιάννη Σ. (σ.σ. τον συγκατηγορούμενό του).

Όπως αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα, «ο Σμπώκος πήγε στην κιγκλίδα του ισογείου της Στ πτέρυγας, όπου τον ανέμενε ο Παναγιώτης Β. καθισμένος μόνος του σε ένα τραπέζι. Ο τελευταίος του είπε ότι έκανε εξυπηρέτηση στον Γιάννη Σκ., ο οποίος του ζήτησε να του μεταφέρει (στο Σμπώκο) ένα μήνυμα, ότι δηλαδή θα έπρεπε να ανταποκριθεί σε αυτό που του ‘χε ζητήσει». Η συνάντηση των δύο επαναλήφθηκε την 23η Μαρτίου. Και τότε, ο Παναγιώτης Β. επανέλαβε μιλώντας στον Σμπώκο ότι «Ο Γιάννης Σ. επιμένει και πρέπει να του δώσεις 2.7 εκατ. ευρώ». Στην άρνηση του Σμπώκου να του δώσει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, ο Παναγιώτης Β. φέρεται να του είπε: «Έχεις αδελφές… Καλό είναι να δώσεις ένα χαρτζιλίκι γιατί αλλιώς θα γίνει ατύχημα».

Η έκρηξη

Τρεις μέρες πριν την πρώτη έκρηξη στην είσοδο του σπιτιού της οικογένειας Σμπώκου στη Νέα Ερυθραία, ο Παναγιώτης Β. σε νέα συνάντησή του με τον πρώην γενικό γραμματέα εξοπλισμών φέρεται να του είπε: «αν δε ανταποκριθείς ο Γιάννης Σκ. θα προχωρήσει. Γνωρίζουν τα πάντα, αδελφές, σπίτια κτλ. Έχουν κάνει μεγάλη έρευνα και θα πάθεις μεγάλη ζημιά».

Ο Άκης τον είχε μεγάλο άχτι

Άκρως αποκαλυπτική και επιβαρυντική για τα μέλη του κυκλώματος είναι η κατάθεση γυναίκας στην υπόθεση. Η μάρτυρας είπε στους αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών ότι «ο πρώτος μηχανισμός, που εξερράγη στην οικία Σμπώκου την 16 Απριλίου 2014, είχε τοποθετηθεί μετά από εντολή του Γιάννη Σκ., αλλά επειδή δεν διέμενε κανείς σε αυτήν ο Σμπώκος δεν φοβήθηκε. Για το λόγο αυτό ο Παναγιώτης Β. έλεγε ότι έπρεπε να τοποθετήσει άλλον εκρηκτικό μηχανισμό στην αδελφή του για να φοβηθεί αυτός και να δώσει τελικά τα χρήματα». Σύμφωνα με τη μάρτυρα, τις πληροφορίες ότι ο Σμπώκος είχε πολλά χρήματα και θα μπορούσε να δώσει ένα ποσό της τάξης των δύο με τριών εκατ. ευρώ τις έδωσε στον Γιάννη Σκ. ο καταδικασθείς πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος «είχε τον Σμπώκο μεγάλο άχτι».

GREEK MAFIA3

Στην κατάθεσή της, η μάρτυρας μετέφερε στους αστυνομικούς όσα φέρεται να είχε πει στον Γιάννη Σκ. ο πρώην υπουργός: «Ο Σμπώκος σε άγνωστο χρόνο είχε παραλάβει μια βαλίτσα με δέκα εκατομμύρια ευρώ τα οποία προορίζονταν για ον Τσοχατζόπουλο, αλλά δεν του την έδωσε ποτέ. Για τον λόγο αυτό ο Τσοχατζόπουλος πληροφόρησε τον Γιάννη Σκ. για τα χρήματα που είχε ο Σμπώκος και πιθανόν για τις διευθύνσεις κατοικίας των αδελφών του».

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι η μάρτυρας μετέφερε διάλογο που είχε η ίδια με την (επίσης κατηγορούμενη) δικηγόρο του Παναγιώτη Β., Αδαμαντία Α. αμέσως μετά την πρώτη έκρηξη βόμβας στο σπίτι της οικογένειας Σμπώκου στη Ν. Ερυθραία. «Αυτός ο Παναγιώτης δεν έχει καθόλου μυαλό» φέρεται να είπε η δικηγόρος στη μάρτυρα. «Τώρα που έχουμε τόσα προβλήματα γύρω μας, κάθεται και ασχολείται να βάζει βόμβες στον Σμπώκο για να ‘κονομήσει ο Γιάννης Σκ. λες και θα βάλει τίποτα στην τσέπη του». Όταν η κατηγορούμενη δικηγόρος ανέφερε τα ίδια απευθείας στον Παναγιώτη Β. ο τελευταίος φέρεται να της απάντησε «Ρε Αδαμαντία, τι θα κάνω όλη μέρα εδώ μέσα, πως θα περάσει η ώρα μου;».

GREEK MAFIA4

Οι επώνυμοι

Στο διαβιβαστικό έγγραφο της αστυνομίας αναφέρεται πως ο Π. Βλαστός επισκεπτόταν τη λεγόμενη VIP πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και καταγράφεται ότι είχε έρθει σε επαφή με τους Μάκη Ψωμιάδη, Γιάννη Σμπώκο, Γιώργο Σπανό, Γιώργο Σαχπατζίδη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Αχιλλέα Φλώρο, Αριστείδη Φλώρο, Βασίλη Γαβαλά και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, ο Π. Βλαστός ήταν προσεκτικός στις μετακινήσεις του, ώστε να μην τον καταγράφουν οι κάμερες. Όταν, δε, νεαρός σωφρονιστικός υπάλληλος… τόλμησε να του αρνηθεί κάποια επισκεπτήριο, ο Π. Βλαστός φέρεται να απάντησε: «Εγώ δεν είμαι χτεσινός, θα σας γ… όλους, θα γίνει κανονικά το επισκεπτήριο, μη σας ανατινάξω».

GREEK MAFIA5

Η απόδραση

Σε ό,τι αφορά στην απόπειρα απόδρασης του Π. Βλαστού από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 12/12/11, στη δικογραφία εμπεριέχεται κατάθεση της «Λίτσας» η οποία αναφέρει πως για την απόπειρα απόδρασης ο Π. Βλαστός είχε επαφές με μέλη της οργάνωσης «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Κατά την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης απόδρασης, φέρονται να είχαν συνεννοηθεί ο Βλαστός να έχει μαζί του το πιστόλι, ενώ στη συνέχεια, θα μετέβαινε στο επισκεπτήριο των μελών της εν λόγω οργάνωσης με τα οποία θα συνεργαζόταν για την απόδραση.

Στη συνέχεια με την απειλή πιστολιού θα ανάγκαζε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να ανοίξουν τις πόρτες, όπως και έκανε, αλλά φτάνοντας στην τελευταία ο σωφρονιστικός πρόλαβε και την έκλεισε.  Τέλος, στο διαβιβαστικό έγγραφο της Αστυνομίας αναφέρεται ακόμη πως η «Λίτσα»  μετέβη στο δικηγορικό γραφείο του Φραγκίσκου  Ραγκούση όπου παρουσία του δωροδόκησε σωφρονιστικό υπάλληλο, με το χρηματικό ποσό των 1000 ευρώ.  Εκείνος τους παρέδωσε απόρρητο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. με το οποίο ενημερώνονταν όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας ότι ο Βλαστός επρόκειτο να αποδράσει από το κατάστημα Τρικάλων με τη βοήθεια ελικοπτέρου. Ακόμη, περιγράφονταν η ακριβής οργάνωση της απόδρασης, καθώς και τα άτομα που θα συμμετείχαν σε αυτή.

Η «Λίτσα»

Σοκ προκαλούν όμως και τα όσα καταγράφονται σχετικά με την τελευταία βομβιστική ενέργεια που έφερε τη «σφραγίδα» του κυκλώματος. Η ενέργεια αυτή καταγράφεται στο σπίτι της Λίτσας Βλαστού, η οποία έχει καταθέσει στην αστυνομία πως ο Παναγιώτης Βλαστός ήθελε να σκοτώσει την ίδια και την οικογένειά της. Η ίδια φέρεται να είχε κρύψει στο σαλόνι του σπιτιού της περίπου 1,5 εκατ. ευρώ κάνοντας εξυπηρετήσεις στον Παναγιώτη Βλαστό ο οποίος για ένα διάστημα της έδινε και μηνιαίο μισθό από 600 ως 1000 ευρώ. Όταν όμως ο Π. Βλαστός έστειλε άλλη συνεργάτιδα του να παραλάβει τα χρήματα διαπιστώθηκε ότι έλειπαν 250.000 ευρώ.

Αυτό προκάλεσε έκρηξη του φερόμενου ως ενός εκ των αρχηγών του κυκλώματος ο οποίος απείλησε τη συνεργάτιδά του. Για να βρει τα χρήματα, της ζήτησε να πουλήσει ακόμα και το σπίτι της, απειλώντας ότι θα ξεκληρίσει όλη της την οικογένεια. Μάλιστα, μετά την έκρηξη ο Παναγιώτης Βλαστός φέρεται να τη χτύπησε σε επισκεπτήριο στις φυλακές μπροστά σε δυο σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όταν εκείνη του είπε ότι δεν είχε τα χρήματα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση