HomeΚΡΗΤΗΦόβοι για τη δημόσια υγεία από τις εκτεταμένες ζημιές στο Βιολογικό Ηρακλείου – Απαγορεύει το κολύμπι και την αλιεία η Περιφέρεια

Φόβοι για τη δημόσια υγεία από τις εκτεταμένες ζημιές στο Βιολογικό Ηρακλείου – Απαγορεύει το κολύμπι και την αλιεία η Περιφέρεια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το ζήτημα του Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑΗ που μετά τη σφοδρή κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών και η οποία έπληξε κυρίως τις περιοχές της Φοινικιάς, των Μαλάδων και του Γιόφυρου, τέθηκε εκτός λειτουργίας, λόγω της βλάβης που προκλήθηκε.

Στην πράξη το γεγονός αυτό σημαίνει ότι χύνονται στη θάλασσα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού, χωρίς φυσικά να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη επεξεργασία, εντείνοντας την ανησυχία ακόμη και για οικολογική καταστροφή.

Μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευρπίδης Κουκιαδάκης έλαβε απόφαση χθες για την απαγόρευση της κολύμβησης και της αλιείας ψαριών και θαλασσινών στον κόλπο του Ηρακλείου, δηλαδή από τα Ληνοπεράματα έως και το λιμάνι του Ηρακλείου και σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από την ακτή.

Στην απόφαση επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη και μετά από εισήγηση της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας ΠΕ Ηρακλείου για την προστασία της δημόσια υγείας, απαγορεύεται η κολύμβηση και η αλιεία ψαριών, εδώδιμων οστρακοειδών και εχινόδερμων (αχινών) στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου Ηρακλείου από τα Λινοπεράματα Δήμου Μαλεβιζίου έως τον Λιμένα Ηρακλείου και σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων από την ακτή , λόγω απόρριψης διάμεσου του υποθαλάσσιου αγωγού του βιολογικού καθαρισμού Ηρακλείου ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων σε αυτόν .

Στις περιοχές όπου απαγορεύεται η κολύμβηση επιβάλλεται να τοποθετηθούν πινακίδες με την ένδειξη «Νερά ακατάλληλα για κολύμβηση» με τη φροντίδα των αρμόδιων φορέων (Ο.Τ.Α., Λιμενικών Ταμείων) και με την επίβλεψη των Λιμενικών Αρχών.

Η παρούσα απαγόρευση ισχύει μέχρι εκδόσεως νεότερης απόφασης , μετά από εισήγηση της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας ΠΕ Ηρακλείου , και αφού πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων των δειγμάτων του θαλάσσιου ύδατος, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της μονάδας ΕΕΑ του Δήμου Ηρακλείου» .

Η εξέλιξη αυτή θέτει σε συναγερμό τους συναρμόδιους φορείς, καθώς ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αλλά και την οικολογική επιβάρυνση της θάλασσας του Ηρακλείου.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι ζημιές στο Βιολογικό Καθαρισμός θα χρειαστούν σημαντικό χρονικό διάστημα ακόμη μέχρι να αποκατασταθούν και να αρχίσει η μονάδα να λειτουργεί κανονικά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση