HomeΚΡΗΤΗΔεκάδες σπίτια κι επιχειρήσεις καταστράφηκαν – Έκτακτη σύσκεψη για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Δεκάδες σπίτια κι επιχειρήσεις καταστράφηκαν – Έκτακτη σύσκεψη για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεκάδες είναι τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που καταστράφηκαν στο Ηράκλειο από την θεομηνία που έπληξε το νομό πριν λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σε πρώτη φάση οι ζημιές συνολικά αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ ενώ έχουν υποβληθεί 30 αιτήματα στις αρμόδιες επιτροπές για καταστροφές σπιτιών και 16 αιτήματα για επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του μεγέθους της καταστροφής είναι ότι μόνο στο Βιολογικό Καθαρισμό της ΔΕΥΑΗ οι ζημιές φτάνουν τις 800.000 ευρώ.

Οι αποζημιώσεις

Ωστόσο, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Βασίλης Κεγέρογλου με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό (δείτε εδώ) προέκυψε ο προσδιορισμός των ποσών που αναλογούν στους πλημμυροπαθείς.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης τους πλημμυροπαθείς ύψους 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών. Το ποσό διπλασιάζεται για ΑμεΑ και πολύτεκνους.

Επίσης, προβλέπεται αποζημίωση οικοσκευής και έξοδα αποκατάστασης ζημιών κατοικίας από 1.174 ευρώ ως 5.869 ευρώ συνολικά, ανάλογα με τη ζημιά, το εμβαδόν του σπιτιού και τον αριθμό μελών της οικογένειας.

Έκτακτη σύσκεψη για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Την ώρα που το Ηράκλειο μετρά τις πληγές του από τον κατακλυσμό των προηγούμενων ημερών φαίνεται πως ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να έρθει στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το δελτίο του καιρού από την προσεχή Τρίτη αναμένονται έντονες καταιγίδες στο νησί με την Περιφέρεια να ετοιμάζεται ήδη να οργανώσει και συντονίσει τους φορείς για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Αυτή την ώρα καταρτίζεται ειδικό σχέδιο δράσης από τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Ευριπίδη Κουκιαδάκη σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Χάρη Μαμουλάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση