HomeΚΡΗΤΗΤραγικές συνέπειες φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ για τον τουρισμό

Τραγικές συνέπειες φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ για τον τουρισμό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον κώδωνα του κινδύνου χτύπησε ο ΣΕΤΕ για το ενδεχόμενο διπλασιασμού του ΦΠΑ της διαμονής από το 6,5% στο 13% στις τυριοστικές περιοχές κάνοντας λόγο για ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Ernst & Young επιβεβαιώνονται τα οικονομικά σενάρια του ΣΕΤΕ πως η συνολική επίπτωση στην εθνική οικονομία και την απασχόληση θα είναι καταστροφική.

Συγκεκριμένα η συνολική αύξηση εσόδων ΦΠΑ θα ανέλθει έως τα 200 εκατ. ευρώ το 2015 και σε βάθος πενταετίας έως κατά μέγιστο τα 70 εκατ. Ευρώ, ωστόσο οι απώλειες του τουριστικού τομέα θα είναι πολύ μεγαλύτερες του κέρδους.

“Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η αύξηση του ΦΠΑ είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, για να μην πω τραγικό λάθος. Μακροπρόθεσμα τα οφέλη θα είναι πολύ μικρότερα απ’ ότι οι επιπτώσεις. Ο ΣΕΤΕ ήδη έκανε μια ανακοίνωση στην οποία εμείς σαν Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων συμφωνούμε με τα στοιχεία που έχει δώσει και με τα νούμερα. Επίσης μακροπρόθεσμα θα έχουμε πολύ μεγάλη μείωση στις θέσεις εργασίας και σε συνάλλαγμα και επισκέπτες όσον αφορά τον τουρισμό”, τονίζει ο πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.

Συγκεκριμένα για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου οι απώλειες του τουριστικού τομέα υπολογίζονται από 415 εκατ. ευρώ έως 680 εκατ, ενώ μακροπρόθεσμα, η απώλεια φθάνει από 1 έως 1,7 δισ. ευρώ, επιφέροντας συνολική επίπτωση έως -1,4% του ΑΕΠ ή έως -3 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στις θέσεις απασχόλησης (μετρημένες σε ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης), οι απώλειες που θα προκύψουν είναι εξαιρετικά σημαντικές και υπολογίζονται από 18.500 έως 30.000 για το πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, ενώ σε βάθος πενταετίας, από 44.000 έως 73.000 θέσεις.

Διαφήμιση
Διαφήμιση