HomeΚΡΗΤΗΕγκρίθηκε η Στρατηγική μελέτη για την Αγροτική Ανάπτυξη της Κρήτης

Εγκρίθηκε η Στρατηγική μελέτη για την Αγροτική Ανάπτυξη της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης η «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020».

Το θέμα, στο Σώμα, εισηγήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου η οποία τόνισε, ότι, το πρόγραμμα έχει πανελλαδικά προϋπολογισμό περίπου 4 δισεκατομμύρια 300 εκατομμύρια ευρώ (δείτε εδώ), και αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού χώρου, που μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από το συνδυασμό της ισόρροπης οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στην εισήγηση της τόνισε ότι η ολοκληρωμένη ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι βασικός στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας Κρήτης. Ζητούμενο είναι, ανέφερε η κ. Βρέντζου, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Αγροτικού Τομέα στο νησί και να υπάρξει συνδυασμένη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη.

Ενδεικτικά στην εισήγηση της η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε στα θέματα των υποδομών, όπως είναι το αγροτικό δίκτυο και τα εγγειοβελτιωτικά έργα, στη βελτίωση των βοσκοτόπων, τα συστήματα παραγωγής και διαχείρισης των προϊόντων, στην ενδυνάμωση της προσπάθειας οργάνωσης των παραγωγών σε ομάδες και σε επιχειρηματικά δίκτυα, για την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων, στην αξιοποίηση των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, που μπορούν να αναδειχθούν σε ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά εργαλεία για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με πλήρη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, ακόμα και την προώθηση της γνώσης στο ανθρώπινο δυναμικό του αγροτικού τομέα, και πολλά άλλα θέματα.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης είχε προσκληθεί και η προϊσταμένη της μονάδας προγραμματισμού και αξιολόγησης της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Αθανασοπούλου που συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος. Η κ. Αθανασοπούλου ανέλυσε τα 17 μέτρα του προγράμματος, όπου φαίνεται ο προσανατολισμός στη δημιουργία ενός ισχυρού ανταγωνιστικού διατροφικού συστήματος, στην κοινωνική ένταξη και στην οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, στην προστασία και στην αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω της σωστής διαχείρισης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου «είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα του προγράμματος είτε αφορούν την καινοτομία και τη γνώση είτε αφορούν την κοινωνική ένταξη είτε αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων άμεσα ή έμμεσα. Επιπλέον πρωταρχικός μας στόχος είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της εγκατάλειψης της υπαίθρου και των αγροτικών δραστηριοτήτων. Σχεδιάζουμε την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών όχι μονοδιάστατα δηλαδή με στόχο την οικονομική μεγέθυνση αλλά την πολυδιάστατη και βιώσιμη ανάπτυξη με γνώμονα την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος ως παραγωγικού μέσου και συγκριτικού πλεονεκτήματος».

Διαφήμιση
Διαφήμιση