HomeΚΡΗΤΗΝύχτα αγωνίας προκάλεσε η κακοκαιρία – 40 άτομα διέσωσαν οι πυροσβέστες – Μεγάλο αναμένεται το μέγεθος των ζημιών

Νύχτα αγωνίας προκάλεσε η κακοκαιρία – 40 άτομα διέσωσαν οι πυροσβέστες – Μεγάλο αναμένεται το μέγεθος των ζημιών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα εξαιρετικά δύσκολο 24ωρο πέρασε η Κρήτη, λόγω του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας που έπληξε από το βράδυ της Δευτέρας το νησί και αναμένεται σταδιακά από το βράδυ να εξασθενίσει.

Από τις συνεχείς σφοδρές καταιγίδες επλήγη περισσότερο ο νομός Ηρακλείου, ενώ οι επόμενες μέρες θα φέρουν θα καταδείξουν το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν τόσο στο ζωϊκό κεφάλαιο όσο και στις καλλιέργειες.

Κατά τη διάρκεια των δύσκολων ωρών που πέρασαν, άνθρωποι κινδύνευσαν καθώς εγκλωβίστηκαν από τους χειμάρρους μέσα στα αυτοκίνητά τους, ακόμη και στα ίδια τους τα σπίτια. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων, ειδικά στις περιοχές των Μαλάδων και της Φοινικιάς που κατέφυγαν στις ταράτσες των σπιτιών τους για να σωθούν, αφού τα ορμητικά νερά είχαν εισβάλλει στο εσωτερικό των σπίτιών τους. Η στάθμη του νερού έφτανε σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα … 2 μέτρα.

zimies1

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Ηράκλειο τέθηκε σε κατάσταση γενικής επιφυλακής, ενώ ο απολογισμός των επεμβάσεων των πυροσβεστών, εντυπωσιάζει.

Εξάλλου αυτό που λένε όλοι, πυροσβέστες και φορείς είναι ότι πραγματικά από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.

Ο απολογισμός

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έγιναν συνολικά 15 επιχειρήσεις διάσωσης σε διάφορα σημεία του νομού, όπως στις Μαλάδες, τη Φοινικιά, το Γιόφυρο, τον Καρτερό, στη διάρκεια των οποίων απεγκλωβίστηκαν από αυτοκίνητα και ταράτσες σπιτιών συνολικά 40 άτομα. Ανάμεσα σ’ αυτές τις περιπτώσεις συγκαταλέγεται και η διάσωση μιας μητέρας με τα δύο ανήλικα παιδιά της που καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια, όταν τα νερά μπήκαν στο σπίτι τους και δεν υπήρχε άλλη δίοδος διαφυγής.

zimies2

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστρατεύτηκαν ακόμη και … βάρκες της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό συνολικά 20 ατόμων σε Γιόφυρο και Μαλάδες, αφού ούτε και οι ίδιοι οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν με άλλα μέσα.

Επίσης σε όλη την Κρήτη, το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 25 κοπές δέντρων που είχαν σπάσει ή είχαν λυγίσει από τους θυελλώδεις ανέμους και 9 αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια σπίτια και καταστήματα, καθώς και 9 επιχειρήσεις για την απομάκρυνση αντικειμένων από τους δρόμους.

giofyros

Εκτεταμένες ζημιές αναμένεται να έχουν προκληθεί όχι μόνο στις οικοσκευές, αλλά επίσης στις καλλιέργειες και το ζωϊκό κεφάλαιο, το μέγεθος των οποίων θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Μάλιστα από σήμερα αναμένεται μπαράζ επιχειρήσεων για την απάντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, αφού προϋπόθεση για να γίνει μια τέτοια επέμβαση είναι να έχει υποχωρήσει η στάθμη του νερού.

Το πρόβλημα προκλήθηκε όπως εγινε γνωστό λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Δρακουλιάρη, με αποτέλεσμα τα νερά να εισβάλλουν σε σπίτια και καλλιέργειες, αφού δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν (δείτε εδώ).

zimies4

Ζημιές από την κακοκαιρία προκλήθηκαν και στο στέγαστρο του Παγκρητίου Σταδίου, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί το κλείσιμό του καθ’ όλη τη διάρκεια και της σημερινής ημέρας προκειμένου για λόγους ασφαλείας να μην γίνει καμία δραστηριότητα.

pagritio

Κατολισθήσεις

Οι ισχυρές καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Τα περισσότερα προβλήματα αυτού του είδους καταγράφηκαν στη δυτική Κρήτη, ενώ για μία ακόμη φορά πλημμύρισε το λιμάνι του Ρεθύμνου.

Το απαγορευτικό

Εν τω μεταξύ η εξασθένιση των ανέμων επέτρεψε τον απόπλου των πλοίων που παρέμεναν δεμένα στα λιμάνια. Τα πλοία από το λιμάνι του Ηρακλείου μπόρεσαν να αναχωρήσουν στις 4 τα ξημερώματα, όπως αντίστοιχα την ίδια ώρα απέπλευσαν και από τον Πειραιά τα πλοία με προορισμό την Κρήτη. Σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, το πλοίο της ΑΝΕΚ έχει ήδη δηλώσει κατάπλου στο Ηράκλειο για τη 1:00 το μεσημέρι.

Σταδιακή εξασθένιση

Το κύμα κακοκαιρίας έχει ήδη υποχωρήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας και σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ισχυρές καταιγίδες αναμένονται και σήμερα μόνο στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα όμως τα φαινόμενα θα αρχίσουν σταδιακά να εκτονώνονται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση