HomeΚΡΗΤΗΕπιχείρηση απεγκλωβισμού 50 εκδρομέων στη Μονή Κουδουμά – «Περάσαμε δύσκολες ώρες» λέει ο ηγούμενος

Επιχείρηση απεγκλωβισμού 50 εκδρομέων στη Μονή Κουδουμά – «Περάσαμε δύσκολες ώρες» λέει ο ηγούμενος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε συναγερμό τέθηκαν και πάλι οι αρχές ξεκινώντας μια νέα επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών από τα χιόνια. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, 50 περίπου εκδρομείς από άλλα σημεία της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και της Κρήτης, ανάμεσά τους τρεις ηλικιωμένοι και δύο νήπια,  βρέθηκαν στη Μονή Κουδουμά για να εορτάσουν τα Θεοφάνεια. Ωστόσο τους πρόλαβε ο χιονιάς με αποτέλεσμα από τις 6 του Γενάρη να φιλοξενούνται στο μοναστήρι.

«Εδώ και πέντε μέρες, έχουμε περάσει δύσκολες ώρες» δήλωσε πριν από λίγο στο cretapost.gr ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουδουμά κ. Μακάριος, ενώ επισήμανε ότι οι αρχές έχουν ενημερώσει το μοναστήρι πως το αργότερο έως τις δύο το μεσημέρι θα έχει καταστεί εφικτό το άνοιγμα των δρόμων.

Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους προσκυνητές, όπως διευκρίνισε ο ηγούμενος, βρίσκονται δύο μικρά παιδιά και τρεις ηλικιωμένοι, ανάμεσά τους και μια μοναχή που είχε επισκεφτεί για τα Θεοφάνεια τη Μονή Κουδουμά, η οποία αντιμετωπίζει αναπνευστικό πρόβλημα. Επίσης, ανάμεσα στους επισκέπτες βρίσκεται και μια Ηρακλειώτισσα της οποίας το παιδί έχει αρρωστήσει στο Ηράκλειο και αγωνιά να βρεθεί κοντά του.

Οι 50 περίπου επισκέπτες του μοναστηριού προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο, τη Σητεία, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, ενώ αποκλεισμένη βρίσκεται και μία ομάδα μοναχών από το Άγιο Όρος.

«Δεν έχουμε ακόμη έλλειψη προμηθειών σε τρόφιμα» τόνισε στο cretapost ο ηγούμενος της μονής, «ωστόσο όλοι αυτοί οι άνθρωποι, πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειες τους. Πολλοί απ’ αυτούς έχασαν και τα εισιτήρια της επιστροφής τους και όσο παραμένουν εδώ μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, η κατάσταση γίνεται δύσκολη».

Μεταξύ άλλων διευκρίνισε ότι είχε ειδοποιηθεί η δημοτική αρχή Γόρτυνας, ωστόσο βλάβη στο μηχάνημα του δήμου που θα άνοιγε το δρόμο από τα χιόνια, προκάλεσε σημαντική καθυστέρηση στην επιχείρηση, με αποτέλεσμα η κοινότητα του μοναστηριού να απευθύνει έκκληση στις αρχές για βοήθεια.

Αμέσως, κινητοποιήθηκε η Περιφέρεια και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ και η βλάβη που είχε προκληθεί στο μηχάνημα του Δήμου Γόρτυνας αποκαταστάθηκε. Η επιχείρηση είναι σε πλήρη εξέλιξη, και πέρα από τα συνεργεία Περιφέρειας και Δήμου, συμμετέχει ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 3 άνδρες, που βρίσκονταν από το πρωί στις Στέρνες, περιμένοντας την εκκίνηση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των προσκυνητών.

Να σημειωθεί ακόμη πως ο ηγούμενος διαβεβαίωσε ότι ο μοναδικός ερημίτης μοναχός που ζει σε σπηλιά έξω από τη Μονή Κουδουμά, είναι ασφαλής στο μοναστήρι.

Διαφήμιση
Διαφήμιση