HomeΚΡΗΤΗΠροβλήματα έφερε ο χιονιάς στην Κρήτη – Δείτε πού χρειάζονται αλυσίδες και πού έχουν αποκλειστεί χωριά

Προβλήματα έφερε ο χιονιάς στην Κρήτη – Δείτε πού χρειάζονται αλυσίδες και πού έχουν αποκλειστεί χωριά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προβλήματα έχει προκαλέσει ο χιονιάς στην Κρήτη που συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο με χιονοπτώσεις, αποκλεισμένα χωριά, καταιγίδες και τσουχτερό κρύο. Πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν ειδυλλιακά το «σκληρό» πρόσωπο του χειμώνα και ονειρεύονται εκδρομές στις ορεινές περιοχές, ωστόσο οι άσκοπες μετακινήσεις μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνες.

Οι καιρικές συνθήκες θέτουν σε επιφυλακή την Περιφέρεια Κρήτης και τους δήμους, ενώ τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στο οδικό δίκτυο, όπου οι χιονοπτώσεις έχουν καταστήσει τους δρόμους απροσπέλαστους και αρκετά χωριά έχουν αποκλειστεί.

kakokairia5

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όχι μόνο για τους οδηγούς αφού το οδόστρωμα είναι ολισθηρό, αλλά και από τους πεζούς, αφού από χθες το βράδυ καταγράφονται μικροατυχήματα, κυρίως από πτώσεις.

Τα προβλήματα

Αρκετές περιοχές, τόσο στην Ανατολική και στη Δυτική Κρήτη έχουν αποκλειστεί από τα χιόνια. Τα περισσότερα αποκλεισμένα χωριά βρίσκονται στη δυτική Κρήτη, στους ορεινούς όγκους του πλημμυρόπληκτου Δήμου Πλατανιά αλλά και στα Σφακιά. Σε κλοιό χιονιού βρίσκονται οι Λάκκοι, ο Ομαλός, τα Παλαιά και Νέα Ρούματα.

oropedio 2

Αλυσίδες

Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται αποκλειστικά με αντιολισθητικές αλυσίδες στο δρόμο της Βιάννου και του Οροπεδίου Λασιθίου, στα χωριά των ορεινών όγκων της Σητείας, αλλά και στο Ρέθυμνο στο δρόμο προς το Αρκάδι.

Χιονοπτώσεις

Χαρακτηριστικό του χιονιά στην Κρήτη, πέρα από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι οι χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Χιόνια έχουν πέσει στο νομό Ηρακλείου στις Ασίτες, την Αυγενική, το Βενεράτο, τον Άγιο Μύρωνα και τα Σταυράκια.

kakokairia4

Οδικό δίκτυο

Από την κακοκαιρία δεν έλειψαν οι κατολισθήσεις και οι πτώσεις δέντρων σε διάφορα σημεία, ακόμη και μέσα στις πόλεις. Δέντρα έχουν πέσει στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, τον Κατσαμπά και τη λεωφόρο Πλαστήρα, ενώ επικίνδυνη κατολίσθηση έχει καταγραφεί στην Αγία Ειρήνη στα Σπήλια.

Ηλεκτροδότηση

Συχνές επίσης είναι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα τζάκια και ξυλόσομπες να αποτελούν το μόνο πρόσφορο μέσο θέρμανσης σε περιοχές όπου καταγράφεται διακοπή ρεύματος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει καταγραφεί στα Ανώγεια και την περιοχή του Ασκύφου, ενώ συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί ποδός για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

kakokairia3

 

kakokairia2

kakokairia1

Διαφήμιση
Διαφήμιση