HomeΚΡΗΤΗΚόβουν αιωνόβια δέντρα για να ζεσταθούν

Κόβουν αιωνόβια δέντρα για να ζεσταθούν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οργή έχει προκαλέσει στο Ρέθυμνο το έγκλημα – όπως χαρακτηρίζεται – που συντελείται σε βάρος πολύτιμων αιωνόβιων ελαιόδεντρων, τα οποία ξεριζώνονται χωρίς δεύτερη σκέψη με την ιστορία αιώνων που τα συνοδεύει, να παραδίδεται στις φλόγες, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που βυθίζονται στη θλίψη βλέποντας τα δέντρα αυτά να γίνονται καυσόξυλα ή να θυσιάζονται στο βωμό της κρίσης.

Τα ελαιόδεντρα χιλιάδων ετών κόβονται σε περιοχές του δήμου Αμαρίου Ρεθύμνου ακόμα και από οργανωμένα συνεργεία, χωρίς τη συγκατάθεση κανενός, όπως καταγγέλλεται. Η κοιλάδα από την Αγία Φωτεινή Αμαρίου μέχρι και την Αμπαδιά μοιάζει με θησαυρό, λένε όσοι ξέρουν, με ελαιόδεντρα ηλικίας ακόμα και 2.500 χρόνων.

Το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης έχει κάνει τις δικές του προσπάθειες, χωρίς βοήθεια, και κατέγραψε αιωνόβια ελαιόδεντρα στην Κρήτη. Πενήντα αυτά μόνο στην περιοχή του Αμαρίου, προφανώς ακόμα και με τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής να αγνοούν το χρυσάφι αυτό, ή να αναγκάζονται να το ξεφορτωθούν λόγω των οικονομικών συγκυριών.

Η φυσιολογική διάρκεια ζωής ενός ελαιόδεντρου είναι 300 έως και 600 χρονιά, ενώ υπάρχουν και σπάνιες ελιές που ξεπερνούν τα 1000 χρονιά ζωής, πολλές από αυτές στο νησί μας. Μόνο που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση