HomeΚΡΗΤΗΕν τω σπηλαίω της… Μαραθοκεφάλας Κισάμου Χανίων «Χριστός Ετέχθη»

Εν τω σπηλαίω της… Μαραθοκεφάλας Κισάμου Χανίων «Χριστός Ετέχθη»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μεγάλη κατάνυξη και ευλάβεια πιστοί απ’ όλη τη Κρήτη παρακολούθησαν την αναβίωση της φάτνης, όπως γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες, στην σπηλιά του Άι Γιάννη στην Μαραθοκεφάλα Κισάμου στα Χανιά.

Το σκηνικό άκρως κατανυκτικό με όσους παρευρέθηκαν να παίρνουν μία… γεύση της Βηθλεέμ όπου γεννήθηκε πριν από χιλιετίες ο Μεσσίας.

MARATHOKEFALA

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, δεκάδες πιστοί – ανάμεσά τους και πολλά παιδιά – συνέρρεαν στην σπηλιά το Άι Γιαννιού που είχε μετατραπεί σε μία φάτνη για να παρακολουθήσουν την Χριστουγεννιάτικη Νυχτερινή Θεία Λειτουργία.

MARATHOKEFALA3

Η αναπαράσταση της φάτνης όπου γεννήθηκε ο Χριστός με πρόβατα, βοσκούς φωτιές σήμαντρα και το αστέρι να λάμπει στην κορυφή της σπηλιάς έδωσε ένα ιδιαίτερο χρώμα.

MARATHOKEFALA1

Η Θεία Λειτουργία ετελέσθη ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

MARATHOKEFALA4

Ο ίδιος στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του είπε:

«Σ’ ένα κόσμο που βασιλεύει ο φόβος, το άγχος, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί, η εκμετάλλευση γεννιέται και πάλι ο Χριστός. Μαζί μ’ Εκείνον γεννιέται η ελπίδα, το φως, η αγάπη, χαρά, και η ζωή. Η γέννηση του Θεανθρώπου που υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η ζωή θα πει όχι να υπάρχεις κι επιπλέον ν’ αγαπάς αλλά να υπάρχεις μόνο επειδή αγαπάς στο μέτρο που αγαπάς.

Ότι μέσα από τα λάθη των άλλων μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη την δική μας και μέσα απ’ αυτό ο κόσμος να γίνει καλύτερος. Αν θέλουμε η πορεία μας προς την Βηθλεέμ να καταλήξει στην Βηθλεέμ της Σωτηρίας μας τότε είναι ανάγκη στο πρόσωπο του άλλου, του κατατρεγμένου, του άνεργου, του αδικημένου, του άστεγου να συναντήσουμε, ν’ ανακαλύψουμε  και να βρούμε τον γεννηθέντα Κύριο, το Θείο Βρέφος. Ευχή και προσευχή μας είναι στους κρίσιμους και δύσκολους καιρούς που διέρχεται ο τόπος μας και η χώρα μας, το Φως της Γνώσεως, το Φως Αληθείας που φωτίζει και ανατέλλει από το σπήλαιο της Βηθλεέμ να φωτίσει το νου και τις πράξεις και τα έργα των πολιτικών της πατρίδας μας για να μπορέσουν κάνοντας τις υπερβάσεις τους σ’ αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς, επιτέλους για κάποια φορά να υπερβεί το συμφέρον της πατρίδας, να είναι πάνω από το συμφέρον των όποιων κομμάτων και σκοπιμοτήτων τους.

Ευφρόσυνα, ευλογημένα Χριστούγεννα. Χριστός Ετέχθη».

MARATHOKEFALA2 MARATHOKEFALA6

Διαφήμιση
Διαφήμιση