HomeΚΡΗΤΗΤα «λουκέτα» επισκιάζουν τις γιορτινές βιτρίνες

Τα «λουκέτα» επισκιάζουν τις γιορτινές βιτρίνες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η φετινή εορταστική, χριστουγενιάτικη, εικόνα του Ηρακλείου της κρίσης… Από τη μια οι στολισμένες, όμορφες βιτρίνες που σου φτιάχνουν τη διάθεση και από την άλλη τα εκατοντάδες κλειστά μαγαζιά που σου προκαλούν το αντίθετο συναίσθημα!

Λάμψη που ξεθωριάζει μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο αρκετών εμπόρων και στο Ηράκλειο, που μάχονται για να κρατηθούν ζωντανοί, με φόντο το εφιαλτικό τοπίο στην αγορά.

Τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για το πρώτο 9μηνο του 2014 δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας… Ο τοπικός εμπορικός κόσμος αγκομαχά. Στενάζει. Προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί. Αλλά πολλοί καταστηματάρχες αναγκάζονται, «πνιγμένοι» σε χρέη και έξοδα και με χαμηλό τζίρο, να κατεβάσουν για πάντα τα ρολά…

Για του λόγου το αληθές, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2014, 1.320 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Αριθμός που έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013, όταν είχαμε αντίστοιχα 1.178 «λουκέτα» στην αγορά.

Αντιστρόφως ανάλογη είναι, την ίδια στιγμή, η πορεία των νέων επιχειρήσεων που ανοίγουν. Το πρώτο 9μηνο του 2013 είχαν ανοίξει 1.007 νέες επιχειρήσεις. Το πρώτο εννιάμηνο του 2014 ο αριθμός έπεσε στις 815 νέες επιχειρήσεις.

Το αρνητικό ισοζύγιο καταγράφει πως έκλεισαν 505 παραπάνω επιχειρήσεις σε σχέση με εκείνες που άνοιξαν. Πρόκειται για μια μεγάλη «ψαλίδα», που αν τη μεταφράσει κανείς σε μηνιαία και ημερήσια βάση, πραγματικά, σκορπά όχι απλά προβληματισμό αλλά θλίψη!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, 146 επιχειρήσεις κατεβάζουν κάθε μήνα ρολά, στοιχεία που μεταφράζονται σε 5 «λουκέτα» κάθε μέρα που περνά!

Αγωνία και οργή εμπόρων

Για κατάντια της εμπορικής ζωής στο Ηράκλειο κάνουν λόγο οι έμποροι. Μιλούν, μάλιστα, για μάστιγα… λουκέτων στην αγορά, για τα οποία, όπως λένε, δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι έμποροι και επιχειρηματίες, αλλά οι πολιτικοί και οι κυβερνώντες με την πολιτική και τις πρακτικές που ακολουθούν.

Το βαρύτερο πλήγμα έχουν δεχτεί τα εμπορικά καταστήματα, καθώς 464 έκλεισαν το 9μηνο του 2014, ενώ ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τα 392 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013.

Ανάλογα αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και στο τμήμα μεταποίησης, καθώς άνοιξαν μόλις 86 νέες επιχειρήσεις, τη στιγμή που έκλεισαν 323.

Αρνητικό ήταν επίσης το ισοζύγιο στο χώρο των υπηρεσιών, όπου άνοιξαν 397 νέες επιχειρήσεις αλλά έκλεισαν 502.

Ίσα βάρκα-ίσα νερά κύλησε το 2014 για τις αμιγώς εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Στον αντίποδα, εκείνος που όχι απλά διασώθηκε ή αντιστάθηκε στην κρίση αλλά φαίνεται πως ανθεί είναι ο κλάδος του τουρισμού. Εδώ το πρόσημο είναι θετικό, μιας και είχαμε 96 νέες επιχειρήσεις και μόλις 29 «λουκέτα»…

Διαφήμιση
Διαφήμιση