HomeΚΡΗΤΗΟ «τσοπάνης» που νίκησε τη γραφειοκρατία – Στην Κρήτη το μόνο ψηφιοποιημένο υποθηκοφυλακείο

Ο «τσοπάνης» που νίκησε τη γραφειοκρατία – Στην Κρήτη το μόνο ψηφιοποιημένο υποθηκοφυλακείο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Υποθηκοφυλακείο Αλικιανού στην Κρήτη είναι το πρώτο και μοναδικό υποθηκοφυλακείο στην Ελλάδα που παρέχει ηλεκτρονική εξυπηρέτηση. Ο έλεγχος συμβολαίων και βαρών είναι πλέον θέμα δευτερολέπτων. Δεν πρόκειται για κάποιο κεντρικό πρόγραμμα ψηφιοποίησης με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Η ψηφιοποίηση ήταν πρωτοβουλία και έργο του 70χρονου πλέον Υποθηκοφύλακα, Γιώργου Δασκαλάκη και του γιου του Μάρκου που έφτιαξε το πρόγραμμα.

«Το είχα βάλει σκοπό από το 1989, γιατί ήμουν πολύ τεμπέλης για να ψάχνω κάθε φορά τα συμβόλαια και τους φακέλους», λέει με κέφι ο κύριος Δασκαλάκης.

Γιώργος Δασκαλάκης- Υποθηκοφύλακας Αλικιανού: «Ξεκίνησα να δουλεύω με MS DOS, αλλά τελικά το πρόγραμμα το έφτιαξε ο γιος μου ο Μάρκος και μάλιστα χωρίς να πάρει δραχμή. Απλά και μόνο επειδή κατάλαβε ότι ο πατέρας του είχε λόξα και βαρέθηκε να τον ακούει. Το πρόγραμμα το βγάλαμε ΤΣΟΠΑΝΗ, γιατί θέλαμε να είναι τόσο εύκολο που να μπορεί να το χρησιμοποιήσει και ένας βοσκός».

Δεύτερο τηλέφωνο, στον Μάρκο, τον γιο. Σήμερα είναι 34 ετών. Ξεκίνησε να δουλεύει το πρόγραμμα όταν ήταν ακόμα φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής.

Το πιο χρονοβόρο όπως λέει, ήταν να φωτογραφίσουν και να ψηφιοποιήσουν το αρχείο του Υποθηκοφυλακείου. Το πρώτο συμβόλαιο χρονολογείται από το 1900.

Μάρκος Δασκαλάκης- προγραμματιστής: «Τον έβλεπα που είχε πάρει το παλιό μου κομπιούτερ και πάλευε. Εγώ τότε έκανα μια εργασία στο Πολυτεχνείο και σκέφτηκα πως ίσως να μπορούσα να τον βοηθήσω. Δεν ήταν δύσκολο, αλλά πηγαίναμε ψάχνοντας. Περισσότερο χρόνο μας πήρε να περάσουμε τα δεδομένα, πήραμε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και ξεκινήσαμε να φωτογραφίζουμε και να περνάμε ηλεκτρονικά τις φωτογραφίες, νομίζω κάναμε 1 εκατομμύριο φωτογραφήσεις. Μετά φτιάξαμε και το σάιτ».

Στην προσπάθεια της οικογένειας Δασκαλάκη συνέβαλε και ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων και οι μηχανικοί της Κρήτης, με τη βοήθεια των οποίων ψηφιοποιήθηκαν και αρχεία και τοπογραφικά.

Αυτό που κάναμε ήταν να συγκεράσουμε τις απαιτήσεις ενός κτηματολογικού γραφείου με αυτές ενός υποθηκοφυλακείου, λέει ο Μανώλης Δασκαλάκης. Τώρα πια για να γίνει έλεγχος συμβολαίων στο Υποθηκοφυλακείο Αλικιανού απαιτούνται μόνο λίγα δευτερόλεπτα.

Ο Γιώργος Δασκαλάκης είναι πανευτυχής. Κανονικά βγαίνει σε σύνταξη σε λίγες ημέρες, αλλά, έχει ζητήσει να μείνει για λίγο ακόμα ως αναπληρωτής «για να το ευχαριστηθώ λιγάκι τώρα που τελείωσε».

Χωρίς μεγάλα «μετρρυθμιστικά» λόγια και χωρίς κονδύλια, με τον «ΤΣΟΠΑΝΗ» του, νίκησε τη γραφειοκρατεία. Και κέρδισε τον σεβασμό μας.

huffingtonpost.gr/ aftodioikisi.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση