HomeΚΡΗΤΗΑλευρόμυλοι Καστρινάκη στο Ηράκλειο: Η σπουδαία ιστορία, πίσω από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο

Αλευρόμυλοι Καστρινάκη στο Ηράκλειο: Η σπουδαία ιστορία, πίσω από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κάθε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Ηράκλειο συνοδεύεται από μία σπουδαία ιστορία τόσο της πόλης όσο και της κοινωνίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κτίριο που βρίσκεται στην λεωφόρο Ικάρου, δίπλα στα Ενετικά Τείχη στην έξοδο της Πύλης του Αγίου Γεωργίου.

Οι νεώτεροι περνώντας από εκεί βλέπουν μόνο την εγκατάλειψη. Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι το συγκεκριμένο κτίριο «κρύβει» μία πολύ σπουδαία ιστορία.

Πρόκειται για τους αλευρόμυλους Καστρινάκη που αποτελούν σταθμό για την βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης κατά τους προηγούμενους αιώνες.

ALEYROMYLOI KASTRINAKH

Βιομηχανική ανάπτυξη

Το κτίριο όπου στεγαζόταν οι Αλευρόμυλοι Καστρινάκη άνηκαν κατά την τουρκοκρατία σ’ έναν Τούρκο. Ο Νικόλαος Α. Καστρινάκης το αγόρασε από τον Τούρκο ιδιοκτήτη το 1896 με σκοπό να δημιουργήσει την βιομηχανική επιχείρησή του.

Πρόκειται για μία περίοδο όπου στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο υπήρχε η βιομηχανική και βιοτεχνική ανάπτυξη. Μάλιστα, το παραλιακό μέτωπο έμελλε να γίνει η Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου με μεγάλα εργοστάσιο ν’ ανοίγουν (σταφιδεργοστάσια, ελαιουργεία κτλ) ενώ είναι και η περίοδος που αναπτύσσονται τα συνδικαλιστικά κινήματα.

ALEYROMYLOI2

Η επιχείρηση του Καστρινάκη

Το 1904 κατασκευάστηκε και λειτούργησε ο πέτρινος Αλευρόμυλος του Καστρινάκη αλλά και οι Φούρνοι. Οι δουλειές πήγαιναν πολύ καλά με αποτέλεσμα λίγα χρόνια αργότερα, το 1927 να εκσυγχρονίζεται και να γίνεται κιλινδρόμυλος με μηχανήματα τελευταίας γενιάς.

Το 1936 η επιχείρηση βρίσκεται στο απόγειό της και αποφασίζεται να συσταθεί μία ανώνυμη εταιρία.

Το 1953 οι Αλευρόμυλοι Καστρινάκη επεκτείνονται και δημιουργούνται περισσότερες αποθήκες ενώ δημιουργείται πλέον και ο κλάδος των Ζωοτροφών. Ο συγκεκριμένος κλάδος λειτούργησε για 5 χρόνια κι έπειτα έκλεισε.

Λίγα χρόνια μετά την πτώση της χούντας, το 1976 το εργοστάσιο πτωχεύει και κλείνει.

ALEYROMYLOI1

Η εγκατάλειψη και οι ενέργειες

Από το «λουκέτο» και μετά, χρόνο με τον χρόνο το πάλαι ποτέ εντυπωσιακό κτίριο άρχισε να ρημάζει. Η εγκατάλειψη ήταν εμφανής και το αποτέλεσμα το βλέπουμε ακόμα και σήμερα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα εκείνοι που μπαίνοντας μέσα στο κτίριο νιώθουν μία εκπληκτική ενέργεια.

ALEYROMYLOI4

Όπως περιγράφει στο βίντεο που δημιούργησε ο Νίκος Σαράντος:

«Όταν ανηφορίζεις την λεωφόρο Ικάρου περνώντας από το κτήριο φάντασμα των αλευρόμυλων Καστρινάκη αν κοντοσταθείς για λίγο και κλείσεις τα μάτια, μπορεί και να ακούσεις τους ήχους των ατμομηχανών και των μηχανημάτων, τις φωνές των εργατών. Μπορεί να δεις το αλεύρι να φορτώνεται στα καμιόνια και να μεταφέρεται σε κάθε γωνιά της Κρήτης, ή μπορεί απλά να δεις ένα ετοιμόρροπο χάλασμα απομεινάρι μιας άλλης εποχής που πεισματικά θέλει να παραμένει εκεί για να μας θυμίζει το παλιό Ηράκλειο.

Ότι κι αν αισθανθείς περνώντας από αυτό το σημείο της πόλης, ένα είναι σίγουρο. Η ενέργεια που εκπέμπει ακόμα και τώρα…

ALEYROMYLOI3 ALEYROMYLOI

Διαφήμιση
Διαφήμιση