HomeΚΡΗΤΗΧριστουγεννιάτικο μπάχαλο: Κλειστά εμπορικά- Ανοιχτά πολυκαταστήματα

Χριστουγεννιάτικο μπάχαλο: Κλειστά εμπορικά- Ανοιχτά πολυκαταστήματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καθώς μόνο τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες παραμένουν ανοιχτά σήμερα, οι Ηρακλειώτες δεν… τίμησαν την αγορά και η κίνηση τις πρωινές ώρες ήταν πολύ αραιή, την ώρα μάλιστα που συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έκαναν ενημέρωση στον κόσμο στα καταστήματα που λειτουργούσαν.

Πάντως τα περισσότερα μαγαζιά μένουν σήμερα κλειστά, τηρώντας τη σχετική απόφαση των Αντιπεριφερειών και των Εμπορικών Συλλόγων. Απόφαση που, αν και επισήμως δεν κάνει λόγο για μεταφορά από τη μια Κυριακή στην άλλη, επί της ουσίας αυτό κάνει. Δηλαδή «μεταφέρει» το κυριακάτικο άνοιγμα για τα καταστήματα ως 250 τ.μ. στις 28 Δεκεμβρίου αντί για τις 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή σήμερα!

Την ίδια στιγμή ωστόσο που οι μικρομεσαίοι καταστηματάρχες θα μείνουν κλειστοί, τα πολυκαταστήματα, οι αλυσίδες και τα σούπερ-μάρκετ αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά και με το… νόμο ,»πατώντας» στο σχετικό νόμο, βάσει του οποίου τα καταστήματα επιτρέπεται να λειτουργήσουν δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων. Δηλαδή σήμερα 14 και την επόμενη Κυριακή 21 του μήνα.

Ουσιαστικά έχουμε επανάληψη του περσινού σκηνικού, με την αγορά να μοιράζεται και φέτος στα δύο… Οι μεν ντόπιοι μικρομεσαίοι καταστηματάρχες θέλουν να δουλέψουν τις 2 τελευταίες Κυριακές του χρόνου, εκτιμώντας εύλογα, αν μη τι άλλο, πως είναι Κυριακές με μεγαλύτερη κίνηση και τζίρο. Τα δε πολυκαταστήματα επικαλούμενα το νόμο που προβλέπει λειτουργία τις 2 Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα δε θέλουν να χάσουν την προτελευταία Κυριακή των Χριστουγέννων. Και έτσι ετοιμάζονται να ανοίξουν κανονικά τις πόρτες .

Κάτι που σημαίνει πως την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, όταν και θα ανοίξουν τα υπόλοιπα καταστήματα, οι μεγάλες αλυσίδες θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές. Διότι στην απόφαση της Περιφέρειας η δυνατότητα λειτουργίας αφορά στα μαγαζιά ως 250 τ.μ.

Πέρσι, μετά από ένα σχετικό σίριαλ διαβουλεύσεων, τα πολυκαταστήματα είχαν κατεβάσει ρολά την τελευταία Κυριακή της χρονιάς. Και μένει ερωτηματικό αν θα επαναληφθεί και φέτος. Ωστόσο, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα »Ν.Κ.» ο πρόεδρος Μανόλης Κουμαντάκης, περιμένει με… το δάχτυλο στη σκανδάλη διότι, αν τελικά τα μεγάλα πολυκαταστήματα επιχειρήσουν να πάνε σε τριπλή κυριακάτικη λειτουργία – δηλαδή αυτήν τη Κυριακή, την επόμενη και τη μεθεπόμενη – θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες…

«Δυστυχώς, στο υπουργείο Ανάπτυξης δε βάζουν μυαλό με τίποτε. Θα μπορούσαν να εισακούσουν το αίτημα του εμπορικού κόσμου. Των Εμπορικών Συλλόγων. Παίρνοντας απόφαση για άνοιγμα τις 2 τελευταίες Κυριακές του χρόνου και όχι για τις 2 Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, όπως λαθεμένα κατά την άποψή μας ισχύει σήμερα.

Εν πάση περιπτώσει έχουμε απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου που ικανοποιεί και φέτος το αίτημά μας αυτό. Τα μικρομεσαία μαγαζιά, ο κύριος όγκος του λιανικού εμπορίου, θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν πέρα από την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, στις 28 Δεκεμβρίου. Μιλάμε για τα καταστήματα ως 250 τ.μ.

Αυτό ήταν το αίτημά μας. Υιοθετήθηκε. Και συνεπώς εμείς ως Σύλλογος καλούμε τα μέλη μας και τους καταστηματάρχες να μείνουν κλειστοί την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου», σημείωσε ο κ. Κουμαντάκης.

«Τα πολυκαταστήματα θα ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο πάλι. Θα ανοίξουν αυτήν την Κυριακή και την επόμενη. Και υποχρεωτικά θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά στις 28 του μήνα. Όλα αυτά βεβαίως, αυτή η διαφοροποίηση και το μικρό κομφούζιο που δημιουργείται στον καταναλωτή, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν στο υπουργείο πρυτάνευε επιτέλους η κοινή λογική», πρόσθεσε.

 

Εορταστικό ωράριο

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και την απόφαση της Αντιπεριφέρειας Ηρακλείου, το ισχύον εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στο Ηράκλειο που δημοσίευσε ο Εμπορικός Σύλλογος έχει ως εξής:

Από την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου έως και την Τρίτη 6 Ιανουαρίου ισχύει το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Τα καταστήματα πρόκειται να λειτουργήσουν με σπαστό ωράριο τις καθημερινές και με συνεχόμενο το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

 

Απεργία και κινητοποίηση

Ειδικά πάντως σήμερα, το άνοιγμα της μισής αγοράς, δηλαδή πολυκαταστημάτων και σούπερ-μάρκετ αναμένεται επεισοδιακό, αφού η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου έχει προκηρύξει απεργία και κινητοποίηση διαμαρτυρίας στις 10:30 το πρωί μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου. Το άνοιγμα όλων των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο είναι απαίτηση των πολυεθνικών και μεγαλοεργοδοτών στον κλάδο του εμπορίου που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Η αρχή για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Έπειτα ήρθε η νομοθέτηση για 7 Κυριακές το χρόνο και τώρα ακόμα μία από την Περιφέρεια με το πρόσχημα των γιορτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου…

Μπάμπης  Σαββίδης

Διαφήμιση
Διαφήμιση