HomeΚΡΗΤΗΣυνάντηση με την Ομοσπονδία των πρακτόρων του ΟΠΑΠ

Συνάντηση με την Ομοσπονδία των πρακτόρων του ΟΠΑΠ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε εχθές Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, μεταξύ του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη και εκπροσώπων από την Κρήτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ Α.Ε. κ.κ. Γιάννη Μαυράκη, Ευτυχίας Φλουρή και Γιώργου Μανιαδή,  σχετικά με τις νέες παιγνιομηχανές VLTs, τον τρόπο που θα λειτουργήσουν και θα χρηματοδοτηθούν, αλλά και τις συνέπειες για την κοινωνία.

Όπως ανέφεραν στη συνάντησή τους οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.: «με νόμο το 2011 και στη συνέχεια με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών χορηγήθηκε άδεια στην ΟΠΑΠ Α.Ε. για τη λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLΤs). Από αυτά τα 16.500 θα εγκατασταθούν και θα εκμεταλλεύονται από την ΟΠΑΠ «μέσω των πρακτορείων της» και τα υπόλοιπα 18.500 παιγνιομηχανήματα εγκαθίστανται σε αμιγείς χώρους και θα εκμεταλλεύονται από παραχωρησιούχους (άρθρο 39 του ν. 4002/2011). Από την άλλη πλευρά, η ατομική σύμβαση πρακτορείας που έχει υπογράψει κάθε πράκτορας με την ΟΠΑΠ προβλέπει τα ακόλουθα: «Το σύνολο των ενεργών Πρακτόρων αποτελούν το δίκτυο διάθεσης των τυχερών παιγνίων που διαχειρίζεται η ΟΠΑΠ. Για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ΟΠΑΠ διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης, λειτουργίας και διαχείρισης/διεξαγωγής τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την υπάρχουσα σύμβασή της με την Ελληνική Δημοκρατία ή ενδεχόμενη ανανέωση ή αντικατάσταση αυτής, η ΟΠΑΠ Θα διαθέτει κατά αποκλειστικότητα τα τυχερά παίγνιά της μέσω του ως άνω δικτύου Πρακτόρων, το οποίο αποτελεί τα μοναδικό φυσικό δίκτυο της ΟΠΑΠ» (Προοίμιο της Σύμβασης). Μάλιστα, προβλέπεται ρητά από το ρυθμιστικό πλαίσιο ότι επιτρέπεται υπό τις προϋποθέσεις του νόμου η εγκατάσταση έως 3 παιγνιομηχανημάτων στα υφιστάμενα πρακτορεία.

Οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. τόνισαν ότι: «Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η ΟΠΑΠ αγνοώντας την πρόταση της πανελλήνιας Ομοσπονδίας των πρακτόρων να ενταχθούν τα VLTs μέσα στα πρακτορεία και να δημιουργηθεί ένας και μόνο πανελλαδικός συνεταιρισμός των πρακτόρων που θα ελέγχει τα ειδικά καταστήματα με τα VLTs πρότεινε εκβιαστικά με τελεσίγραφο στους πράκτορες να συμμετέχουν σε τοπικές συμπράξεις μέχρι 7 ατόμων και θα εκδοθεί ομολογιακό δάνειο με το οποίο οι πράκτορες ουσιαστικά θα χρηματοδοτούσαν όλο το εγχείρημα χωρίς να συμμετέχουν στη διαχείρισή του.»

«Οι συνέπειες αυτού του εκβιασμού είναι» όπως υπογράμμισαν είναι «η χώρα να μετατραπεί σε ένα ατελείωτο καζίνο με εκατοντάδες μαγαζιά με VLTs δίπλα σε παιδικές χαρές, σε χώρους μαζικής συνάθροισης και παραδίπλα σε εκκλησίες και σχολεία, δεύτερον, σε εποχή διάχυτης κρίσης δημιουργείται ένα νέο κοινό των παιγνίων αφού στα μαγαζιά αυτά θα πηγαίνουν όχι αυτοί που συχνάζουν στα πρακτορεία και είναι πολύ συγκεκριμένη ομάδα, αλλά εν δυνάμει οι πάντες. Τρίτον επειδή οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αυτών θα είναι διαφορετικοί θα λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους και θα προσπαθούν να προσελκύουν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα τους πάντες αδιαφορώντας για το κίνδυνο του εθισμού και για τις ευπαθείς κατηγορίες και τέλος, στρεβλώνεται η μέχρι σήμερα πάγια κατάσταση επί ιδιοκτησίας ελληνικού Δημοσίου στην ΟΠΑΠ όπου κάθε καινούργιο παιχνίδι περνούσε μέσα από τα πρακτορεία και δημιουργούνται μεγάλης έκτασης χοροί διάχυτων τζόγου με αποτέλεσμα λόγω του ανταγωνισμού, εκτός από τα παραπάνω, να μηδενιστεί η δουλειά των 4.500 πρακτορείων που συντηρούν εργατικά πάνω από 10.000 οικογένειας.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση