HomeΚΡΗΤΗΈρχεται η τροπολογία για το τμήμα Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Έρχεται η τροπολογία για το τμήμα Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το σχεδιασμό για την προσέλκυση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, φοιτητών που προέρχονται από χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, με δίδακτρα, προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη η σχετική τροπολογία για να κατατεθεί στη βουλή, η ψήφιση της οποίας θα σηματοδοτήσει τη γενικευμένη δυνατότητα ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Ελλάδα, να ιδρύσουν τμήματα για αλλοδαπούς φοιτητές, οι οποίοι θα φοιτούν με την καταβολή διδάκτρων.

Η αρχή θα γίνει με το Τμήμα Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο και με ένα ανάλογο τμήμα στη Ρόδο που θα ιδρυθεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης ετοιμάζει να ιδρύσει τμήμα για αλλοδαπούς, όπως και στη Χίο δεν αποκλείεται να δούμε τμήμα με δίδακτρα και με γνωστικό αντικείμενο τα ναυτιλιακά.

Υπενθυμίζεται πως ο Ανδρέας Λοβέρδος και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έχουν ήδη προαναγγείλει τη λειτουργία του τμήματος Τουρισμού στο Ρέθυμνο και τη Ρόδο από το ερχόμενο κιόλας ακαδημαϊκό έτος, ενώ σε πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα, ο κ. Λοβέρδος φαίνεται πως ενημέρωσε για τις δυνατότητες που θα προσφέρει πλέον η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Διχάζει η εξέλιξη

Διχασμένη πάντως εμφανίζεται η πανεπιστημιακή κοινότητα στην Κρήτη για την εξέλιξη αυτή. Από τη μια, η καταβολή διδάκτρων από αλλοδαπούς φοιτητές που θα έρχονται να φοιτήσουν σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας, αναμένεται να φέρει έσοδα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης που στενάζει από την έλλειψη κονδυλίων και τη συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού του.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που πιστεύουν ότι το γεγονός αυτό θα αποτελέσει τον προπομπό της καταβολής διδάκτρων στα ΑΕΙ – ΤΕΙ από όλους τους φοιτητές και θα χαθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Βεβαίως για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση.

Οι προβληματισμοί που έχουν διατυπωθεί είναι σε γνώση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος για να απαντήσει σε όσους αντιδρούν στην ίδρυση των πρώτων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα στα ελληνικά ΑΕΙ – ΤΕΙ, χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το παράδειγμα του Πολυτεχνείου Κρήτης που λειτουργεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα για αλλαδαπούς εκτός ΕΕ, το οποίο μάλιστα προσελκύει μεγάλο αριθμό αιτήσεων.

Cretapost με πληροφορίες από news.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση