HomeΚΡΗΤΗΗ «μαύρη επέτειος» του ναυαγίου του «Ηράκλειον»

Η «μαύρη επέτειος» του ναυαγίου του «Ηράκλειον»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η 8η Δεκεμβρίου είναι μια «μαύρη» μέρα για την Κρήτη. Δύο από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που προκάλεσαν πάρα πολλά αθώα θύματα συνέβησαν τη μέρα αυτή: το ναυάγιο του «Ηράκλειον» και η πτώση ενός αεροπλάνου της Ολυμπιακής που είχε αναχωρήσει λίγο πριν από τα Χανιά.

Ο τραγικός απολογισμός από τις δύο αυτές εκατόμβες ήταν πραγματικά ένα πρωτοφανές χτύπημα για την Κρήτη: 224 νεκροί στο ναυάγιο του «Ηράκλειον» και 90 νεκροί από την πτώση του αεροπλάνου.

Ας ανασύρουμε από την μνήμη μας τα τραγικά γεγονότα του 1966 που οδήγησαν στο πολύνεκρο ναυάγιο του «Ηράκλειον». Τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου 1966, κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα (23 ν.μ. βορειοδυτικά της νήσου Μήλου), το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά-Πειραιάς, βυθίστηκε, λόγω μετατόπισης φορτίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 224 άνθρωποι.

Το πλοίο είχε ναυπηγηθεί στη Γλασκόβη το 1949 ως δεξαμενόπλοιο με το όνομα «Λέστερσαϊρ», για λογαριασμό αγγλικής εταιρείας. Είχε χωρητικότητα 8.922 κόρων, μήκος 498 πόδια, πλάτος 60 πόδια, βύθισμα 36 πόδια και ανέπτυσσε ταχύτητα 17 κόμβων.

Το 1964, μετά τη μετασκευή του σε οχηματαγωγό, περιήλθε στην κραταιά – τότε – εταιρεία των Αδελφών Τυπάλδου («Typaldos Lines») και από το 1965 δρομολογήθηκε στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Κρήτης, με δυνατότητα μεταφοράς 1.000 επιβατών και 300 αυτοκινήτων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση