HomeΚΡΗΤΗΈντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης

Έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι δύο μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που αναμένεται να αλλάξουν τον ενεργειακό χάρτη στην ανατολική Μεσόγειο, κινούν το ενδιαφέρον αμερικανικών κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, τα έργα της διασύνδεσης της Κρήτης με το διασυνδεδεμένο σύστημα αλλά και η διασύνδεση Ισραήλ  – Κύπρος – Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των ερωτήσεων που δέχθηκαν πρόσφατα κυβερνητικά στελέχη από εκπροσώπους αμερικανικών funds.

Τα συγκεκριμένα έργα ως ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αποτελούν ελκυστικές επενδύσεις αφού έχουν διασφαλισμένες ρυθμιζόμενες και εγγυημένες αποδόσεις και ως εκ τούτου βρίσκονται στο «στόχαστρο» επενδυτικών κεφαλαίων που αναζητούν ασφαλείς προορισμούς με σχετικά υψηλές εγγυημένες αποδόσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με το capital.gr,  πολλά από τα funds που συμμετείχαν στις πρόσφατες επαφές που έγιναν με κυβερνητικά στελέχη στη Νέα Υόρκη, έχουν ήδη τοποθετήσεις σε ανάλογα Project. Ένα εξ αυτών είναι και το fund του J. Paulson,  ο οποίος ωστόσο έχει δηλώσει ότι παγώνει κάθε επενδυτική κίνηση στην Ελλάδα, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το θέμα της προεδρικής εκλογής.

Το πρώτο έργο, δηλαδή η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, εκτιμώμενου κόστους 1 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στο 10ετές επιχειρησιακό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ. Το έργο αναμένεται ότι θα εξοικονομήσει περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τα κόστη (αγορά πετρελαίου) για την ηλεκτροδότηση του νησιού και εκτιμάται ότι μπορεί να υλοποιηθεί μέχρι τη διετία 2019-2020.

Το δεύτερο έργο, που είναι ευρύτερα γνωστό και ως Euroasia Interconnector δηλαδή η διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, στο σχεδιασμό του οποίου ήδη μετέχει η ΔΕΗ, έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό στο 1,5 δισ. ευρώ.  Το σχεδιαζόμενο καλώδιο θα έχει ισχύ 2.000 μεγαβάτ και μήκος 540 ναυτικά μίλια (περίπου 1.000 χιλιόμετρα) εκ των οποίων 155 μίλια θα είναι το τμήμα Ισραήλ-Κύπρος, 320 μίλια το τμήμα Κύπρος-Κρήτη και 60 μίλια το τμήμα Κρήτη –Πελοπόννησος, διασχίζοντας θαλάσσιες περιοχές με βάθη έως και 2.000 μέτρα. Σημειώνεται ότι το μικτό ελληνοκυπριακό σχήμα (ΔΕΗ, Qantum Energy) έχει αναλάβει να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του σχεδίου.

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση