HomeΚΡΗΤΗΜε επιτυχία το σεμινάριο για το κλάδεμα της ελιάς

Με επιτυχία το σεμινάριο για το κλάδεμα της ελιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 5/12/2014 στις Λουσακιές Κισσάμου το εκπαιδευτικό σεμινάριο για το κλάδεμα των ελαιοδέντρων, που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων. Η συμμετοχή στο σεμινάριο ήταν μεγάλη, με κυρίαρχους τους νέους της περιοχής και όχι μόνο, αφού το παρακολούθησαν αγρότες και από τους γειτονικούς δήμους.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Σ. Κουνελάκης, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων στις προσπάθειες του συλλόγου για την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής στις ορθές γεωργικές πρακτικές.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου κ. Κων. Χαρτζουλάκης τόνισε ότι η ελαιοκομία στην Κρήτη έχει μέλλον αρκεί να εφαρμόσουμε τις ορθές πρακτικές, από τις οποίες το κλάδεμα είναι κυρίαρχο, αφού επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα των άλλων καλλιεργητικών πρακτικών (λίπανση, άρδευση, φυτοπροστασία) και συμβάλει στη μείωση της παρενιαυτοφορίας.

SNC00402

 

Τόσο η θεωρία  για τη φυσιολογική βάση του κλαδέματος (ανανέωσης και καρποφορίας) όσο και η πρακτική στο ελαιώνα έγινε από τον ερευνητή Δρ. Γ. Κουμπούρη, επικεφαλή του εργαστηρίου ελαιοκομίας του Ινστιτούτου, που  τόνισε ότι με το κλάδεμα πρέπει να εκθέτουμε όσο το δυνατό περισσότερο φύλλωμα στον ήλιο.

Και ότι δεν είναι μια φροντίδα που γίνεται κάθε 4 χρόνια, αλλά ο αγρότης πρέπει να παρεμβαίνει κάθε χρόνο. Ιδιαίτερα στην πρακτική στο χωράφι το ενδιαφέρον και τα ερωτήματα των παραγωγών ήταν πολύ μεγάλο, ενώ η συμμετοχή στο σεμινάριο ήταν δωρεάν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση