HomeΚΡΗΤΗΕξαπλώθηκε σε όλη την Κρήτη ο καταρροϊκός πυρετός, λόγω καιρικών συνθηκών

Εξαπλώθηκε σε όλη την Κρήτη ο καταρροϊκός πυρετός, λόγω καιρικών συνθηκών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυξάνονται και πληθύνονται οι εστίες του  καταρροϊκού πυρετού στην Κρήτη με το πρόβλημα πλέον να διαπιστώνεται και στους 4 νομούς καθώς οι καιρικές συνθήκες, που επικρατούν, ευνοούν τη διάδοση του.

Δυστυχώς μετά την εμφάνιση της ασθένειας στην περιοχή του Πανόρμου και την πρώτη επέκταση της στα Χανιά τώρα έχουμε διαπιστωμένα κρούσματα σε δύο μονάδες στον Προφήτη Ηλία, σε 2 στο Φόδελε , 1 στις Γούβες, σε 32 στα Χανιά, σε αρκετές στο Πάνορμο, στο Ατσιπόπουλο, σε μία μονάδα στο Πισκοκέφαλο, μία στο Σίσσυ και μία στην Ιεράπετρα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρία Σωμαρά, σύμμαχος τους στην προσπάθεια, να ελέγξουν και να περιορίσουν τον καταρροϊκό πυρετό στην Κρήτη, δεν έχουν τον καιρό. Η σκνίπα που τον μεταφέρει πολλαπλασιάζεται με ευκολία όταν επικρατεί ζέστη και υγρασία και δυστυχώς στην Κρήτη, ενώ ημερολογιακά είμαστε στο χειμώνα, έχουμε καιρικές συνθήκες που παραπέμπουν σε καλοκαίρι.

Ο κ Σωμαράς επισημαίνει για μια ακόμα φορά πως πρέπει οι κτηνοτρόφοι και όσοι έχουν οικόσιτα ζώα όταν αντιλαμβάνονται πιθανό κρούσμα  να ενημερώνουν τους κτηνιάτρους για να προλαμβάνουν την επέκταση του.

Στα σφαγεία πάντως αν καταλήξει άρρωστο ζώο είναι σίγουρο πως θα διαπιστωθεί το πρόβλημα του και δεν θα προωθηθεί στην κατανάλωση. Το ίδιο δεν ισχύει στις περιπτώσεις που γίνεται σφαγή και διάθεση κρέατος, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες. Γι αυτό καλό θα είναι οι καταναλωτές να είναι πολύ προσεκτικοί και να αγοράζουν μόνο το κρέας που προέρχεται από ζώο το οποίο πέρασε από νόμιμο σφαγείο.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση