HomeΚΡΗΤΗΕισαγγελική έρευνα για τον Ρίχτερ

Εισαγγελική έρευνα για τον Ρίχτερ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα σφοδρά …ρίχτερ των συνεχιζόμενων αντιδράσεων στην Κρήτη για την πρόσφατη αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης του Γερμανού καθηγητή-συγγραφέα, Χαϊντς Ρίχτερ, προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Ρεθύμνου που διέταξε σήμερα προκαταρκτική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τοπικοί φορείς, βουλευτές, αντιστασιακές οργανώσεις, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί καταγγέλλουν καθημερινά με επιστολές «ανοιχτά» τους εμπνευστές της αναγόρευσης και ζητούν άμεσα από την Πρυτανεία να αρθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα από τον κ. Ρίχτερ.

Ο Γερμανός συγγραφέας συγκεντρώνει τα «πυρά» των τοπικών φορέων και καταγγέλλεται για σκόπιμη παραποίηση της ιστορίας της Μάχης της Κρήτης… αθωώνοντας τα ναζιστικά στρατεύματα σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε πριν από τρία χρόνια.

Τα καθημερινά δημοσιεύματα αντίδρασης στα ΜΜΕ της Κρήτης έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, ενώ αίσθηση και θετικά σχόλια έχει προκαλέσει η παρέμβαση της Εισαγγελίας Ρεθύμνου να διερευνήσει το όλο θέμα και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αναφορικά με την αναγόρευση του Χάιντς Ρίχτερ σε Επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μάλιστα αναφέρεται, πως έχουν κληθεί να καταθέσουν πρώτοι ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος έκανε παρέμβαση στη Βουλή παρόντος του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά και ο Επίτιμος αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης. Μάλιστα ο κ. Παραγιουδάκης έστειλε έγκαιρα προειδοποιητική επιστολή στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενημερώνοντας για την παραποίηση της ιστορίας της Κρήτης στο βιβλίο του Χάϊντς Ρίχτερ αλλά και τον προβληματισμό του για το αν θα έπρεπε το πανεπιστήμιο να προχωρήσει στην τελετή αναγόρευσης.

Ο ίδιος αλλά και οι τοπικοί φορείς αντέδρασαν που το πανεπιστήμιο δεν έλαβε υπόψη του την ενημερωτική επιστολή αλλά προχώρησε στην τελετή αναγόρευσης στην αίθουσα του Ωδείου Ρεθύμνου, η οποία μάλιστα διακόπηκε όταν διαδηλωτές συγγενείς θυμάτων εισέβαλαν στο χώρο κρατώντας φωτογραφίες νεκρών ηρώων και φωνάζοντας συνθήματα. Όμως οι αντιδράσεις άρχισαν να γενικεύονται την επόμενη ημέρα όταν, οι φορείς και η τοπική κοινωνία αλλά και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας πληροφορήθηκαν ότι έγινε η αναγόρευση «εν κρυπτώ» στο υπό κατάληψη πανεπιστημιακό Ίδρυμα στο Ρέθυμνο.

Ωστόσο πολλοί καθηγητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης που είχαν συμφωνήσει με την πρόταση του εισηγητή συναδέλφου τους Αδρέα Στεργίου για την αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή, αντιδρούν δημοσίως για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και κυρίως για το γεγονός ότι ο εισηγητής (που υπήρξε φοιτητής του κ. Ρίχτερ) τους απέκρυψε την ύπαρξη του συγκεκριμένου βιβλίου και των ιστορικών ανακριβειών του.

«Η αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή σε Επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης αποτελεί προσβολή στην μνήμη χιλιάδων νεκρών που άφησε η γερμανική κατοχή στο νησί μας και στο σύνολο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης» δηλώνουν με έμφαση Τοπικοί φορείς. Οι ίδιοι επικρίνουν την απόφαση του Πανεπιστημίου, που όπως λένε, δεν έχει την κοινωνική αποδοχή και κάνουν λόγο για σκοπιμότητες.

«Πέρα από το ατόπημα ορισμένων πανεπιστημιακών που δεν έχουν κρητική καταγωγή, υπάρχει και συγγραφική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί την γερμανική πλευρά» αναφέρεται μεταξύ άλλων στις ανακοινώσεις αντίδρασης, τονίζοντας ότι, ο Ρίχτερ με το βιβλίο του σκοπίμως παραποιεί την ιστορία της ηρωικής Μάχης της Κρήτης, υποβαθμίζει τον αγώνα των Κρητικών και..αθωώνει τα χιτλερικά εγκλήματα στο νησί.

Το «Έθνος» από το ξέσπασμα των αντιδράσεων-που προκάλεσε η αναγόρευση- έχει καταχωρήσει σε δυο δημοσιεύματά του εκτενείς δηλώσεις φορέων, πανεπιστημιακών, αντιστασιακών οργανώσεων αλλά και του εισηγητή Ανδρέα Στεργίου. Ο ίδιος χαρακτηρίζει φιλέλληνα τον κ. Ρίχτερ και κάνει λόγο για δημιουργία προκατασκευασμένων εντυπώσεων από ανθρώπους που δεν διάβασαν όλο το βιβλίο του Γερμανού καθηγητή.

 Μανόλης Κοκολάκης ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση