HomeΚΡΗΤΗΣυγκέντρωση για το απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό

Συγκέντρωση για το απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό  στα Λιοντάρια από αντεξουσιαστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ρωμανός παραμένει σε νοσηλεία φρουρούμενος κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με αίτημα τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας από τις φυλακές όπου και κρατείται για τη ληστεία στο Βελβεντό, ώστε να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του στην οποία και εισήχθη επιτυχώς μέσα από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Παράλληλα σήμερα το μεσημέρι οι γονείς του Ν. Ρωμανού παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσουν για την κατάσταση της υγείας των παιδιών τους και τα αιτήματά τους.

Ο πατέρας του 21χρονου απεργού πείνας Γιώργος Ρωμανός τόνισε ότι «η ζωή του παιδιού μου είναι σε μεγάλο κίνδυνο» και σημείωσε ότι «οι συνέπειες για αυτό που θα συμβεί βαραίνουν τον υπουργό», αναφερόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν και οι γονείς του Γιάννη Μιχαηλίδη, επίσης κρατούμενου, ο οποίος ξεκίνησε και αυτός απεργία πείνας μία εβδομάδα αργότερα σε συμπαράσταση προς το Ρωμανό και νοσηλεύεται επίσης. Η μητέρα του αποκάλυψε ότι το πρόβλημα δεν είναι κανούργιο, καθώς δεν έχουν δοθεί άδειες σε έξι κρατούμενους για να φοιτήσουν σε ΙΕΚ, ενώ υπογράμμισε ότι «ποτέ η μόρφωση δε μπορεί να χρησιμοποιείται τιμωρητικά». Ο πατέρας του έκανε «έκκληση σαν πατέρας να αφήσουν τους πολιτικούς κρατούμενους να φοιτήσουν … προσπαθούν να εξαφανίσουν τα παιδιά μας».

Αντίστοιχη απεργία πείνας ξεκίνησαν χτες και οι Μπουρζούκος και Πολίτης. Η μητέρα του πρώτου και γιατρός των απεργών πείνας η οποία μίλησε «ως μάνα και γιατρός», χαρακτήρισε τον Νίκο Ρωμανό «ενσάρκωση της αντίστασης» και τόνισε ότι το Κράτος θα πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η απεργία πείνας δεν είναι αυτοθυσία και θυματοποίηση, είναι κραυγή αξιοπρέπειας», λέει η γιατρός του Νίκου Ρωμανού, Λίνα Βεργοπούλου.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, και πέραν των γονέων των απεργών πείνας συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Λίνα Βεργοπούλου, γιατρός των κρατουμένων, ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, συνήγορος του Νίκου Ρωμανού, ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου των φυλάκων ανηλίκων Αυλώνα, η Αναστασία Τσουκαλά, εγκληματολόγος, ενώ την κουβέντα συντονίζει η δημοσιογράφος Μιμίκα Κριτσανίδου.

Δήλωση Λοβέρδου για το θέμα του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού

Όπως αναφέρει: «Ως υπουργείο Παιδείας εξασφαλίσαμε όλες τις προϋποθέσεις να δώσουν εξετάσεις για τα ΑΕΙ οι έγκλειστοι που το επιθυμούσαν. Μία ευκαιρία στη ζωή είναι και αυτή! Όλα πήγαν καλά. Κάποιοι νέοι πέτυχαν. Θα εξασφαλίσουμε και την παροχή όλων των ευκαιριών για την αποφοίτησή τους. Είτε με διδασκαλία εξ αποστάσεως, όπου είναι αυτό δυνατόν πρακτικά, είτε με τη συμπύκνωση των εξεταστικών περιόδων, σε περίπτωση που ο έγκλειστος πάρει άδεια από τις αρμόδιες αρχές, είτε και με τη διενέργεια εξετάσεων στις φυλακές, αν ο έγκλειστος, για λόγους που αφορούν άλλα όργανα της πολιτείας, δεν παίρνει άδεια. Η δημοκρατία δεν εκδικείται».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση