HomeΚΡΗΤΗΚαταστροφικές συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό

Καταστροφικές συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του κρητικού τουρισμού κρούουν παράγοντες του τουριστικού τομέα στο νησί, με αφορμή τη φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και μάλιστα κατά 100%, αφού όπως εικάζεται θα αυξηθεί από το 6,5 στο 13%. Μιλώντας στο cretapost.gr τουριστικοί φορείς του Ηρακλείου κάνουν λόγο για ολέθριο λάθος των ιθυνόντων καθώς ο τουρισμός, το όχημα για την ανάπτυξη της χώρας, θα καταρρακωθεί, καθώς δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις τουριστικές εκείνες χώρες που παραδοσιακά βρίσκονται «απέναντι» στην Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα.

«Μέτρα λεηλασίας»

Για μέτρα αμιγώς εισπρακτικά έκανε λόγο το μέλος της Διοίκησης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Γιάννης Οικονόμου επισημαίνοντας παράλληλα πως η πολιτεία, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να λάβει μέτρα τόνωσης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και θωράκισης της βιωσιμότητά τους. Αντ’ αυτού, σχεδιάζει την αύξηση στο ΦΠΑ, ένα μέτρο «λεηλασίας» και «καταστροφικό» που θα καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού.

«Ολέθριο λάθος»

Για «ολέθριο λάθος» μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης. Επισήμανε ότι το μέτρο αυτό, το μόνο που δείχνει είναι προχειρότητα στο σχεδιασμό, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «τορπιλίζει το μόνο εργαλείο που μας έχει απομείνει ενάντια στην κρίση, τον τουρισμό», δίνοντας προβάδισμα στις ανταγωνίστριες χώρες, οι οποίες μάλιστα έχουν πολύ χαμηλότερο ΦΠΑ από τον υφιστάμενο στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα σημαντικό λάθος με αλυσιδωτές συνέπειες, το οποίο οι ιθύνοντες του τουρισμού θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

«Θα μας επηρεάσει όλους»

Δεν κρύβουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους οι ιδιοκτήτες και των τουριστικών γραφείων και άλλων συναφών επιχειρήσεων στην Κρήτη. Ο τουριστικός επιχειρηματίας Χρήστος Αλεξόπουλος σημείωσε ότι η ραγδαία αύξηση στο ΦΠΑ στον τουρισμό θα επιφέρει αναπόφευκτα μείωση στην τουριστική κίνηση, με σοβαρότατες συνέπειες σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. «Χωρίς τουρίστες» είπε χαρακτηριστικά «δεν θα μπορούν να εργαστούν ούτε τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ούτε τα τουριστικά γραφεία, ούτε καν τα εστιατόρια και οι καφετέριες».

«Δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί»

Ιδιαίτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα του κρητικού τουριστικού προϊόντος έδωσε μιλώντας για το ίδιο θέμα και ο Δημήτρης Βαλάκος, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου στο Ηράκλειο. Με την αύξηση κατά 100% του ΦΠΑ, όπως είπε στο cretapost.gr, ο κρητικός τουρισμός δεν θα είναι ανταγωνιστικός και θα επηρεαστεί ολόκληρη η αλυσίδα του τουριστικού προϊόντος στην Κρήτη. Προέβλεψε μάλιστα ότι υπάρχει κίνδυνος από την εξέλιξη αυτή, να ανατραπούν συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη σεζόν, αφού οι νέες τιμές που θα διαμορφωθούν δεν θα είναι πλέον συμφέρουσες.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση