HomeΚΡΗΤΗΠορεία συμπαράστασης για το Ν. Ρωμανό – Σοβαρή η κατάστασή του

Πορεία συμπαράστασης για το Ν. Ρωμανό – Σοβαρή η κατάστασή του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πληθαίνουν οι πορείες και οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης στο Νίκο Ρωμανό, που παραμένει σε νοσηλεία φρουρούμενος κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με αίτημα τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας από τις φυλακές όπου και κρατείται για τη ληστεία στο Βελβεντό, ώστε να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του στην οποία και εισήχθη επιτυχώς μέσα από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Για σήμερα στο Ηράκλειο, οι αντιεξουσιαστές διοργανώνουν συγκέντρωση συμπαράστασης στα Λιοντάρια, στις 6:00 το απόγευμα, ενώ ανάλογη κινητοποίηση διοργανώνεται στα Χανιά, καθώς επίσης και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Σήμερα η απόφαση

Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται η οριστική απόφαση για το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του, ο αρμόδιος εισαγγελέας πρότεινε εκ νέου την απόρριψη του αιτήματός του. Ο Ν.Ρωμανός βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα απεργίας πείνας.

Σύμφωνα με τη γιατρό Λίνα Βεργοπούλου, η κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού είναι συνεχώς επιδεινούμενη και αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο για επικίνδυνες και θανατηφόρες αρρυθμίες, νεφρική και εγκεφαλική ανεπάρκεια.

Ο καταδικασμένος για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα απεργίας πείνας (από 10 Νοεμβρίου), διεκδικώντας τις άδειες για την παρακολούθηση των μαθημάτων στη σχολή που πέρασε.

Για τον ίδιο λόγο σε απεργία πείνας βρίσκεται επί 34 ημέρες και ο καταδικασμένος για την 17Ν Ηρακλής Κωστάρης, ο οποίος λάμβανε τις άδειες κανονικά έως την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Παράλληλα, απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό πραγματοποιούν οι σύντροφοί του Γιάννης Μιχαηλίδης (από 17 Νοεμβρίου), Ανδρέας Μπουρζούκος και Δημήτρης Πολίτης (από 1/12).

Σήμερα, Τρίτη οι γονείς Ν. Ρωμανού και Γ. Μιχαηλίδη παραχωρούν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσουν για την κατάσταση της υγείας των παιδιών τους και τα αιτήματά τους.

Σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν: «Πόσες φορές πρέπει να τιμωρηθεί ένας αναρχικός κρατούμενος επειδή είναι αναρχικός; Στο όνομα ποιων αξιών συνθλίβει ο κρατικός μηχανισμός τους κρατούμενους απεργούς πείνας που διεκδικούν το νόμιμο δικαίωμα της εκπαιδευτικής άδειας; Στο όνομα ποιου πολιτικού συστήματος διαγράφονται οι έγκλειστοι που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους στη φυλακή; Όταν το νομικό οικοδόμημα της αστικής δημοκρατίας καταρρέει μέσα από τις αντιφάσεις του, τα σώματα των απεργών πείνας ενσαρκώνουν την ήττα του καθεστώτος. Καλούμαστε όλοι να τα στηρίξουμε απέναντι στην εκδικητική στάση της κυβέρνησης απαιτώντας το αυτονόητο».

Κινητοποιήσεις

Τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, ενώ την Κυριακή πραγματοποιήθηκε μοτοπορεία από τα Προπύλαια προς το νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς, όπου νοσηλεύεται ο Ν.Ρωμανός. Αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο και την Παρασκευή, και ο απεργός πείνας εμφανίστηκε στο παράθυρο του δωματίου του.

«Αστυνομοκρατείται το «Γ.Γεννηματάς»»

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο «Γ.Γεννηματάς» κατήγγειλαν αστυνομοκρατία στο νοσοκομείο. Αφού ζητούν την ικανοποίηση του αιτήματος του Ρωμανού σημειώνουν ότι «μέρες τώρα το Νοσοκομείο ΓΝΑ ‘Γ. Γεννηματάς’ έχει μετατραπεί σε αστυνομοκρατούμενο χώρο, με δεκάδες αστυνομικούς -ένστολους και με πολιτικά- περιπολικά και κλούβες στον προαύλιο χώρο να θυμίζουν φυλακή και όχι νοσοκομείο. Αφορμή η συνεχιζόμενη απεργία πείνας τον νοσηλευόμενου προφυλακισμένου νεαρού Ν. Ρωμανού με αίτημα να συνεχίσει τις σπουδές και τις εξετάσεις του στο εκπαιδευτικό Ίδρυμα που φοιτά.

» Ήδη η κατάσταση της υγείας του είναι επιβαρυμένη. Παράλληλα επιχειρούν με εισαγγελική παραγγελία να υποχρεώσουν τους θεράποντες γιατρούς του να τον σιτίσουν παρά τη θέλησή του και να σπάσουν έτσι την απεργία πείνας.

» Το Σωματείο μας εκφράζει έντονη διαμαρτυρία γι’ αυτή τη κατάσταση και απαιτεί:

Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας, για να μη συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του.

Να μην υπάρξει καμιά δίωξη εναντίον των γιατρών που τον περιθάλπουν.

Να λήξει η αστυνομοκρατία στους χώρους του Νοσοκομείου.

» Προχωράμε σε παρέμβαση προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

Εξ’ αποστάσεως φοίτηση

Από την πλευρά του, φοίτηση εξ αποστάσεως προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, δηλώνοντας αναρμόδιος για το θέμα των αδειών.

Ο Χ.Αθανασίου δήλωσε ότι το θέμα της εξ αποστάσεως φοίτησης στα ΑΕΙ θα εξεταστεί σε συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ για το θέμα των εκπαιδευτικών αδειών σημείωσε ότι δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών και δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων, που είναι το συμβούλιο του οποίου προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός.

Τις απόψεις αυτές εξέφρασε ο κ. Αθανασίου και στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής. Όπως διευκρίνισε προς την Επιτροπή ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε κάθε περίπτωση το Συμβούλιο Φυλακών αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος να αφεθεί ελεύθερος ο Νίκος Ρωμανός στο στάδιο αυτό. «Ενόψει του ότι ο Ρωμανός είναι και υπότροπος προβλέπει την ειδική ρύθμιση ότι πρέπει να ακουστεί η γνώμη του ανακριτή, με διάταξη του οποίου κρατείται. Αν δεν υπάρξει σύμφωνη γνώμη του ανακριτή δεν μπορεί να αποφασίσει το Συμβούλιο» πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Νωρίτερα, το θέμα της υπόθεσης Ρωμανού έθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος είπε πως ο υπουργός, με την ανακοίνωση που εξέδωσε από το πρωί, είναι σαν «να νίπτει τας χείρας του». «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, δεν μπορεί να έχετε βραβεύσει το παιδί πριν από λίγους μήνες και η Πολιτεία να του απαγορεύει τώρα να σπουδάσει» ανέφερε.

Πληροφορίες: cretapost και tovima.gr

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση