HomeΚΡΗΤΗΚορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 101 χρόνια της Ένωσης

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 101 χρόνια της Ένωσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρουσία του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη, πολλών επισήμων και ελαχίστων πολιτών κορυφώθηκαν στα Χανιά οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 101 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν και φέτος  το ιστορικό φρούριο του Φιρκά στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

Εκεί που την 1η Δεκεμβρίου 1913, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και του πρίγκιπα Γεωργίου, υψώθηκε η γαλανόλευκη, επισφραγίζοντας την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα μετά από πολυετείς και πολλές θυσίες προσπάθειες του κρητικού λαού.

Στις εκδηλώσεις που έγιναν τη Δευτέρα, την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά ύψωσαν ο πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Μανώλης Μαματζάκης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Παρόντες ήταν στο σύνολό τους οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του τόπου.

Στη διαχρονικότητα του μηνύματος του αγώνα των Κρητικών για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής:

«Το μήνυμα του αγώνα των Κρητικών και των προσπαθειών τους για την Ένωση με την Ελλάδα είναι διαχρονικό, γιατί αποδεικνύει ότι όταν είμαστε ενωμένοι, όταν κινούμεθα διπλωματικά, θεσμικά και βεβαίως και με την παρόρμησή μας, η οποία απαιτείται με μέτρο να υπάρχει για τέτοιες δύσκολες στιγμές, πετυχαίνουμε όλα τα θετικά.

Όσα θετικά έχουν γραφτεί στην ιστορία μας έχουν γραφτεί με την ενότητα των Ελλήνων και με την ωριμότητα την οποία έχουμε δείξει στη διαχείριση των κρίσιμων στιγμών».

Στα γεγονότα εκείνης της περιόδου αναφέρθηκε σε ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, χαρακτηρίζοντας τον Ελευθέριο Βενιζέλο ονειροπόλο, πραγματοποιό με απόλυτη αίσθηση της ιστορικής ευθύνης που του αναλογούσε.

«Δεν ήταν δέσμιος με αυτό που σήμερα λέμε πολιτικό κόστος», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο φρούριο Φιρκά πραγματοποιήθηκε διέλευση τριών πολεμικών αεροσκαφών F-16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 101η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα άρχισαν το πρωί με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

Μετά το τέλος της δοξολογίας σχηματίστηκε πομπή όπου Κρητικοί με παραδοσιακές στολές μετέφεραν την ελληνική σημαία στο Φιρκά, όπου έγινε και η επίσημη έπαρση.