HomeΚΡΗΤΗΝ.Μαριάς: Κράτος εν κράτει πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ν.Μαριάς: Κράτος εν κράτει πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο  Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μετατραπεί σε κράτος εν κράτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς για άλλη μια φορά κατήγγειλε τη σύγκρουση συμφερόντων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφού η Τράπεζα είναι καθοριστική στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής εντός της Ε.Ε. και μάλιστα με πάρα πολύ αυξημένες αρμοδιότητες.

Ταυτόχρονα πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκτά και τεράστιες εξουσίες εποπτικού ελέγχου και μάλιστα ελέγχει τις εκατόν τριάντα συστημικές τράπεζες, οι οποίες έχουν το 81% του συνολικού ενεργητικού του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι συγχρόνως και πιστωτής των κρατών. Έχει αγοράσει ήδη στη δευτερογενή αγορά και μάλιστα με σκόντο, κρατικά ομόλογα αξίας τουλάχιστον 219,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι και μέλος της τρόικας ενεργώντας και ως δήθεν τεχνικός σύμβουλος.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε πως έχουμε μια σύγκρουση συμφερόντων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μια υπερενισχυμένη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς το αντίστοιχο πολιτικό αντίβαρο απέναντί της.

Διαφήμιση
Διαφήμιση