HomeΚΡΗΤΗΛάδι Μεσαράς και με τη… βούλα

Λάδι Μεσαράς και με τη… βούλα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με έκδηλη την αισιοδοξία στην περιοχή της Μεσαράς, αφού πλέον ανοίγονται γι’ αυτούς νέοι ορίζοντες μέσα από την πιστοποίηση του ελαιολάδου της περιοχής τους ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), πιάνουν τα ελαιοραβδιστικά τους και αρχίζουν να ραβδίζουν οι Μεσαρίτες ελαιοπαραγωγοί, σε μια χρονιά που αναμένεται να είναι καλή και για τους ίδιους, τόσο από άποψη τιμών όσο και από άποψη ποιότητας. Μετά τον περυσινό καταστροφικότερο χειμώνα των τελευταίων 80 ετών, φέτος τα χαμόγελα επιστρέφουν, αφού η σοδειά αναμένεται μεγάλη.

Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς αλλά και απλοί αγρότες που μας μίλησαν, «φέτος η χρονιά στην περιοχή μας αναμένεται καλή από άποψη παραγωγής. Και θεωρούμε ότι η Μεσαρά και ο συνεταιρισμός εδώ έχει μπει σε νέα τροχιά. Έχουμε κατοχυρώσει το climait. Δηλαδή ένα λάδι το οποίο είναι ουδέτερο από άποψη ρύπων. Και αυτό του δίνει ένα προβάδισμα κυρίως στην αμερικανική αγορά, αλλά και τώρα τελευταία έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται ζωηρά γι’ αυτό και η ευρωπαϊκή αγορά». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σε αυτή την κατηγορία του ΠΟΠ ελαιόλαδου, έχουν κατοχύρωση ελάχιστες συνεταιριστικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και μεταξύ αυτών είναι και η πρώην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσαράς, που πλέον λειτουργεί ως Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσαράς, μετά την αλλαγή του καθεστώτος του, βάσει του νόμου Σκανδαλίδη.

Έτσι, πέρα από τα γενικότερα θετικά στοιχεία, το γεγονός αυτό αποτελεί «άσο στο μανίκι της Μεσαράς» από φέτος. Έτσι, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς, η προώθηση του ελαιολάδου στα ξένα ράφια είναι ευκολότερη σε σχέση με πριν από αυτή την κατοχύρωση.

 

Σημαντικά πλεονεκτήματα

Ο γεωπόνος Νίκος Μπουνάκης, ως διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας που είχε την ευθύνη για τη σύνταξη και υποστήριξη του φακέλου υποψηφιότητας για το ΠΟΠ στις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε έγκαιρα μιλήσει στη «Ν. Κρήτη» για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την ελαιοκαλλιέργεια ειδικότερα αλλά και την οικονομία της περιοχής το ΠΟΠ ΜΕΣΑΡΑΣ.

Μεταξύ των άλλων, σύμφωνα με όσα μας είχε πει ο Νίκος Μπουνάκης, αλλά και όσα έλεγε σε σχετικές εκδηλώσεις προς τους παραγωγούς, η πιστοποίηση ΠΟΠ στοχεύει συγκεκριμένα στη βελτίωση και κατοχύρωση ποιότητας. Στην αύξηση της φήμης και της προστιθέμενης αξίας του ελαιολάδου της περιοχής. Στην προστασία του ελαιολάδου της Μεσαράς από νοθεία. Στην προστασία του εισοδήματος του παραγωγού. Στην κατοχύρωση επιδοτήσεων και αύξηση επιδοτήσεων από τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από το ποιοτικό παρακράτημα του ελαιολάδου. Στην αύξηση της μοριοδότησης των επιχειρήσεων μεταποίησης και τυποποίησης ελαιόλαδου από τα επιχειρησιακά επενδυτικά προγράμματα και πολλά άλλα.

 

Το 100ό ελληνικό ΠΟΠ

Αξίζει, εξάλλου, να τονιστεί ότι το ΠΟΠ Μεσαράς είναι το εκατοστό ελληνικό ΠΟΠ. Και αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το γεγονός αυτό το είχε επισημάνει και ο Ευρωπαίος επίτροπος αγροτικής ανάπτυξης Ντάτσιαν Τσιόλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, «πως οι Γεωγραφικές Ενδείξεις (Γ.Ε.) είναι βασικό εργαλείο για την εμπορία ποιοτικών γεωργικών προϊόντων, η παραγωγή των οποίων αποτελεί παράδοση για τους Έλληνες γεωργούς».

Μάλιστα, συμφωνίες εμπορίας του τυποποποιημένου και επώνυμου πλέον ελαιολάδου της Μεσαράς, προς τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσαράς, βρίσκονται ήδη στα σκαριά, με τις προοπτικές για το μεσαρίτικο λάδι να είναι ελπιδοφόρες. Πάντως, όλοι όσοι μας μίλησαν επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επαναπαυτεί κανείς από τις θετικές αυτές εξελίξεις και ούτε να ξαναγίνουν λάθη όπως αυτά που έγιναν στο παρελθόν, σε βάρος του ελαιολάδου της Μεσαράς, με τους αγροτικούς φορείς της περιοχής να αναλαμβάνουν ιστορική ευθύνη απέναντι στους παραγωγούς και φυσικά στο ίδιο το «χρυσάφι» αυτό της κρητικής γης.

Το λιομάζωμα στη Μεσαρά είναι κάθε χρόνο πιο όψιμο σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό, αλλά φέτος σε διάφορες περιοχές του κάμπου της Μεσαράς αναμένεται πιο πρώιμη συγκομιδή, ενώ πέρυσι, όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη, δεν έβγαλαν λάδι οι περισσότεροι αγρότες της ούτε για τη σαλάτα τους. Επομένως, για πάρα πολλούς λόγους, φέτος οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσαράς θα δουν το λιομάζωμα σαν μια γιορτή, χωρίς υπερβολή.

Διαφήμιση
Διαφήμιση