HomeΚΡΗΤΗΝ. Μαριάς: «Να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό πυρετό»

Ν. Μαριάς: «Να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό πυρετό»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το εξαιρετικά επίκαιρο και σοβαρό θέμα της ανησυχητικής εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού στην Ελλάδα και τις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες που έχει για τους ήδη φτωχοποιημένους από το μνημόνιο Έλληνες κτηνοτρόφους, φέρνει με Ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 21 Νοεμβρίου, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί  Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης  Μαριάς.

Ο Νότης Μαριάς στην Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού στην Ελλάδα έχει προσβάλει ήδη 207.705 ζώα, εκ των οποίων 181.971 πρόβατα, 24.769 αίγες και 965 βοοειδή.

Η νοσηρότητα, μάλιστα, φτάνει ήδη στο 6% περίπου και η συνολική θνησιμότητα στο 1%, παρουσιάζοντας όμως τις τελευταίες ημέρες ραγδαία έξαρση. Ταυτόχρονα, όπως παρατηρεί ο Νότης Μαριάς, 22.000 πρόβατα έχουν ήδη θανατωθεί λόγω ευλογιάς.

Ο Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες τονίζει ότι η ζημιά που έχουν υποστεί οι Έλληνες κτηνοτρόφοι τόσο σε ζωικό κεφάλαιο όσο και σε απώλεια εσόδων είναι τεράστια.

Τα ποσά, δε, συνεχίζει ο Νότης Μαριάς, για εξυγίανση ζωικού κεφαλαίου και αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων, που έχουν ανακοινωθεί από το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι ανεπαρκή.

Για τους λόγους αυτούς και λαμβάνοντας υπόψη τις διασυνοριακές διαστάσεις και συνέπειες του καταρροϊκού πυρετού, ο Νότης Μαριάς ζητά από την Επιτροπή να διαθέσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση με στόχο την πλήρη και άμεση αποζημίωση των Ελλήνων κτηνοτρόφων για τη ζημιά που έχουν υποστεί από τον καταρροϊκό πυρετό.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

«Η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού στην Ελλάδα έχει προσβάλει ήδη 207.705 ζώα, εκ των οποίων 181.971 πρόβατα, 24.769 αίγες και 965 βοοειδή. Η νοσηρότητα φτάνει ήδη στο 6% περίπου και η συνολική θνησιμότητα στο 1%. Πλην όμως, τις τελευταίες ημέρες η θνησιμότητα παρουσιάζει ραγδαία έξαρση, λαμβάνοντας ανησυχητικές διαστάσεις. Ταυτόχρονα 22.000 πρόβατα έχουν ήδη θανατωθεί λόγω ευλογιάς.

Η ζημιά που έχουν υποστεί οι φτωχοποιημένοι από το μνημόνιο Έλληνες κτηνοτρόφοι τόσο σε ζωικό κεφάλαιο όσο και σε απώλεια εσόδων είναι τεράστια ενώ ταυτόχρονα υποβάλλονται και σε επιπλέον δαπάνες για την αγορά φαρμάκων. Τα ποσά για εξυγίανση ζωικού κεφαλαίου και αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό που ανακοινώθηκαν ήδη από το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δεν επαρκούν.

Δεδομένου ότι όπως έχει αποδειχθεί ο καταρροϊκός πυρετός έχει διασυνοριακές διαστάσεις και συνέπειες, καθώς εμφανίστηκε καταρχάς στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία και εν συνεχεία εξαπλώθηκε στην Ελλάδα,

Ερωτάται η Επιτροπή

Αν προτίθεται να διαθέσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση με στόχο την πλήρη και άμεση αποζημίωση των Ελλήνων κτηνοτρόφων για τη ζημιά που έχουν υποστεί από τον καταρροϊκό πυρετό».

Διαφήμιση
Διαφήμιση