HomeΚΡΗΤΗH γραμμή του Δήμου Ηρακλείου για τα απορρίμματα

H γραμμή του Δήμου Ηρακλείου για τα απορρίμματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολομέτωπη σύγκρουση του Δήμου Ηρακλείου για τις διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί σε σχέση με τον επίμαχο διαγωνισμό για τη λειτουργία της μονάδας βιοξήρανσης των απορριμμάτων, ο οποίος και καταγγέλθηκε από τους εργολήπτες δημοσίων έργων ως «φωτογραφικός».

Στη συνάντηση που είχε χθες με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη ο Βασίλης Λαμπρινός – παρουσία και της νέας ηγεσίας του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – επιβεβαίωσε τη σκληρή γραμμή στην οποία θα κινηθεί ο Δήμος, ανακοινώνοντας ότι όχι μόνο θα επιδιωχθεί η οριστική ματαίωση του σχετικού διαγωνισμού – αναβλήθηκε για τυπικούς λόγους – αλλά εξετάζεται πλέον σοβαρά να ζητηθεί η πλήρης μετατροπή της υπάρχουσας μονάδας βιοξήρανσης σε μονάδα μηχανικής διαλογής με στόχο την παραγωγή και κομπόστ. «Έγινε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα καύσης απορριμμάτων. Εξετάζουμε όλα τα σενάρια, κι αυτό που είναι σαφές είναι το εξής: Ο διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει ως έχει», επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο κ. Λαμπρινός δίνοντας καθαρό δείγμα των προθέσεων του Δήμου.

Με τη χθεσινή εξέλιξη η δημοτική Αρχή του Ηρακλείου, έστω και έμμεσα, υποδεικνύει ότι η μονάδα όπως λειτουργεί σήμερα αποτελεί τον προπομπό της καύσης των απορριμμάτων, αν και η μέθοδος έχει απορριφθεί από τον περιφερειακό σχεδιασμό. «Ο Δήμος Ηρακλείου θα μας προτείνει τι ακριβώς θέλει, μια και είναι ο κύριος χρήστης της μονάδας», απάντησε ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Γιάννης Μαστοράκης, δίνοντας ουσιαστικά προθεσμία 20 ημερών πριν επαναπροκυρηχθεί ο επίμαχος διαγωνισμός. Η Περιφέρεια Κρήτης, που έχει και την πολιτική ευθύνη για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού των απορριμμάτων, ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει καύση των απορριμμάτων. «Είμαστε υπερήφανοι για τα όσα έχουν σχεδιαστεί και φυσικά δεν περιλαμβάνουν καύση», τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

 

Το κόστος της μονάδας και οι κίνδυνοι

Mέχρι σήμερα η μονάδα βιοξήρανσης που γειτνιάζει με το χώρο όπου λειτουργεί η κεντρική λαχαναγορά στη Νέα Αλικαρνασσό έχει στοιχίσει 24 εκατ. ευρώ. Το έργο κατασκευάστηκε με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, ύψους 15 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργία του για τέσσερα χρόνια κόστισε σχεδόν 9 εκατ. ευρώ επιπλέον, ποσό που καταβλήθηκε στον ανάδοχο του έργου που ανέλαβε τη λειτουργική ευθύνη της μονάδας. Με αυτά τα δεδομένα, σε περίπτωση που ματαιωθεί οριστικά ο διαγωνισμός και δε συνεχίσει τη λειτουργία της η μονάδα, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλε χρηματοδοτώντας το έργο. Γι’ αυτό το λόγο ο Δήμος Ηρακλείου καλείται από όλες τις πλευρές – ΕΣΔΑΚ και Περιφέρεια Κρήτης – να σταθμίσει τα δεδομένα και να διασφαλιστεί ότι οι όποιες αποφάσεις του, οι οποίες ξεκαθαρίστηκε ότι θα γίνουν σεβαστές, δε θα ζημιώσουν το δημόσιο ταμείο.

 

Οι αντιφάσεις που «καίνε» για την καύση των απορριμμάτων

Στη σύσκεψη της Περιφέρειας ξεκαθαρίστηκε παράλληλα, ως απάντηση σε όσους διακινούν σενάρια για μεθοδεύσεις που οδηγούν στην καύση των απορριμμάτων, ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει ήδη τη μετεξέλιξη της επίμαχης μονάδας βιοξήρανσης σε μονάδα μηχανικής διαλογής, ως εκ τούτου όπως άφησαν να εννοηθεί αφαιρείται το επιχείρημα ότι η μονάδα βιοξήρανσης παράγει υλικό που πρέπει να οδηγηθεί σε μονάδα καύσης. Ωστόσο ο διευθυντής του ΕΣΔΑΚ Νίκος Στυλιανίδης σε συνέντευξή του, αν και συμφωνεί ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει τη μετεξέλιξη της μονάδας βιοξήρανσης σε μονάδα μηχανικής διαλογής, δίνει άλλη διάσταση, αφού παραδέχεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα μετά τη μετατροπή της θα παράγει υλικό τύπου SRF, δηλαδή υλικό καύσης!

Συγκεκριμένα ο κ. Στυλιανίδης έχει υποστηρίξει ότι «στο νέο ΠΕΣΔΑΚ προβλέπεται η μετεξέλιξή της σε μονάδα μηχανικής διαλογής και παραγωγής SRF (εναλλακτικό καύσιμο) και μεταφορά του εκτός Κρήτης». Το ζήτημα που προκύπτει πλέον είναι αν όντως η πολιτική γραμμή που έχει χαραχθεί, τουλάχιστον δημοσίως, κατά της καύσης των απορριμμάτων, ταυτίζεται με την τεχνική γραμμή που έχει χαραχθεί και δείχνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καύση των απορριμμάτων. Με μια πρώτη ανάγνωση υπάρχει σοβαρή απόσταση μεταξύ των δυο γραμμών, γεγονός που επιβάλλει άμεσα την προσαρμογή της τεχνικής προσέγγισης με την εκφρασμένη πολιτική βούληση. Σε κάθε άλλη περίπτωση η διάσταση γραμμών που εμφανίζεται διαμορφώνεται αποκλειστικά σε επικοινωνιακά κριτήρια. Πάντως χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, συμφωνήθηκε να συναντηθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων στις 14:00 σήμερα στη Λότζια, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να χαραχθεί μια ενιαία γραμμή σε επίπεδο Δήμου τόσο σε ότι αφορά τον καθαυτό διαγωνισμό για τη μονάδα βιοξήρανσης, όσο και στο μελλοντικό προφίλ που πρέπει να έχει.

Χρήστος Κώνστας

Διαφήμιση
Διαφήμιση