HomeΚΡΗΤΗ«Για την αντιμετώπιση της βίας απαιτείται τριμερής ενεργοποίηση, της Κοινωνίας, της Πολιτείας και των Παραγόντων του Αθλητισμού»

«Για την αντιμετώπιση της βίας απαιτείται τριμερής ενεργοποίηση, της Κοινωνίας, της Πολιτείας και των Παραγόντων του Αθλητισμού»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Πανελλήνιο Διήμερο Συνέδριο με θέμα «Η βία στον αθλητισμό: Η Ελληνική πραγματικότητα – προκλήσεις και προοπτική», που διοργανώθηκε με την ευθύνη της Ε.Π.Σ. Ηρακλείου το Σάββατο και την Κυριακή, 15 και 16 Νοεμβρίου, παραβρέθηκε ο συνδιοργανωτής της εκδήλωσης Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Στην τοποθέτησή του ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «για την αντιμετώπιση της βίας απαιτείται τριμερής ενεργοποίηση, της Κοινωνίας, της Πολιτείας και των Παραγόντων του Αθλητισμού, καθότι είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, τόσο ως προς τις αιτίες που την παράγουν, όσο και ως προς τις μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται».

Σημεία τοποθέτησης Λευτέρη Αυγενάκη στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Βία στον Αθλητισμό»

  • Το φαινόμενο της βίας αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της συγκρότησης των κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς βία.
  • Τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα ερευνών αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι η ατιμωρησία της βίας στα γήπεδα αποτελεί την κυριότερη αιτία διαιώνισής της.
  • Σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, η στάση των αρχών απέναντι σε όσους βιαιοπραγούν στα γήπεδα πρέπει να είναι άτεγκτη, ενώ τα περισσότερα επικριτικά σχόλια συγκεντρώνουν οι διοικήσεις των ομάδων, αλλά και οι αθλητικές εφημερίδες. • Η βία στα γήπεδα είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, τόσο ως προς τις αιτίες που την παράγουν, όσο και ως προς τις μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται. Για το λόγο αυτό η αντιμετώπισή της απαιτεί συνδυασμένη στόχευση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων: της κοινωνίας, της πολιτείας, του ποδοσφαίρου.
  • Η Πολιτεία πρέπει να αποδείξει τη βούλησή της για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα με τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου, με ένα νόμο σύγχρονο, ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα κοινωνικά αποδεκτό.
  • Αν δε συμβεί το τελευταίο, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε ένα ακόμη καλό εγχειρίδιο, ανεφάρμοστο όμως. Και βέβαια ιδιαίτερο ρόλο έχουν οι γονείς, η οικογένεια και το σχολείο ως βασικοί παράγοντες διαμόρφωσης χαρακτήρα.
  • H Βρετανία τόλμησε και πάταξε τη βία, όπως λέγεται. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας τότε, Μάργκαρετ Θάτσερ, προέβη σε μια σειρά ανακοινώσεων που σάρωσαν τη λειτουργία του αγγλικού ποδοσφαίρου.
  • Τα βασικότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν τότε, προέβλεπαν πολύ αυστηρές ποινές φυλάκισης για όποιον συλλαμβανόταν να έχει συμμετοχή σε πράξεις βίας στα γήπεδα και επέβαλε αυτοβούλως επιπλέον ποινή αποκλεισμού στις αγγλικές ομάδες από την Ευρώπη ώσπου να βελτιώσουν το πρόσωπο που έδειχνε η Βρετανία διεθνώς πριν την εκπροσωπήσουν ξανά.
  • Συνέπεια της αλλαγής της κατάστασης στα αγγλικά γήπεδα ήταν να μη βρίσκουν χώρο έκφρασης άτομα που δρούσαν στις εξέδρες με την ανωνυμία του πλήθους..
  • Όλα τα παραπάνω αποτελούν παραδείγματα, με πλαίσιο, υλικό, και εμπειρίες ώστε να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες που θα αγκαλιαστούν από όλους τους εμπλεκόμενους ή αν είναι δυνατόν από τους περισσότερους.
  • Η σημερινή πρωτοβουλία αυτό το σκοπό έχει. Θεωρώ ότι σήμερα, εδώ στο Ηράκλειο γράφεται η νέα σελίδα. Μένει να συνεχιστεί η προσπάθεια.
  • Συγχαρητήρια στον πρόεδρο της ΕΠΣΗ και το ΔΣ, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου, την Ελληνική Αστυνομία και σε όσους άλλους συμμετείχαμε στην οργανωτική επιτροπή που με πενιχρά μέσα διοργανώσαμε αυτή την εκδήλωση.»

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση